Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Gein met magnetische vloeistof

zo 28 november 2010, 5.650 views

magnetisch_vloeistof

Magnetisme is en blijft een magisch iets waar veel leuke dingen mee te doen zijn. Eerder hadden we het al over de wonderbaarlijke hover shoes, vandaag doen we een experiment met magnetische vloeistof. Gewoon, omdat het kan.Met magnetische vloeistof (of ferrofluïdum, vloeistoffen waarin minuscule magnetische deeltjes zijn opgelost) maak je namelijk in een handomdraai de meest kunstzinnige vormen. Maar dan heb je natuurlijk wel eerst magnetische vloeistof nodig. Geen nood, het is gemakkelijker dan het lijkt.

Met een beetje toner van je laserprinter (niet inademen!), plantaardige olie en een sterke magneet kom je een heel eind. Giet de toner in een maatbeker, doe er twee flinke lepels olie bij, even roeren… en je magnetische toverdrankje is klaar.

Onderstaand filmpje laat het recept voor magnetische vloeistof duidelijk zien.

Zoals je ziet kun je er flink mee experimenten om allerlei kunstzinnige vormen te maken. Hoe reageert de vloeistof als je ‘m op een magnetische schroef laat druppelen? Hoe ziet het eruit als je de vloeistof in een beker water gooit en de magneet tegen de zijkant van de beker houdt?

Deze ferrovloeistof is trouwens niet alleen leuk om mee te spelen. Hij wordt ook daadwerkelijk voor praktische toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld in luidsprekers, in harde schijven van computers en in motoren.

Het mag duidelijk zijn dat je vloeistofexperimentje een enorme troep geeft. Je doet er dus goed aan om het in je mancave, buiten het bereik van je vriendin en binnen het bereik van schoonmaakmiddelen te houden.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan hebben we hier nog een leuk filmpje voor je. Hier zie je ook wat er gebeurt als je een magneet in een bord met magnetische vloeistof gooit.

En nu zelf aan de slag!

reacties (2)

 1. ALEC NONNERMAKER op 17 april 2014

  DIT IS SAAI EN SAAIHEID IS STOM

  In strijd met de regels Reageer
 2. jordy op 9 december 2011

  wat zou er gebeuren als je er zo puntig ding van maak en dan verwarmt?

  iemand ooit geprobeert?

  In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.