Haal muziek uit je Lego

Haal muziek uit je Lego

Dat Lego lang niet alleen speelgoed voor kinderen is, dat was al wel duidelijk. Maar dat je er ook muziek mee kunt maken wist je misschien niet. Mancave vond een gitaar, cello, klavecimbel en midi-controller. Allemaal werkend en van Lego. Zoveel muziek zat er nog nooit in je blokjes!

Lego en muziek gaan natuurlijk al langer hand in hand. Op YouTube staan talloze stop-motion-videoclips waarbij Lego is gebruikt, en er is ook een geweldige site waar 30 legendarische albumcovers tot in perfectie zijn nagemaakt met Legopoppetjes. Maar het ultieme muzikale doel voor je Lego is het maken van een muziekinstrument. En nee, dan hebben we het niet over een miniatuurtje voor je poppetjes, maar over echte, werkende instrumenten op ware grootte.

Cello en gitaar

Lego cello

Cello van Lego

Zo kwamen we een cello en een gitaar tegen die behalve de snaren en (in het geval van de gitaar) de elektronica volledig van Lego gemaakt zijn. Een hele prestatie! Enig puntje van kritiek: echt praktisch zijn ze niet. De gitaar is volgens de maker niet gebouwd op het lang gespannen houden van de snaren, dus dat wordt al lastig, en ook de cello heeft hier moeite mee. Mede daarom klinkt hij volgens maker Nathan Sawaya ‘een beetje anders dan een niet-Legocello’.

Een wat beter speelbare variant van de Legogitaar is er ook. Hier is de nek echter niet van Lego gemaakt. Een stuk praktischer, maar ook een heel klein beetje vals spelen.

Klavecimbel

Klavecimbel van Lego

Klavecimbel van Lego

Voor wie liever toetsen dan snaren heeft, is er ook een klavecimbel van Lego. De maker heeft hier zelfs een uitgebreide how-to over geschreven. Aan dit instrument is bovendien alles gedaan om de duurzaamheid en klank zo goed mogelijk te krijgen, maar hoewel er inderdaad prima melodieën uit komen, klinkt het bij elke aanslag alsof het instrument in elkaar dreigt te storten.

Midicontroller

Tot slot is er nog de stekgreif: een Lego-midicontroller (nou ja, Duplo dan, maar jij kan het vast met gewone Lego). Het idee is even simpel als geniaal. De bedenkers namen een standaard Duploplaat en bouwden hierin de elektronica zoals je dat ook met een ‘normale’ DIY-midicontroller zou doen. Vervolgens maakten ze allerlei modules, zoals een joystick, knoppen en een keyboardje,  die allemaal in Legoblokjes zijn gebouwd zodat ze in een handomdraai op het bord aan te sluiten zijn. Daarmee hebben ze een apparaat gemaakt dat niet alleen heel veel verschillende modules kan hebben, maar dat ook nog eens vrij eenvoudig zelf te maken is.

Speelgemak

Denk je eens in: hoe makkelijk zou het zijn als alle grote muziekinstrumenten van Lego waren? Geen gesjouw meer op het podium, maar gewoon de boel uit elkaar halen en meenemen. Alleen zijn er, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, nog wel wat praktische problemen met de bouwsels. Maar die zijn er natuurlijk om opgelost te worden! Heb jij een briljant idee om de Lego-instrumenten verder te verbeteren? Aarzel dan niet en blog erover op Mancave! En ben je meer een muziekluisteraar dan een muziekmaker? Dan kun je altijd nog een cd-wisselaar van Lego maken.

1 Comment
  1. […] de mogelijkheden eindeloos. Verander bijvoorbeeld je keuken in een synthesizer of ga eens lekker aan de slag met lego. Maar wij maken vandaag een cigar box guitar. Dat is een 3-snarige gitaar (meer of minder mag, maar […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.