Halloween: pompoenen uitsnijden met een Dremel

 

Halloween: pompoenen uitsnijden met een Dremel

Nog even en dan is het weer Halloween! Het griezelfeest dat ook in Nederland en België steeds populairder wordt. En waarom ook niet? Sinterklaas zit nog even in Spanje, maar de dagen zijn al zo kort! De kinderen gaan hier niet langs de deuren om te bedelen voor snoepjes (dat doen ze in sommige gebieden met Sint Maarten), wél zie je steeds meer versierde winkels en huizen.

Tijd om de koe bij de horens te vatten en dit jaar eens gezellig mee te doen met Halloween. Niet alleen een leuk klusprojectje voor jezelf, maar als je het goed aanpakt verras je ook je vriendin of vrouw nog eens met deze onverwachte vrouwelijke kant.

Wat gaan we maken? Je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk. In Amerika pakken ze het – uiteraard – groots aan. Kijk ter inspiratie maar eens naar de onderstaande voorbeelden.

Halloweenversieringen in de Amerikaanse suburbs.

 Stap 1: pompoenen scoren

Laten we dit jaar eens rustig beginnen en nog niet meteen het hele huis overhoop halen. Hét symbool voor Halloween is natuurlijk wel de feloranje pompoen. Zorg dat je een paar flinke exemplaren in huis haalt en wees er op tijd bij. Op 31 oktober hoef je niet meer op zoek te gaan, dan heeft je buurman de laatste exemplaren meegenomen bij het plaatselijke tuincentrum.

Je kunt trouwens veel geld besparen door je pompoenen niet bij zo’n groot tuincentrum te kopen, maar bij een boer op het platteland of bij een ‘groothandel’. Zeker als je er een groot aantal wilt hebben, dan is het handig om een beetje rond te shoppen. Het werkt eigenlijk net als bij kerstbomen. Als je er vroeg bij bent, heb je de mooiste voor het minste geld.

Stap 2: uithollen

We gaan ervan uit dat je een aantal mooie exemplaren hebt bemachtigd. Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan. Het is echt niet moeilijk om zelf pompoenen uit te hollen en er leuke patronen uit te snijden. Een leuk klusje om bijvoorbeeld samen met de kids te doen! Je kunt tegenwoordig zelfs speciale pompoen-uitsnijdsetjes kopen. Een mesje en een lepel volstaan natuurlijk ook. Je begint met het ‘scalperen’ van de pompoen. Daarna hol je hem uit. Het vruchtvlees kun je nog gebruiken voor een recept. Je zult er nog van versteld staan, wat je er allemaal mee kunt maken. Bovendien is pompoen gezond. Hij bevat veel bètacaroteen, calcium, vitamine C en voedingsvezel. En toch slechts 26 calorieën per 100 gram! Goed, tot zover tot intermezzo waarmee je de aankopen van 10 pompoenen kunt verantwoorden naar je vrouw / vriendin.

Stap 3: het gezicht

Nu is het tijd om de grappige of griezelige ogen, neus en mond op je pompoen te maken. Kies je voor gemak, dan print je van internet een paar kant-en-klare Halloweenpatronen uit. Met een beetje lijm plak je de patronen op je pompoen. Daarna ga je langs de patronen met een viltstift of een satéprikker. Ten slotte snijd je de patronen netjes langs de door jezelf gemaakte lijntjes uit. Klaar! Een kind kan de was doen!

De professionele manier

We kunnen ons voorstellen dat je het op een wat meer ‘mannelijke’ manier wilt aanpakken. Professioneler, zeg maar. Welnu, die mogelijkheid is er. Met het juiste gereedschap maak je er helemaal iets moois van. Met bijvoorbeeld een Dremel 300-serie (nog t/m zondag met 10% korting) in combinatie met een hogesnelheidsfrees snijd je heel precies door allerlei soorten materialen. Met een perfect resultaat. Vergeet de simpele driehoeken als ogen en die mislukte mond! Teken met een potlood jouw ideale Halloweengezicht en je multigereedschap doet de rest! Zelfs ingewikkelde kunststukjes als het maken van spinnenwebben, behoren op deze manier tot de mogelijkheden!

Tips voor een extra mooie pompoen

Wil je je pompoen langer dan een paar dagen laten staan? Smeer de binnenkant en de uitgesneden delen dan in met wat chloor. Dit gaat schimmel tegen en zo blijft je Halloweenpompoen langer goed. Als je de buitenkant inwrijft met wat slaolie, blijf hij mooi glimmend oranje. Happy Halloween!

1 Comment
 1. Reply
  Robert 28 oktober 2010 at 02:16

  Er zijn heel veel manieren voor special effects, bijvoorbeeld met Arduino of de variant hiervan die Conrad verkoopt, zie: http://j.mp/9QIlsW

  De leukste is natuurlijk: http://j.mp/c6CcWJ

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.