High speed foto’s maken met Arduino

high speed foto's maken met arduino

Met een Arduino kun je hele gave dingen doen. Dat wisten we natuurlijk al lang. Maar deze toepassing wilden we toch echt even delen. Door een lasersensor en geluidsensor te gebruiken, kun je namelijk de flitser van je camera aansturen en zo high speed foto’s maken. Cool spul!

Digitaal struikeldraad

Je kent ze vast wel, die haarscherpe foto’s van druppels die in een vloeistof vallen en zo geweldige plaatjes opleveren. Vanaf nu maak je die gewoon zelf! Oké, je moet er wel even wat voor doen. Maar als je een beetje handig bent met een Arduino en sensoren, dan is dat zo gefikst. In principe komt het er op neer dat je een soort struikeldraad maakt, maar dan in de vorm van sensoren die reageren op beweging (zoals een laser) en geluid (zoals een microfoon). Zodra de sensoren iets oppikken, zetten ze de flitser van de camera aan en maak je een foto op precies het juiste moment. Hoe snel de beweging ook gaat, je hebt altijd een strakke foto. Als je tenminste je sluitertijd en andere zaken goed voor elkaar hebt. Maar daar gaan we het nu niet over hebben.

high speed camera op geluid

Waarom je hiervoor Arduino gebruikt!

Een flitser activeren via een elektrisch circuit is niet nieuw, maar een Arduino heeft grote voordelen in dit geval. Je kunt makkelijk nieuwe sensoren toevoegen of zelfs meerdere tegelijk gebruiken. Omdat het activeren via software gebeurt, kun je makkelijk vertragingen of een complex algoritme inbouwen. De snelheid waarmee je de flitser kunt activeren en dus foto’s kunt maken is enorm. Dat is weer een groot voordeel wanneer er onvoorspelbaarheid bij komt kijken. Je weet bijvoorbeeld nooit wanneer de volgende druppel valt en je dus je high speed foto moet maken. Om deze methode te gebruiken, moet je overigens wel een externe flitser gebruiken en niet de ingebouwde variant van je camera. Die zijn namelijk te traag. En je dacht nog wel dat jouw dure camera zo goed was…

Bouwen dan!

schema high speed camera laser circuit

De mysterieuze Glacial Wanderer (hij heet gewoon Maurice Ribble) heeft precies omschreven hoe je dit project moet bouwen. Zowel de lasersensor als de geluidsensor zijn helemaal uitgewerkt inclusief schema’s. Over de trigger voor de flitser heeft hij een apart artikel geschreven. Wees niet bang, je hoeft zelfs de software voor de Arduino niet zelf te schrijven. Die is ook al klaar. Dus je kunt direct gaan bouwen en foto’s maken met je flitser die een duizendste van een seconde de prachtigste taferelen verlicht.

9 Comments
 1. Reply
  frans 28 december 2012 at 02:28

  Kijk eens bij conrad.nl naar "waterklep

  Is dit wat je zoekt

 2. Reply
  Danny 27 december 2012 at 14:55

  @ed, Mogelijk bij de Welkoop of bij Wildkamp

 3. Reply
  J.Rouw 20 december 2012 at 15:24

  Ik vindt het heerlijke om de Blog's te lezen zonder er wat mee te doen.Als is het alleen maar voor al die verder reaktie's hoe vindingrijk mensen met elkaar zijn.groetjes en succes. Jan.

 4. Reply
  Ron de Jong 6 december 2012 at 11:50

  In de genoemde blog van Glacial Wanderer staat een link naar Camera Axe.
  Dit apparaat is verkrijgbaar als kant en klaar model, waar je diverse sensoren, flitsers, camera en valve (ook verkrijgbaar op die site) op aan kunt sluiten.
  Tevens verkrijgbaar als bouwpakket die je op een Arduino moet aansluiten.
  Ben er nog niet aan toe gekomen, maar wil dit zeker een keer gaan aanschaffen.

  Groeten,
  Ron

 5. Reply
  Peter van Veen 19 november 2012 at 15:35

  Deze ken ik inmiddels wel. Ik zoek me nu nog een rotje naar en beschrijving van de Arduino die een zgn Solenoid Valve kan besturen. Daarmee kun je gecontroleerd de klep besturen die de druppels laat vallen.

  Iemand??

  • Reply
   multigrif 6 december 2012 at 18:43

   Solenoïde klepjes worden o.a. gebruikt in (simpele)LPG

   installatie's. 12.volt slangetje er tussen en klaar.

   multigrif.

  • Reply
   Arno 21 november 2012 at 12:07

   Peter,

   Een solenoid is in essentie hetzelfde als een magnetisch relais. Alleen bedien je geen electrisch contactpunt maar een afsluiter.

   Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld deze http://blog.makezine.com/2009/02/02/connecting-a-… schakeling kan gebruiken om een solonoid aan te sturen.

   Succes!

   Arno

 6. Reply
  Bas Hendriks 19 november 2012 at 14:48

  En als je te lui bent om 'm zelf te bouwen, dan kan je deze eens proberen:

  https://triggertrap.com/shop/triggertrap-shield/

  • Reply
   ed 20 december 2012 at 20:15

   Valt dat even tegen Bas, de website vermeldt: "This item is not assembled and needs to be soldered."

   iemand overigens ennig idee waar solenoide kleppen te krijgen zijn in nederland? Bij Home Depot in Amerika lagen ze bij 10-tallen voor een paar dollar, maar toen wist ik nog niet dat ik ze nodig had 🙂

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.