Hover shoes… Bestaan ze echt?

Hover shoes

We kennen allemaal de jetpack, een “raketrugzak” waarmee je zo’n 20 seconden kan vliegen. Maar zou het niet veel handiger (en veiliger) zijn, als je niet zo’n zak vol explosieve brandstof op je rug zou hoeven te hangen om de zwaartekracht te trotseren? Stel nou, dat je met behulp van een paar magneten in je schoenen al een kleine lift off kan bereiken…Er zijn veel leuke dingen te doen met magneten. Als kinderen speelden we al met het fascinerende verschijnsel dat magneten elkaar enerzijds aantrekken en anderzijds afstoten. Wie kent bijvoorbeeld niet de houten treinbaan met locomotieven en wagonnetjes de je met een magneetje aan elkaar kunt koppelen? In de jaren tachtig waren balletjes met een magneetje erin een tijdje een grote rage. Een rage die een aantal supermarkten nu probeert te evenaren met het weggeven van ‘Funky Beans’ bij de boodschappen. Maar echte mannen doen nog veel spannender dingen met magneten.

Door de afstotende werking tussen de zuidpool van de ene magneet en de noordpool van de andere magneet, kun je leuke experimenten uitvoeren. En niet alleen voor de lol, maar ook experimenten waar je echt wat aan hebt.

Magneetzweeftreinen

Zo ken je misschien wel de treinen zonder wielen, die over de baan zweven en zich voortbewegen door middel van ‘magnetische levitatie’. In China en Japan zijn de magneetzweeftreinen al aardig gemeengoed, maar in de rest van de wereld wil het vanwege bedrijfseconomische redenen en technische complicaties nog niet zo vlotten.

Maglevs zijn spectaculair, maar nóg interessanter wordt het als je magnetische levitatie op jezelf toepast. Nou hebben we bij Mancave verschillende instructies op internet gevonden om je eigen zogenoemde hover shoes te maken. Volgens die websites is het heel eenvoudig en gebruik je de kracht van magneten om boven de grond te zweven. Wie wil dat nou niet?

magneetzweeftrein - maglev-train

Maak je eigen hover shoes

Op het onderstaande filmpje lijkt het allemaal heel simpel. Het is gewoon een kwestie van goed gebruik maken van de afstotingskracht tussen twee magnetische vlakken. Je hebt een paar krachtige magneten (4 stuks, bijvoorbeeld) nodig. Daarnaast heb je 2 9V-batterijen, draad, een soldeertang en 2 schakelaars nodig. Een paar ‘oude’ schoenen zijn handig, maar het kan natuurlijk ook met nieuwere schoenen die je voor je experiment wel op wilt offeren.

Je soldeert elke schakelaar aan een 9V-batterij, zodat je de stroom aan en uit kunt zetten. Je bevestigt één magneet op de hak van je schoen en de andere magneet aan de voorkant. De batterij met de schakelaar bevestig je bijvoorbeeld aan de zijkant van de schoen. De positieve pool van de batterij (met daartussen de schakelaar), soldeer je aan zowel de voorste als de achterste magneet. Heb je de schoenen eenmaal geprepareerd, dan moet je op een magneetveld op de grond stappen. Alles waar veel metaal in zit, volstaat. Er wordt nog vermeld dat het handig is als er iemand in de buurt is, die jou kan vasthouden.

De hele uitleg voor het maken van jouw hover shoes zie je in dit filmpje. Het ziet er geloofwaardig uit, totdat de geprepareerde schoenen worden getest. Op het einde is het wel erg duidelijk ‘fake’. We zien alleen een paar ‘zwevende schoenen’ boven een vloer.

De maker van het filmpje, HouseholdHacker, staat bekend om z’n goed uitgevoerde 1-aprilgrappen. Een ander beroemd filmpje laat zien hoe je een iPod op kunt laden met behulp van een doodgewone ui.

Wat denk jij? Is het mogelijk om magnetisme te gebruiken om boven de grond te zweven, net als de magneettrein? Is het jou wel gelukt om echt werkende zweefschoenen te maken? Of ken je misschien nog meer van dit soort net-echt how-to’s? Laat het ons weten!

4 Comments
 1. […] niet zo ingewikkeld, behalve als het om zware, bewegende objecten gaat zoals in het geval van de ‘hover shoes’. Een peertje in de lucht houden moet lukken als je er een magneet in verwerkt en ervoor zorgt […]

 2. Reply
  Joep Frensen 1 september 2011 at 15:16

  Het zal nooit werken met gelijkstroom. Een constante magneet wordt door het metaal aangetrokken, en niet afgestoten! Zelfs met wisselstroom gaat het niet, ook dan alleen maar aantrekking. Tenzij de temperatuur heel erg laag is: Bij temperaturen vlak boven het absolute nulpunt (ongeveer 273 graden C onder nul!) Dan treedt supergeleiding op, en kan een afstotend magneetveld vanuit het metaal worden opgewekt.

  Helaas hebben we (nog) geen batterij die bij die temperatuur nog wat stroom levert, en zijn er ook nog andere problemen, zoals het bevriezen van de zuurstof in de lucht, ademen wordt dan onmogelijk! Nee, deze methode zal niet gaan werken! Nog afgezien van de geringe energie inhoud van een 9V batterij. Die zou het bij die toepassing niet eens lang genoeg volhouden voor de startperiode van 15 seconden!

 3. […] iets waar veel leuke dingen mee te doen zijn. Eerder hadden we het al over de wonderbaarlijke hover shoes, vandaag doen we een experiment met magnetische vloeistof. Gewoon, omdat het […]

 4. Reply
  Sjo 15 oktober 2010 at 13:35

  Wim T. Schippers liet een steen zweven (http://www.vkblog.nl/static/pub/mm/tempest/5227/Image/boijmans/Afb035.jpg), er zijn zwevende magneet treinen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Magneetzweeftrein) en Marty Mcfly's hoverboard doet het ook (http://nilsguadagnin.blogspot.com/2010/05/hoverboard.html). Dus ja.

  Voordeel bij deze voorbeelden is dat je alles ziet en in dit filmpje niet. Ik zeg hoax, maar wel geinig.

  Heeft Conrad geen H0 scale magneet trein? 😀

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.