Hydraulische RC-graafmachines duur? Zelf bouwen, dus!

Ik ben opgegroeid met grondverzetmachines en heb daar ook jaren op gedraaid. Mijn favoriete machine is de hydraulische graafmachine. Echter ben ik van baan veranderd waardoor ik niet meer op een graafmachine kan draaien. Toch wel jammer, want ik krijg nog regelmatig jeukende handen als ik die machines zie draaien. Een echte graafmachine kopen zit er helaas niet in. Nu zijn er wel radiografische graafmachines te koop die op model-hydrauliek werken, maar dan ben je ook zo een paar duizend euro lichter. Dus er zat maar één ding op, zelf bouwen!

RC- graafmachines

Eerst maar eens kijken op internet of er meer mensen dit idee hadden. En ja hoor, na wat zoekwerk trof ik meerdere video’s en plaatjes aan van werkende graafmachines die geen duizenden euro’s gingen kosten. Zoek maar eens op “RC Bruder bagger” of “RC Pelle Bruder”. Het waren omgebouwde graafmachinemodellen van Bruder. Ja ja, kinderspeelgoed. Maar ik moet zeggen dat deze modellen toch erg gedetailleerd zijn. Dus één gekocht en aan de slag.

Het geheim van deze graafmachines is omgebouwde servo’s, die onbeperkt kunnen doordraaien. Deze servo’s worden verbonden aan hout(slangen)boren die in een aluminium buis draaien, voorzien van een stalen pinnetje die in de boor grijpt.

Servomotoren en regelaars

De meeste Bruder-gravers op internet gebruiken de regelaars van de servo’s. Maar ik heb toch maar betere regelaars gekocht. Want bij 7.2 volt branden die dingen zo maar door. Het regelen van de servomotoren ging ook niet zo mooi als bij de ik er nu in heb. In totaal zitten er zes “metal geared” servomotoren en zes regelaars van CTI in de graafmachine. De draaikrans heb ik bij Conrad besteld en er zit een centrale doorvoer in waardoor de bovenwagen van de graafmachine, net als in het echt, onbeperkt ten opzichte van de onderwagen kan draaien.

Ik heb momenteel twee bakken erbij gemaakt, waaronder een zogenaamde taludbak of vleugelbak. Heel leuk om een klein slootje te graven in de zandbak. Toch is het geen eenvoudige klus geweest. Het is wel een complexe machine en het is lastig inbouwen zodat alles goed werkt.

Ik wil nu eigenlijk nog één gaan bouwen. Maar dan iets groter en nog beter. Andere motoren die wat meer volt kunnen verdragen waardoor de snelheid van de graafmachine toeneemt. Dat werkt wel wat prettiger. Dus ik ben alweer aan het speuren naar de juiste onderdelen.

Zelf bouwen?

[Van de redactie] Op deze blogpost komen steeds meer reacties binnen van mensen die ook een RC-graafmachine willen bouwen. Op zijn eigen blog houdt Jeagermeister precies bij hoe hij hem gebouwd heeft. We zien jullie bouwverslagen tegemoet!

136 Comments
 1. Reply
  Dominic 28 december 2016 at 17:43

  Hi has anyone any ideas as to where I could find an r/c digger in the scale of 1.32 any help appreciated thanks in advance

 2. […] al veel geschreven over radiografische voertuigen. Niet alleen over auto’s, maar ook over trucks, graafmachines, boten en vliegtuigen, maar zelfs over vogels, superhelden en een ideetje dat bij het Witte Huis […]

 3. Reply
  gerben 11 juni 2015 at 12:54

  hoi jaegermeester
  verkoop je die cat 320D?
  hoeveel kost die dan

 4. Reply
  gerben moortgat 10 juni 2015 at 18:42

  als je dat niet wilt doen kan je me dan de helel handleiding mailen aub
  mvg gerben

 5. Reply
  gerben moortgat 10 juni 2015 at 18:19

  hoi,zou jij dat kunnen bouwen voor mij zoja hoeveel zou dat dan ongeveer kosten

 6. Reply
  Sjaak 2 januari 2015 at 22:51

  Erg mooi om te zien. Ik wil een 1:50 truck ombouwen naar RC. Weet niet waar te beginnen.

 7. Reply
  Dinesh 1 december 2014 at 21:41

  Hallo Is die cat 320 D te koop

 8. Reply
  david 23 november 2014 at 17:24

  verkoopt gij die

 9. Reply
  Xander 21 juli 2014 at 00:28

  Beste Jeagermeister

  ik zit de laatste tijd op je blog te kijken voor die excavator maar helaas kan ik meer dan de helft van je foto`s niet bekijken dus ik kwam helaas niet verder.

  mvg Xander

 10. Reply
  jordy 3 juni 2014 at 21:05

  hoe heb je dat gedaan met de afstands bediening en ondvanger

1 2 3 9

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.