Hydraulische RC-graafmachines duur? Zelf bouwen, dus!

Ik ben opgegroeid met grondverzetmachines en heb daar ook jaren op gedraaid. Mijn favoriete machine is de hydraulische graafmachine. Echter ben ik van baan veranderd waardoor ik niet meer op een graafmachine kan draaien. Toch wel jammer, want ik krijg nog regelmatig jeukende handen als ik die machines zie draaien. Een echte graafmachine kopen zit er helaas niet in. Nu zijn er wel radiografische graafmachines te koop die op model-hydrauliek werken, maar dan ben je ook zo een paar duizend euro lichter. Dus er zat maar één ding op, zelf bouwen!

RC- graafmachines

Eerst maar eens kijken op internet of er meer mensen dit idee hadden. En ja hoor, na wat zoekwerk trof ik meerdere video’s en plaatjes aan van werkende graafmachines die geen duizenden euro’s gingen kosten. Zoek maar eens op “RC Bruder bagger” of “RC Pelle Bruder”. Het waren omgebouwde graafmachinemodellen van Bruder. Ja ja, kinderspeelgoed. Maar ik moet zeggen dat deze modellen toch erg gedetailleerd zijn. Dus één gekocht en aan de slag.

Het geheim van deze graafmachines is omgebouwde servo’s, die onbeperkt kunnen doordraaien. Deze servo’s worden verbonden aan hout(slangen)boren die in een aluminium buis draaien, voorzien van een stalen pinnetje die in de boor grijpt.

Servomotoren en regelaars

De meeste Bruder-gravers op internet gebruiken de regelaars van de servo’s. Maar ik heb toch maar betere regelaars gekocht. Want bij 7.2 volt branden die dingen zo maar door. Het regelen van de servomotoren ging ook niet zo mooi als bij de ik er nu in heb. In totaal zitten er zes “metal geared” servomotoren en zes regelaars van CTI in de graafmachine. De draaikrans heb ik bij Conrad besteld en er zit een centrale doorvoer in waardoor de bovenwagen van de graafmachine, net als in het echt, onbeperkt ten opzichte van de onderwagen kan draaien.

Ik heb momenteel twee bakken erbij gemaakt, waaronder een zogenaamde taludbak of vleugelbak. Heel leuk om een klein slootje te graven in de zandbak. Toch is het geen eenvoudige klus geweest. Het is wel een complexe machine en het is lastig inbouwen zodat alles goed werkt.

Ik wil nu eigenlijk nog één gaan bouwen. Maar dan iets groter en nog beter. Andere motoren die wat meer volt kunnen verdragen waardoor de snelheid van de graafmachine toeneemt. Dat werkt wel wat prettiger. Dus ik ben alweer aan het speuren naar de juiste onderdelen.

Zelf bouwen?

[Van de redactie] Op deze blogpost komen steeds meer reacties binnen van mensen die ook een RC-graafmachine willen bouwen. Op zijn eigen blog houdt Jeagermeister precies bij hoe hij hem gebouwd heeft. We zien jullie bouwverslagen tegemoet!

136 Comments
 1. Reply
  Tim 13 november 2011 at 22:35

  Cool

 2. Reply
  Christoph 11 november 2011 at 15:12

  Fantastisch resultaat, echt realistisch!! geweldig gedaan…

  Ik ben van plan om ook RC-graafmachine te maken. Als het voor u in orde is zou ik graag via Email in contact willen komen voor meer uitleg in informatie.

  Groeten,

  Christoph

  • Reply
   Jeagermeister 11 november 2011 at 21:32

   Bedankt voor het compliment,

   Ik ben bezig met een blog:
   http://brudercaterpillar.blogspot.com/
   Ik ga daar uitleggen hoe ik de graafmachine gemaakt heb.

   Althans dat probeer ik. 🙂

 3. Reply
  Christoph 11 november 2011 at 13:13

  Supper resultaat, echt realistisch!!

  geweldig hoe je dit resultaat hebt kunnen neerzetten. Ik ben zelf ook van plan om dit te realiseren. Graag zou ik graag je E-mail adres bekomen om verdere vragen in info. als dit in orde is voor u.

  Groetjes,

  Christoph

 4. Reply
  Rinus 10 november 2011 at 23:54

  Man, wat heb je dat geweldig gemaakt. Echt TOP.

  Dit is een van de weinige filmpjes die ik helemaal hebt bekeken.

  Geweldig !!!!

  • Reply
   Jeagermeister 11 november 2011 at 21:31

   Rinus bedankt,

   Ik ben nog van plan om wat meer filmpjes te maken. Ook nog één in het donker. Dat lijkt best leuk moet ik zeggen, met die lampjes.

   Als je wil kan je me volgen op youtube: http://www.youtube.com/user/Kraanist

 5. Reply
  Rotil 10 november 2011 at 10:09

  Dag Jeagermeister,

  Topprestatie! mooi gemaakt.

  Ik loop ook al langere tijd met de gedachte om zoiets te bouw, maar loop ook tegen de prijzen van hydraulische cilinders aan. Heb jij wat detailfoto's / schetsjes hoe je de servo's op de slangenboren hebt aangesloten. want veel ruimte heb je niet in de arm ??

  Of heb je ergens nog een site met een soort bouwbeschrijving / verslag.

 6. Reply
  David 2 november 2011 at 16:18

  zeer mooi gedaan Jeagermeister

  ik ben in het dagelijks leven ook graafmachinist op een cat 323

  en ben enkele maanden geleeden ook begonen om mijn bruder kraan om te bouwen ik weet aleen niet hoe ik de draaikrans en het rijwerk kan doen werken.

  kheb al een paar dingen geprobeert maar het lukt mij niet kun je mij enkele detail foto's doorstuuren van de draaikrans en onderstel

  groeten david

  • Reply
   Jeagermeister 11 november 2011 at 21:24

   Hallo David,

   Ik ben bezig met een blog waar ik probeer uit te leggen hoe ik de graafmachine gemaakt heb. De motor voor de zwenk is een omgebouwde metal geared servo.

   Mijn blog: http://brudercaterpillar.blogspot.com/

   Ik moet zeggen dat ik ook behoorlijk wat onderdeeltjes op mijn draaibankje gemaakt.

  • Reply
   david 3 november 2011 at 20:01

   ik werk voor de firma verhelst aanemingen grootendeels doe ik wegenwerken(rioleering plaatsen)en grondverzet

   wel mijn probleem voor de draaikrans is dat ik geen gepaste materjaalen heb nu gebruik ik een krans van lego technic die met een servo aangedreven is maar dit is niet sterk met gevolg dat de tanden eraf slijten en over elkaar draaien nu heb ik al een krans besteld op conrad maar ik weet niet welke moter ik moet gebruiken om het kleine tandwieltje aan te drijven en hoe moet ik dan alles bevestigen

   voor de aandrijving van het rijwerk weet ik niet echt hoe ik er moet aan beginnen

   -hoe bevestig ik mijn servo op het onderstel

   -en hoe moet ik het groote tandwiel om mijn rups aan te drijven bevestigen op mijn servo

   groeten david

  • Reply
   Jeagermeister 3 november 2011 at 16:58

   Hallo David,

   Bedankt voor het compliment.

   Een 323, mooi man. Daar heb ik vroeger ook mee gewerkt. Super graafmachine! Voor wie werk je dan?

   Als ik even weer wat tijd heb. Dan zal ik proberen om wat goeie foto's te maken van het rijwerk en de draaikrans. Maar wat lukt er dan niet bij jou? Bedoel je dat hij niet wil zwenken en rijden tegelijk?

 7. Reply
  mentol 28 oktober 2011 at 17:40

  hallo Jeagermeister

  alvast bedankt voor de info ik wacht wel op de blog over de bouw van deze graafmachine wand ik ben niet zo een tegnies aan gelecht maar wil er wel een proberen te bouwen ik zit zelf op een 2,5tons kraan van daar 🙂

 8. Reply
  Daffy 28 oktober 2011 at 10:38

  hey Jeagermeister,

  Supergaaf gedaan. En ook de afstandbediening ziet er goed uit, maar die heb je zelfgemaakt of niet?

  Ik ben zelf bezig met een roterende verreiker maar kan geen goede afstandbediening vinden. Dus mag ik vragen hoe jij die van jou hebt gemaakt?

  • Reply
   Jeagermeister 28 oktober 2011 at 11:11

   Bedankt Daffy,

   Een roterende verreiker. Van Bruder? Lijkt me een leuk om wat foto's van te zien.

   Ik had hetzelfde probleem bij mij graafmachine. Ik had veel kanalen nodig. Nu zijn er wel zenders en ontvangers die dat hebben, maar die ik gezien heb zijn nogal prijzig. En ik wilde ook een zender met een bepaalde "stick layout" zoals die in een echte graafmachine ook is. Dus twee goedkopere 2.4Ghz zenders en ontvangers gekocht en omgebouwd tot één. De bak waar ze ingebouwd zijn is een oude bak voor een heli-zender.

   Vriendelijke groet,

   Pieter

 9. Reply
  Bertus J 27 oktober 2011 at 22:16

  Jeagermeister, wat heb je een mooie machine gemaakt, geweldig.

  Ben zelf met Meccano bezig, en wil je deze 2 filmpjes over een hydraulische kraan niet onthouden.

  http://youtu.be/dNSOtuhxVLI

  http://youtu.be/U69rAkbV4Vg

  Groetjes Bertus J

  • Reply
   Jeagermeister 31 oktober 2011 at 01:04

   Bedankt Bertus,

   Wat een mooie graafmachine zeg. Toch mooi spul hé dat Meccano. Hij draait erg mooi moet ik zeggen.

   Hoe lang heb je daar aan gewerkt?

   Dat die kracht door een poelie en die aandrijfsnaar kan worden overgebracht?! Mooi spul, zeg! Mijn complimenten!

   Vriendelijke groet

 10. Reply
  theo 27 oktober 2011 at 20:12

  hallo Jeagermeister

  Wat een geweldig apparaat ik wil hem ook maken kan jij mij de gegevens mailen en waar je alles hebt gekocht alvast bedankt en ga zo door met bouwen 🙂

  • Reply
   Jeagermeister 28 oktober 2011 at 11:01

   Bedankt Theo,

   Ik ben bezig met een eigen blog over de bouw van deze graafmachine. Ik krijg namelijk redelijk wat verzoeken om informatie.

   De meeste onderdelen heb ik bij Conrad en bij http://www.RC-point.nl besteld. Daarnaast is Hornbach nog een goede leverancier voor aluminium en de boren.

   Vriendelijk groet,

   Pieter

1 5 6 7 8 9

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.