Hydraulische RC-graafmachines duur? Zelf bouwen, dus!

Ik ben opgegroeid met grondverzetmachines en heb daar ook jaren op gedraaid. Mijn favoriete machine is de hydraulische graafmachine. Echter ben ik van baan veranderd waardoor ik niet meer op een graafmachine kan draaien. Toch wel jammer, want ik krijg nog regelmatig jeukende handen als ik die machines zie draaien. Een echte graafmachine kopen zit er helaas niet in. Nu zijn er wel radiografische graafmachines te koop die op model-hydrauliek werken, maar dan ben je ook zo een paar duizend euro lichter. Dus er zat maar één ding op, zelf bouwen!

RC- graafmachines

Eerst maar eens kijken op internet of er meer mensen dit idee hadden. En ja hoor, na wat zoekwerk trof ik meerdere video’s en plaatjes aan van werkende graafmachines die geen duizenden euro’s gingen kosten. Zoek maar eens op “RC Bruder bagger” of “RC Pelle Bruder”. Het waren omgebouwde graafmachinemodellen van Bruder. Ja ja, kinderspeelgoed. Maar ik moet zeggen dat deze modellen toch erg gedetailleerd zijn. Dus één gekocht en aan de slag.

Het geheim van deze graafmachines is omgebouwde servo’s, die onbeperkt kunnen doordraaien. Deze servo’s worden verbonden aan hout(slangen)boren die in een aluminium buis draaien, voorzien van een stalen pinnetje die in de boor grijpt.

Servomotoren en regelaars

De meeste Bruder-gravers op internet gebruiken de regelaars van de servo’s. Maar ik heb toch maar betere regelaars gekocht. Want bij 7.2 volt branden die dingen zo maar door. Het regelen van de servomotoren ging ook niet zo mooi als bij de ik er nu in heb. In totaal zitten er zes “metal geared” servomotoren en zes regelaars van CTI in de graafmachine. De draaikrans heb ik bij Conrad besteld en er zit een centrale doorvoer in waardoor de bovenwagen van de graafmachine, net als in het echt, onbeperkt ten opzichte van de onderwagen kan draaien.

Ik heb momenteel twee bakken erbij gemaakt, waaronder een zogenaamde taludbak of vleugelbak. Heel leuk om een klein slootje te graven in de zandbak. Toch is het geen eenvoudige klus geweest. Het is wel een complexe machine en het is lastig inbouwen zodat alles goed werkt.

Ik wil nu eigenlijk nog één gaan bouwen. Maar dan iets groter en nog beter. Andere motoren die wat meer volt kunnen verdragen waardoor de snelheid van de graafmachine toeneemt. Dat werkt wel wat prettiger. Dus ik ben alweer aan het speuren naar de juiste onderdelen.

Zelf bouwen?

[Van de redactie] Op deze blogpost komen steeds meer reacties binnen van mensen die ook een RC-graafmachine willen bouwen. Op zijn eigen blog houdt Jeagermeister precies bij hoe hij hem gebouwd heeft. We zien jullie bouwverslagen tegemoet!

136 Comments
 1. Reply
  Richard 23 oktober 2011 at 01:13

  Hallo heren,

  Elkaar's mail adressen was niet verkeerd dacht ik zo… En meer foto's en schema's was inderdaad niet zo verkeerd. Is ook wat makkelijker voor een begineling als ik 🙂 Dan weet ik ook wat ik moet bestellen…..of als ik een ander idee heb, ik heb nu ook een dx6i zender gekocht 2,4 ghz…. En ik weet zo niet welke accu en evt. regelaar's voor servo's, geen les in gehad haha…. maar het kraantje is uit elkaar, eindelijk…en zal ook eens met een blogje beginnen.

  • Reply
   Jeagermeister 23 oktober 2011 at 15:12

   Als het goed is heb je mailtje van mij.

   Kun je me rechtstreeks mailen.

   Gefeliciteerd met het behalen van je sloopdiploma. Dat is de start. 🙂

 2. Reply
  Arie 22 oktober 2011 at 11:33

  Hallo,

  Wat een fantastische machine is dat geworden!Respect!

  Ik heb zelf een caterpillar gebouwd in het verleden schaal 1:14 hydraulisch werkend.Mijn bedoeling was/is om ook eens een low budget machine te maken aangezien hydrauliek best prijzig is.

  Deze machine is prachtig om te zien,keurig gebouwd en zeer realistisch gemaakt.

  Heb je misschien wat meer detail foto's van de graafmachine en uitleg van de making-of de cilinders en hoe je bijvoorbeeld de eindschakelaars hebt verwerkt?Graag zou ik met je in mailcontact komen om een en ander te vragen als dat niet te veel gevraagt is.

  Alvast bedankt!

  Groet Arie

 3. Reply
  Richard 21 oktober 2011 at 12:02

  Hallo Jeagermeister,

  De kraan is binnen en alvast wat onderdelen besteld. Maar het zit goed in elkaar tegenwoordig……:( ik zat nu te denken was ik er maar eerder mee begonnen. Alleen de electronica zal me wel hoofdpijn bezorgen….daar heb ik geen kaas van gegeten maar gaat wel lukken dacht ik.

  • Reply
   Jeagermeister 21 oktober 2011 at 14:26

   Goed bezig!!! 🙂

   Het is lastig maar wel te doen.

  • Reply
   Marcelles33 21 oktober 2011 at 14:04

   Ik heb mijn Bruder graafmachine net uit elkaar gehaald.

   Alles zit in elkaar geklikt, er worden nergens schroeven gebruikt. Goed kijken en niets forceren, dan is ie zo uit elkaar. Zie https://picasaweb.google.com/10345610018709185318

  • Reply
   Jeagermeister 21 oktober 2011 at 13:31

   Bruder zit inderdaad goed en stevig in elkaar. Je moet even rustig kijken, met platte schroevendraaiers een beetje open buigen. Wel voorzichtig natuurlijk. En anders zoek even op internet naar plaatjes van gemonteerde graafmachines van Bruder. Die zijn er namelijk wel. Dan kun je zien hoe het vast zit.

   De elektronica hoeft niet moeilijk te zijn. Ik weet niet wat je gekocht hebt?

   Wat verstandig is om te doen, is om de graafmachine in delen te gaan bouwen. Niet alles tegelijk willen doen. Eerst eens zorgen dat je bijvoorbeeld het rijwerk (de rupsen) rijdend krijgt. En dan zo verder gaan.

  • Reply
   Marcelles33 21 oktober 2011 at 12:07

   Hoi Richard. Ik heb mijn Bruder ook gisteren binnen gekregen en servo's heb ik ook besteld (E-bay).

   De rest van de onderdelen moet ik nog bestellen bij Conrad. Misschien kunnen we elkaar ook een beetje op de hoogte houden van onze vorderingen. Ik heb wel verstand van electronica 😉

   Mijn email adres kun je evt opvragen bij de redactie.

 4. Reply
  Richard 16 oktober 2011 at 23:43

  Hallo,

  Ik had een vraagje. Welke onderdelen heb je gebruikt, merk en soort..enz… Ik wil er ook mee beginnen en wou er ook een bouwen… Het ziet er zeer mooi uit wat je hebt gebouwd…

  • Reply
   Jeagermeister 18 oktober 2011 at 17:38

   Bedankt Richard,

   Ik heb de volgende onderdelen gebruikt:

   6 Tower Pro MG945R 13KG High Torque Metal Gear Servo´s

   6 CTi THOR 15HC, regelaars, die uit de servo´s gewoon verwijderen.

   Ik heb twee 2.4 Ghz zenders en ontvangers gekocht en daar heb één van gemaakt.

   6mm slangenboren of houtboren van Hornbach.

   Draaikrans van Conrad bestelnummer: 224506-8A.

   6 microswitchen voor de eindschakeling van de giek.

   Een 4 polige `jackplug` voor de centrale doorvoer.

   En dan natuurlijk nog allemaal bouwmateriaal zoals aluminiumbuizen en boutjes, moertjes, ledlichtjes enz. enz.

   Ik heb zelf een draaibankje om materiaal te draaien. Is wel heel handig voor dit project. Het zal misschien zonder ook wel lukken hoor.

   Ik wens je veel suc6 met de bouw en als je vragen hebt dan mail je maar. En ik wil altijd graag zien wat je er van gemaakt hebt natuurlijk.:-)

 5. Reply
  Marcelles33 14 oktober 2011 at 11:37

  Beste Jeagermeister. Zou graag in mail contact komen maar zie via deze site geen mogelijkheid.

  Bedankt voor de tips, ik wil inderdaad een Bruder graafmachine gaan ombouwen. Nog een tip voor jou:

  Overweeg de aanschaf van een LiPo accu, dan heb je 8,4 volt ipv 7,2 en gaat alles net weer wat vlotter.

  Nog 1 vraag: Heb je een bestelnummer voor de draaikrans? Kan het niet vinden op de site van Conrad.

  • Reply
   Jeagermeister 16 oktober 2011 at 22:28

   Hoi Marcel,

   Leuk dat je ook een Bruder graafmachine gaat bouwen.

   Misschien kun je m'n mailadres via de redactie krijgen. Is wat mij betreft geen probleem.

   Een lipo…ik heb er over nagedacht maar als ik zie wat daar mee kan gebeuren wil ik dat risico niet lopen.

   Ik ga niet hoger dan 7.2 Volt met deze servomotoren. Ik heb ergens op internet gelezen dat 8.4 Volt teveel van het goede is.

   De draaikrans of zoals Conrad hem noemt de binnentandkrans heeft het bestelnummer: 224506-8A.

 6. Reply
  Marcel 13 oktober 2011 at 17:24

  Fantastisch gemaakt! Heel erg mooi.

  Ben benieuwd of je voor de uiterste standen ook eindschakelaars hebt gebruikt (zodat de boel niet vastloopt). Ben zelf al wat aan het experimenteren geweest met een oude servo en word helemaal enthousiast!

  Ik zelf denk aan eindschakelaars die de uiterste draaistand van de originele potmeter simuleren zodat de servomotor in uiterste stand vanzelf stopt.

  Kun je ook iets zeggen over de totale bouwkosten (afgezien van de tijd die je erin hebt gestopt).

  Alvast bedankt voor de reaktie!

  • Reply
   Jeagermeister 13 oktober 2011 at 18:23

   Bedankt Marcel,

   Er zitten inderdaad eind-schakelaars in de giek verwerkt. Dat leek me toch beter. Anders moet je daar iedere keer rekening mee houden en ik denk dat de servomotortjes dat ook niet lang gaan uithouden.

   Leuk om te lezen dat je ook aan het experimenteren bent. Ga je ook een Bruder graafmachine ombouwen?

   Ik zou dan zeker voor de wat duurdere metal geared servos gaan hoor. Die zijn gewoon sterker en beter. En ik heb tijdens het bouwen wel gemerkt dat de regelaars in de servos niet echt opgewassen zijn tegen 7.2 Volt. Ze zijn toch echt gemaakt voor 4.8 volt en niet voor 7.2. Ik heb er namelijk al een paar doorgebrand. De graafmachine draait trouwens veel plezieriger bij 7.2 volt. Hij is dan gewoon sneller.

   Het is ook beter om snelheidsregelaars kopen van CTi en dan de THOR 15HC. Die werkt perfect en is klein genoeg om in te bouwen. Natuurlijk gaan de kosten daardoor wel wat omhoog, maar dan heb je er ook meer plezier van. En als je dan toch bezig bent.

   De totale kosten vraag je? Goh, ik heb dat niet echt bijgehouden. Ik denk dat ik met elkaar toch wel op zo'n 600 euro kom. Ik heb dit bedrag natuurlijk uitgestreken over de gehele bouwtijd van ongeveer een half jaar. Dan valt het best mee.

   Als je wel aan het bouwen gaat, vind ik het altijd leuk om daarvan plaatjes te zien. En als je vragen hebt mail je me maar.

 7. Reply
  Frists 13 oktober 2011 at 13:21

  ziet er super uit

  ik zat iets te bedenken om een filmpje op te nemen

  op een werk met hun grootte broertjes

  en dan zo te filmen dat ze alle bij even groot zijn in perspectief onder het mom van

  graafmachines doen het nu zelf

  en de laatste paar fragmenten laat je de schaal ver houding zien

  groetjes Frits

  • Reply
   Jeagermeister 13 oktober 2011 at 17:53

   Bedankt Frits,

   Leuk idee. Lijkt me best grappig om te doen. Mooiste zou zijn dat er dan echte Caterpillar graafmachines bij zouden zijn.

   Reactie op Frank(redactie):

   Feeling the pressure! 🙂

  • Reply
   Frank (redactie) 13 oktober 2011 at 15:37

   Dat wordt zeker een gaaf filmpje! We zien het filmpje en de making-of wel verschijnen, toch? 🙂

 8. Reply
  harry 11 oktober 2011 at 19:49

  hallo

  ik heb een vraag, ik heb zelf een liebherr 9150 in schaal 1 op 50 gemaakt, maar dat heb ik met servos en hefboompjes gemaakt

  heb je de boor bevestigd aan de servo as of is het een speciaal servootje

  kan bij je bakcilcindrt niks ontdekken

  alvast bedankt

  gr harry

  • Reply
   Jeagermeister 11 oktober 2011 at 22:31

   Hallo Harry,

   1:50? Dat is wel klein. Heb je plaatjes of een site waarop ik dat kan zien? Lijkt me leuk om te te zien hoe jij dat gedaan hebt. De manier die je schreef heb trouwens op internet gezien. Werkt ook prima. Even zoeken op youtube op MrKranmaen. Dat zijn wel 1:32 modellen, maar het principe is hetzelfde.

   Het zijn gewone servo's. Ik heb de kast van de servos verzaagd. De boor van de hef- en van de bakcilinder zijn niet aan de zijde bevestigd waar normaal gesproken de servoarm hoort te zitten maar aan de andere kant. Dat zit normaal gesproken aan de binnenzijde van de servokast. Als je nog begrijpt wat ik bedoel. Als je video op youtube even heel goed bestudeerd zou je moeten kunnen zien wat ik bedoel.

   Vriendelijke groet,

   Pieter

 9. Reply
  m.jager 9 oktober 2011 at 15:22

  Heel mooi gedaan ,een prachtig geheel erg keurig gemaakt

  Je hebt het nog wel in je Pa Jager

 10. Reply
  Jan Willem Kooi 8 oktober 2011 at 23:46

  Echt een goed idee. Doordat wormwiel is er zeker best nog wat kracht beschikbaar. En aan het filmpje te zien gaat het nog snel ook. Echt top!

  • Reply
   Jeagermeister 11 oktober 2011 at 22:38

   De kraan heeft inderdaad redelijk wat kracht.

   De servos hebben een kracht van 13kg/cm. Dit dan via de slangenboor levert genoeg kracht op.

   Hij gaat wel redelijk snel. Maar voor mijn gevoel toch nog iets te langzaam.

   Nogmaals bedankt.

1 6 7 8 9

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.