IJsbaan in je achtertuin

maak een ijsbaan in je achtertuin

Een van de belangrijkste vragen die heel Nederland elk jaar weer bezighoudt: komt er een Elfstedentocht? Want wij houden van schaatsen. Waar we echter minder van houden zijn drukke ijsbanen of vijvers waar je je kont niet kan keren en constant moet oppassen om niet te vallen over een slee, kind of koek-en-zopie-etende bejaarde. Maar de redding is nabij: het is verrassend makkelijk om zelf een ijsbaan te maken. Schaatsen in je achtertuin!

Op internet zijn vele verschillende methodes te vinden om een ijsbaan in elkaar te zetten. Dat varieert van simpelweg wat sneeuwbarrières maken en daartussen water te laten bevriezen, tot het zelf maken van complete frames. Als echte mancaver kies je natuurlijk voor dat laatste.

Bodem

Zorg ervoor dat je een goede ondergrond hebt die niet te veel in de zon ligt. En hij moet vooral vlak zijn. Je tuin lijkt misschien plat, maar dat kan nog wel eens tegenvallen. Zorg dus dat je dit van tevoren goed checkt door wat metingen te doen, dan kun je je frame aanpassen aan eventuele onregelmatigheden. Tegelijkertijd weet je dan zeker dat je de juiste formaten van het materiaal koopt. Denk bij het bepalen van de afmetingen ook aan de hoogte: je frame moet straks minstens 7 centimeter dik ijs bevatten om een volwassene te dragen.

Bouwen

maak het zeil pas vast als het water erin zit

Alles goed voorbereid? Dan is het tijd om de ijsbaan te gaan bouwen. Hout en pvc zijn twee mogelijke materialen, maar omdat hout wat moeilijker verplaatsbaar is en op den duur kan gaan rotten, kiezen we voor pvc zodat degenen die de baan meerdere winters willen gebruiken ook tevreden zijn. Bovendien is het frame in elkaar zetten met pvc kinderlijk eenvoudig: schuif simpelweg de buizen met behulp van hoekstukken in elkaar. Vervolgens leg je een bodem van plastic of zeil, die je goed vast moet maken om schuiven te voorkomen. Niet of lijm hem bijvoorbeeld vast aan de zijkanten van je frame, maar doe dit bij voorkeur pas zoveel mogelijk nadat het water erin zit en bevroren is, omdat je anders kans loopt dat het gaat scheuren.

Nu moet het nog gaan vriezen

Dan is het nog slechts een kwestie van water toevoegen en wachten tot het ijs wordt. En daar zit hem dan meteen het enige addertje onder het gras: het moet wel vriezen. En dat doet het op dit moment nog bepaald niet in Nederland en dus zit je met bovenstaande stappen geen ijsbaan, maar een hele idiote vijver te maken. Gelukkig is het pas januari, dus het weer heeft nog tijd genoeg om volledig om te slaan. En zoals we onlangs al zeiden in onze wintertips: dan kun je maar beter voorbereid zijn! Ga ook niet meteen na de eerste nacht vorst met het hele gezin rondjes schaatsen, want als het ijs nog niet sterk genoeg is breekt het, om vervolgens ongelijk weer op te vriezen.

Zamboni

En om je ijs uiteindelijk van goede kwaliteit te krijgen, maak je van PVC ook nog eens heel makkelijk je eigen Zamboni. Die zorgt ervoor dat er een dun laagje water op het ijs komt, wat de baan steviger en gladder maakt. Dat kan trouwens ook met een oude auto:

Veel schaatsplezier!

1 Comment
 1. Reply
  Sjoerd 9 december 2012 at 15:11

  Hoi stefan,

  thanks voor je post. Ik ben bezig/orienteren voor een ijsbaan in amstelveen op een tennisparkje. Tennisbanen zijn natuurlijk behoorlijk vlak dus ideaal voor een baan. Als rand zal ik pvc gebruiken.

  Vraagje: wat voor zeil gebuik je hiervoor/ dikte? en kun je al schaatsen met 2 cm ijs? Oja, over die zamboni met pvc, hoe doe je dat? thanks,

  gr sjoerd

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.