Infraroodkunst – alleen te zien door het oog van de camera

take_a_picture_promo

Met de komst van digitale camera’s, smartphones en sociale media kunnen we alles wat we doen op elk moment van de dag vastleggen en delen. Te oordelen naar de populariteit van Facebook en Twitter is er weinig wat ontkomt aan digitale verslaglegging. Behalve dan misschien een kunstgalerie of museum, waar het vaak verboden is om te fotograferen. Brad Blucher en Kyle Clements verbaasden zich hierover en bedachten een serie kunstwerken die je juist alleen door het oog van een camera kunt zien: infraroodkunst.

Hun kunst is met het blote oog niet te zien. Het lijkt alsof er alleen maar doeken van wit canvas aan de muur hangen. Toch zijn de kunstenaars geen pretentieuze luilakken, die denken weg te komen met niks doen. Er zit een diepere laag in het werk, die je pas opmerkt op het moment dat je een mobieltje uit je zak haalt of er een digicam op richt. Hoe kan dat? Simpel, door het gebruik van infrarood.

Verplicht te fotograferen

Het artistieke koppel heeft infrarood-leds in de vorm van lachende gezichten, voorwerpen en meer abstracte figuren in zijn doeken verwerkt. Ze worden zichtbaar gemaakt door er beeldapparatuur met een CMOS- of CCD-sensor op te richten en laten die nu net in iedere standaard digitale camera zitten. Fotograferen is bij de kunst van Brad en Kyle – die niet voor niets de naam ‘Take a Picture’ heeft meegekregen – dus verplicht in plaats van verboden.

verplicht te fotograferen

Het proces van het maken van de kunstwerken is vastgelegd op meer dan 4.000 losse foto’s, die in onderstaand filmpje achter elkaar zijn gezet. Het resultaat geeft een mooie indruk van het project.

Zen drawing

Een andere vorm van kunst waarin infraroodtechniek wordt gebruikt, is het project ‘Zen Drawing’ van Néill O’Dwyer. Hij zet onder meer tentoonstellingen op, waar het publiek door bewegingen te maken, zelf grafische vormen en geluiden creëert. De bedoeling van de kunstenaar is om speelse, fysieke en ruimtelijke interactie te scheppen door digitale techniek te tonen als een medium dat door mensen zelf kan worden vormgegeven. Klinkt vaag, maar het ziet er wel gaaf uit.

Zen Drawing

Op Néills website zie je de bewegende beelden.

Graffitimuur

Krijg je zelf zin om de kunstenaar uit te hangen, dan is de graffitimuur misschien iets voor je. Zonder geklooi met verfbussen en zonder gedoe met autoriteiten, want een muur onderkladden met een infraroodspuitbus geeft geen enkel probleem.

http://www.youtube.com/watch?v=ZaE1LOm0XXY

De infraroodklok

Ben je meer van de praktische kant, dan weet je deze LCD-klok met infraroodbesturing wel te waarderen. Bij dit project heeft iemand zo’n goedkoop digitaal klokje uit elkaar gehaald en achter het LCD-paneel een led gemonteerd. Ook kreeg het ding een IR-sensor mee, die reageert op elk signaal van de afstandsbediening. Zonder gebruik te maken van een lens, projecteer je zo heel gemakkelijk de tijd op de muur. Handig als je toch een beetje de tijd in de gaten wilt houden tijdens een filmmarathon én je spaart er de hoge kosten van zo’n hippe projectieklok mee uit!

 

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.