Jammen met je Possessed Hand

possessed hand

Je wilt best gitaar leren spelen en de blits maken bij het kampvuur, maar wel snel een beetje. Sony bedient je op je wenken met hun nieuwe uitvinding: de Possessed Hand. De naam is wat ongelukkig gekozen, want het gaat hier dus niet om een horrorfilm. Toch gaf een proefpersoon aan dat het leek alsof zijn lichaam gehackt was. Spannend!

De Possessed Hand leert je hand nieuwe bewegingen. Het is een band (zoals van een bloeddrukmeter) die je om je onderarm bindt en die elektrische prikkels naar je spieren stuurt. Het signaal is niet zo sterk dat je vingers of pols echt bewegen, maar je voelt signaaltjes in je spieren. Zo weet je welke vinger aan de beurt is en kun je zelf de beweging uitvoeren. De makers beweren dat het aanvoelt als een ‘aangename handmassage’ maar de proefkonijnen vonden het een doodenge ervaring. Eén persoon zei dat het leek alsof zijn lichaam gehackt was. Maar Sony en de Japanse uitvinders van Tokyo University denken dat ‘convenient technology will overcome a feeling of fear’. Misschien wel, maar niet als we eerst naar The Hand kijken.

possessed hand

Guitar Hero

Dat mensen graag gitaar willen spelen is wel bewezen door een zeker spelletje. Maar of je met de Possessed Hand een guitar hero wordt valt nog te bezien. Eerst het goede nieuws: laat je hand hijacken en je maakt bewezen minder fouten als je een liedje leert op een snaarinstrument. Dan het minder goede nieuws: Simon Holland (die toch echt Brits is, en directeur van het Music Computing Lab aan de University of Glasgow) zegt dat er een enorm verschil is tussen het spelen van een liedje en een echte muzikant zijn. En dan het slechte nieuws: als je intussen enthousiast bent over de Possessed Hand, hebben we je blij gemaakt met een dooie mus. Je kunt hem namelijk nergens kopen. Hij is niet op de markt en de grote vraag is: gaat Sony nog een fantastische toepassing bedenken voor deze techniek?

kotop

Medisch handig

Wetenschappers zijn wel enthousiast over de mogelijkheden van de Possessed Hand. Bijvoorbeeld voor mensen die na een beroerte opnieuw moeten leren bewegen. De hersenen hoeven niks te doen terwijl de spieren bewegen en dat opent hele nieuwe wegen. De Possessed Hand kan bovendien veel méér en motorisch veel nauwkeuriger bewegingen opwekken dan bestaande apparaten. Dus als Sony er geen geniale game mee weet te maken, kunnen ze altijd nog hun hand ophouden bij de wetenschap.

2 Comments
  1. […] Hero te maken hadden. De meest voor de hand liggende (pun intended) in deze context is uiteraard de Possessed Hand, wat feitelijk het tegenovergestelde is van Air Guitar Hero. Hiermee wordt een echte hand namelijk […]

  2. […] wisten al dat Japanners van kinky projecten houden, dus in dat opzicht was het geen grote verrassing; waar wij altijd dachten dat de SS […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.