Haal energie uit je DIY-windturbine

In deze tijden van economische crisis is het mooi meegenomen als je een beetje kan besparen op je energierekening, helemaal als je dat dan ook nog kan combineren met een tof zelfbouwproject. Doe daarom voor de verandering eens een beetje groen en milieubewust en steek je energie in het maken van je eigen windturbine.

Veel mensen denken bij het zelf winnen van energie waarschijnlijk al snel aan zonnepanelen, maar ook met wind is er natuurlijk genoeg te winnen. We schreven hier al eerder over het maken van een windgenerator, maar nu het buiten opnieuw herfstachtig waait brengen we het graag nog even onder de aandacht.

Groen én goedkoop

Want er zijn meerdere manieren om je eigen turbine in elkaar te zetten en werkend te krijgen. En daarbij viel ons vooral dit project van Mike Davis op. Hij bouwde zelf een windturbine en deed dat ook nog eens enorm goedkoop: slechts 140 dollar had hij nodig om de onderdelen bij elkaar te krijgen. Grof gezegd bestaan die onderdelen uit: buizen, een motor, verschillende elektronica met toebehoren (zoals draden, een relais en een stroomomvormer), hout en aluminium. Kind kan de was doen. Nou ja, een beetje kennis heb je er wel voor nodig, maar Davis legt op bovengenoemde website alles heel helder en gedetailleerd uit.

Schema voor de DIY turbine (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Let wel op: in de tutorial maakte hij de wieken van bewerkte ABS buizen, maar die braken een jaar later af toen de wind te sterk werd. Daarom gebruikt hij nu toch maar ‘echte’ wieken. Want kwaliteit mag best wat meer kosten! Zo prijzig als je energierekening wordt het immers toch niet.

Tot ziens Essent en Nuon?

Tijd dus om aan het werk te gaan en je dure stroomleverancier gedag te zeggen? Niet helemaal. Het apparaat is namelijk niet in staat om een heel huis van stroom te voorzien, aangezien hij maar een paar honderd Watt levert. Davis gebruikte het systeem wel voor zijn caravan, waar hij naar eigen zeggen de belichting, zijn telefoonlader en zijn elektrische scheerapparaat langere tijd prima aan de praat kon houden. Zijn vriendin klaagde wel dat haar föhn niet werkte, maar dat zal ons een rotzorg zijn.

Uiterlijk

Beetje afwerken en je DIY turbine ziet er profi uit.

Nu nog je vriendin overtuigen om dit apparaat in je tuin te plaatsen. Grote kans dat dat ruzie oplevert. Normaal zeggen we dan: ga naar je mancave, maar in dit geval zal dat weinig opleveren omdat daar hoogstwaarschijnlijk geen wind is (toch niet het soort waar we naar op zoek zijn, in ieder geval). Ook hiervoor had Davis onlangs een oplossing: probeer het ding gewoon wat mooier te maken. Bijvoorbeeld met een neuskegel. Succes gegarandeerd!

25 Comments
 1. Reply
  roessingh 25 januari 2013 at 15:23

  kan je voor "wieken" niet ventilator van autoradiator gebruiken?

 2. Reply
  Coen maertzdorf 24 januari 2013 at 20:48

  Ik heb helaas niemand gehoord die het heeft over de veiligheid van een dergelijke constructie. Ik maak bijna alles zelf en kan uit ervaring vertellen dat de rotorbladen een verwoestend effekt kunnen hebben als ze op volle snelheid afbreken of loskomen. De konstructie van dergelijke bladen kost een hoop research en veel vrije ruimte voor testen. Een afgezaagde PVC pijp is NIET geschikt en kan gevaarlijke situaties opleveren. Dat is de kleine opbrengst echt niet waard.

 3. Reply
  elizabart 24 januari 2013 at 09:22

  beste Conrad-team

  is er een vergunning noddig via de gemeente om dit te plaatsen in nabijheid van een huurwoning?

  hartelijke groet

  elizabart de jong

  • Reply
   Hans 26 januari 2013 at 19:30

   Hallo elizabart…

   Heel toevallig kwam ik het vanmiddag op internet tegen.

   Er zijn gemeentes in NL die een aanvraag op prijs stellen. Er zijn gemeentes die het vrijgeven, MITS er geen klachten binnen komen zoals van lawaai, uitzicht-bedervend etc. U moet zelf info nemen bij uw eigen gemeente. Indien u zelf een windturbine wilt bouwen

   dan kan er wel het een en ander verminderen aan het eventuele lawaai, te weten: isolatie kan al aardig bijdragen.

   Met andere woorden: als u het met uw buren goed overweg kan en zij het ook leuk vinden om samen te werken aan een erg leuk projekt…nou-ja.. en dan eventueel aanvragen ???????? ach…..

   Wie benauwd leeft, zal benauwd sterven 🙂

   Hopende u geholpen te hebben.

   Gr. Hans

 4. Reply
  Hans 17 januari 2013 at 18:19

  Hallo Yannmenn…:-)

  Ja …daar ben ik ook wel van overtuigd want als je die generatoren zag. Ik zag ook nog een persoon boven in de generator-kamer staan en deze moest de generatoren

  dan plaatsen,……maaaaar..toen ik die monteur zag helemaal boven in de molen zag staan, zag ik alleen maar zijn schouders en zijn hoofd en hij het afladen

  gade sloeg. Ja ik ben er ook zeer van overtuigd dat er een versnellingsbak in moet zitten want de wieken draaien nogal langzaam in verhouding van de generatortjes die wij kunnen kopen op internet en ik vindt ze nogal prijzig.

  Ook Wubbo Ockels is bezig al een tijd met wind-energie

  bezig maar dan met vliegers waar heel veel energie mee te winnen is maar Wubbo is dit allemaal aan het onderzoeken maar de verwachtingen zijn veel belovend.

  Zelf heb ik ook een krachtpatser met een oppervlakte

  van 14 vierkante meter en het gevoel is net of je s'avonds een tijger uitlaat want soms is de trekkracht matig en soms moet ik hulp hebben om mij vast te houden en we leggen dan regelmatig in een deuk van het lachen. De trekkracht varieert van bv.

  250 kilo tot zo'n 450 kilo a 500 kilo trekkracht.

  En het grappige ervan is dat je nooit van te voren weet wat de vlieger gaat doen na bv. enkele secondens. Maar welke richting Wubbo wilt gaan is nog niet duidelijk maar ik zal weer eens kijken of Wubbo al voorderingen heeft gemaakt.

  Het klinkt misschien gek Yannmenn maar de juiste versnellings bak(jes) leggen voor het oprapen en nog met verstelbare versnellingen er in ook nog, alleen moet je het apparaat slopen om de versnelling-gedeelte

  te nemen en voor de goedkoopste betaal je ongeveer

  zo'n 20 euro…nogmaals het is geen typfout 20 euro.

  Ik heb mijn vriendin aan de andere kant aan de lijn gezet en zij moest dan proberen om haar eigen niet in te laten trekken MAAR ze moest het ECHT AFLEGGEN 🙂 🙂 🙂

  Alle 3 de pogingen zijn voor haar ECHT mislukt 🙂

  Soms begrijp je niet hoe ze het in China ervoor kunnen maken voor dat geld.

  Mijn reacties zijn misschien wat aan de lange kant

  maar ik ben nu eenmaal zo'n klep 🙂

 5. Reply
  Hans 17 januari 2013 at 14:27

  Hallo jongens…

  Bedankt voor jullie reactie 🙂

  Op NL sites zijn er ook al jongens bezig geweest met

  zelfs met een motortje van een pic-up en dat schijnt ook wel de moeite waard te zijn maar hij is er mee gestopt:-)

  Aan een dynamo van een auto heb ik ook al div, keren aan gedacht maar ik heb er nog nooit iemand bezig mee gezien. Het lijkt mij dat het toch wel kan maar de power van de moter zelf is toch wel een betere krachtbron voor de dynamo.

  Het kan ook zo: soms rijd ik wel eens zo'n 300 km per dag en als ik dan een bv. bijna een lege accu mee neemt en aan sluit, dan lijkt het mij ook wel aantrekkelijk.

  Maar ja, dat gesleep van buiten naar binnen, kan ook weer met een kabelje. En afhankelijk van de cap. van de accu die je dan heeft aangesloten.

  Om er achter te komen zal ik toch wel een ampere metertje moeten plaatsen in de auto hoe het een en ander dan gaat in een bepaalde tijd en de toeren van de motor opnemen.

  Bij toeval heb ik gezien toen ze een wiek van een windmolen van een oplegger aan het lossen waren, maar jongens wat een gevaarte zeg een zo'n wiek van dichtbij

  Ik zag ook nog 6 grote kisten waar de generators in zitten en als ik de kist weg denkt dan houd ik ongeveer de omvang over van een huishoud wasmachine.

  Als je dan ziet dat de molen alsnog niet snel draaid

  en dus weinig toeren maakt per minuut dan zal het wel leggen aan de magneten in de generators etc.

  Als je dan een zo'n generator naast zo'n wiek legd,

  dan is het nog maar een speldenknopje.

  Even terug komen op de auto-dynamo…

  Ik denk dan je het moet hebben van behoorlijk grote

  wieken die power geven en de dynamo dan ook een speldenknopje is.

  Als je een eigen ontwerp heeft en je bent er redelijk tevreden over, dan is het toch ook leuk.

  Gr. Hans

  • Reply
   Roland Contreras 29 januari 2013 at 13:18

   Dag Hans,

   Ik heb hetzelfde meegemaakt als jij en heb op een bepaald moment PV zonnepanelen gelegd waar ik heel tevreden mee ben.

   -Ze brengen voldoende op om gans mijn elektrische behoefte te dekken (4.200 Kwu) via een investering van ongeveer 10.000 euro. (20 panelen van Aleo met inverter)

   -ze vragen geen onderhoud

   -ze hebben geen draaiende delen die kunnen slijten

   -ze gaan minimaal 20 jaar mee en bij vernieuwing is enkel het paneel te vervangen want de rails kunnen blijven.

   -het net functioneert als een reusachtige batterij voor een beperkte kost en vraagt ook geen onderhoud

   -ze halen een hoog financieel rendement op investering(> 10% op jaarbasis)

   -mijn groen geweten is in ruime mate gesust

   -ze doorstaan hevige stormen, tot hiertoe althans (meer dan 4 jaar)

   Als enig nadeel zie ik een esthetisch element vermits ze op mijn dak liggen en mijn huis niet mooier maken.

   Ik heb er zelfs spijt van dat ik er toen niet meer gelegd heb omdat ik er nu een warmtepomp zou aan gekoppeld hebben. Dan had ik nog goedkope, groen verwarming gehad.

   Een ander mogelijk probleem zou ongewoon grote hagelstenen kunnen zijn, maar hiervoor is de brandverzekering in te schakelen.

   Beste groet.

  • Reply
   YANNMENN 17 januari 2013 at 15:57

   Hans, Ik vermoed dat er in een windturbine een soort versnellingsbak zit die het toerental van de bladen verhoogt!! Lijkt me logisch!! Groet Yann

 6. Reply
  andre 17 januari 2013 at 10:50

  Hallo,

  Goede en goedkope windgenerators koop je vandaag de dag gewoon zo op internet. Kant en klaar voor 300 euro heb je er al een. Alleen de vraag voor velen wat doe je ermee. En zijn de buren er zo blij mee. De meeste winst is nog altijd bij een ieder in huis te vinden. Alles naar LED ombouwen en zelf beter letten dat je niet onnodig iets laat aanstaan. Ook trafs van de telefoon enz verbruiken stroom ook als je er niks op aansluit!

  Dus gewoon of uit het stopcontakt ok een schakelaar ertussen die dingen kosten bijna niks..

  In je huis verbruik je de stroom en daar kun je ook nog altijd veel besparen..

  Groeten, Andre

 7. Reply
  DaWauZ 17 januari 2013 at 08:28

  Is het misschien handiger om een goeie dynamo / alternator van een auto te gebruiken?

  De wat luxere auto's hebben vaak 2 accu's en dus ook een dikke alternator die gelijk ook spanningsregelaar is. In principe zou je daar zo een propellor op kunnen maken. Ik heb echter alleen geen idee hoeveel toeren zon ding zou moeten maken om de juiste voltages te leveren, en wat die doet als het niet zo hard waait.

  Als je de stroom die het eventueel oplevert dan ook gelijk opslaat in accu's kan je er nog wat mee bijv. je tuinverlichting of schuur op voeden. (eventueel converter nodig)

 8. Reply
  Ralf 12 januari 2013 at 22:41

  Eigen tijd is het enige wat je zelf echt hebt, als je zelfs dat bij jezelf in rekening gaat brengen…

  Ben er ook benieuwd naar, ook naar het geluid eventueel. Handig als je dit als pakketje kon kopen, zonder de onderdelen te moeten opzoeken op site.

  • Reply
   Hans 16 januari 2013 at 03:18

   Hallo allemaal…

   Dag Ralf…

   ja, inderdaad, zo denk ik er ook over.

   Ik heb al gekeken of Conrad ook een losse generator heeft. Wat mij betreft mag deze dan ook als bouwpakket

   aangeboden worden. Voor zover ik weet heeft Conrad ook een eigen inkoopafdeling in China enof elders.

   Daar is toch wel een bedrijfje die wat wil verdienen en ik denk dat de afzet wel gunstig zal zijn voor onze Conrad.

   Ik zie er ook tegenop om het internet op te gaan.

   Mijn engels is ook niet goed genoeg om te kopen via ebay met al dat gedoe erbij. Knutselen is welgemeend

   een bijzondere bezigheid voor mij en dat zijn voor mij geen kinderachtige dingen.

   Zijn er ECHT enthousiastelingen die er ook echt mee willen beginnen en misschien kunnen we samen bundelen?

   Ik ben echt een net persoon, vraag maar aan Conrad. Als het lukt dan graag 2 stuks (generatortjes) Ik meen het echt!!! Of is er een bevoegd persoon van Conrad die het een en ander toe kan lichten betreft

   levering bijvoorbeeld? Of dat Conrad op onze site een visje uit wil of kan gooien naar de bezoekers.

   Van mij krijgt Conrad altijd beet 🙂 🙂

   Onze energie leverancier is niet eerlijk en open en ze weten nu met gemak wel hoe mijn achterste er uit ziet. (zonnepanelen)

   Jongens, ik volg dit hier wel.

   In ieder geval, iedereen een fijne voortzetting van

   de hobby's

   Gr. Hans

   PS, als ik dit straks afsluit, dan kijk ik eerst nog even of er al een orderbevestiging is gearriveerd in mijn mailbox 🙂

 9. Reply
  jerry klabrst 10 januari 2013 at 17:04

  Ok, incl. mij tijd ben ik +/- EUR 300,- kwijt.

  Betekend +/- 1400 kWH.

  Kan het windturbine zoveel genereren? Als wel, zonder verder kosten?

  Hoor ik van je…

  Groeten

  • Reply
   SuperDre 24 januari 2013 at 13:14

   Je moet natuurlijk op langere termijn denken, aangezien die windturbine natuurlijk niet elk jaar vervangen hoeft te worden, net zoals op dit moment zonnecellen ook pas na een hoop jaar hun rendement gaan opleveren (als ze niet in de tussentijd kapot zijn gegaan)..

  • Reply
   jean 10 januari 2013 at 23:56

   de tijd die je er zelf insteekt mag je niet mee tellen, als je anders op de sofa zit is het ook verloren tijd.

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.