Katten en elektronica – 9 tips om je shit te beschermen

katten en elektronica - bescherm je shit

Katten hebben iets met elektronica. Printers, stereo’s en subwoofers. Toetsenborden, laptops, snoeren en muizen. Niets is heilig of veilig. 9 tips om je apparatuur beter te beschermen.

Foto: dougwoods

Geef hem eens ongelijk. Wat is nou een lekkerder plekje om languit te luieren dan een relaxt deinende subwoofer? Check dit filmpje. Dit is toch jaloersmakend?

Maar ook printers zijn razend interessant.

En beeldschermen.

http://www.youtube.com/watch?v=JOXBs7wdTPo

Leuk voor je kat, maar veel apparatuur is helaas niet 100 procent kattenhaarbestendig. Wellicht bieden onderstaande tips uitkomst.

1. Katten houden niet van kleverigheid

hou katten bij je computer weg met tape

Katten haten kleverigheid. Brad Moon beschrijft in zijn how-to hoe hij de katten van zijn bureau houdt met stukken dubbelzijdige tape. Omdat hij niet wilde dat zijn bureau altijd kleverig aanvoelt, bevestigde hij de tape op stukken papier, die hij op strategische plekken neerlegt wanneer hij zijn werkplek verlaat.

2. Geef je kat zijn eigen laptop (of toetsenbord)

Het meest geliefde plekje van die onverbeterlijke luiwammes is natuurlijk het toetsenbord van je computer. Je laptop is lekker warm. En dat externe toetsenbord is voor een kat een ideaal matras dat zich perfect vormt naar zijn lichaam.

Je hebt vast nog wel ergens een oude laptop liggen. Waarom schenk je hem niet aan de kat? Zet hem op zijn favoriete plekje en gegarandeerd dat hij zijn nieuwe bed waardeert. Het is wel belangrijk dat de laptop aan staat.

Een eigen iPad met een een of ander interessante katten-app werkt natuurlijk ook altijd.

3. Bescherm je toetsenbord

iSkin ontwikkelde een speciale siliconen beschermhoes voor je Apple-keyboard. Handig tegen kattenharen, maar ook om je toetsenbord te beschermen tegen koffie – al dan niet omvergelopen door je beminnelijk spinnende vriend.

En voor andere toetsenborden is er de Kitty Keyboard Kover. Iets wat je overigens makkelijk zelf kunt namaken van een stuk plexiglas.

4. Cat-like typing detected

cat-like-typing-detected

Kattenproza. PawSense weet het feilloos te onderscheiden van jouw literaire typsels. Twee kattenstappen op je toetsenbord en deze software grijpt meteen in. Het blokkeert subiet je toetsenbord om vervolgens een hoop kat-onvriendelijke herrie te produceren. Meer info op de website van PawSense: J kla;jj; lewjfmsajsdalgj;ksf;ks’

5. Laat je laptop halfdicht achter

Simpel trucje. Was je zelf vast al lang opgekomen. Zet je laptop op half-zeven. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor je kat om er nog languit op te crashen.

6. Katten houden niet van zure luchtjes

Met sinaasappelschillen, maak je je apparatuur een stuk minder aantrekkelijk voor de kat. Azijn, citroenzuur of appelcider wil ook nog wel eens werken. Een lapje gedrenkt in zure lucht houdt je huisdier weg van je printer. (Gelukkig heeft je kat een beter ontwikkeld reukorgaan dan jij. Doseer dus slim en zorg dat je er zelf geen last van hebt.)

7. Bescherm je kabels

Alles wat beweegt is interessant voor je kat. Zorg dus als eerste dat je kabels stil liggen. Dat kan al door ze met tape samen te binden. Daarnaast zijn er verschillende producten op de markt die je kabels beschermen.

8. Maak irritante geluiden

Ssshhh-geluiden zijn voor een kat al vrij snel bijzonder irritant. Evenals het luid klappen van handen. Het is een leerproces. Wil dat niet helpen, start dan telkens dit filmpje zodra je kat op je toetsenbord springt.

Deze onervaren gitarist heeft per ongeluk een manier gevonden om zijn kat bij zijn gitaarversterker uit de buurt te houden. Aan het geluid op het eind te horen is deze manier echter iets te definitief voor mensen die hun kat nog niet helemáál zat zijn…

9. Ultrasone kattenherrie

We weten allemaal dat katten (en honden) dingen horen die wij niet kunnen horen. Maak van dit gegeven gebruik met de kattenverdrijver. Zorg er wel voor dat het arme dier elders een rustig stil plekje krijgt in huis, anders is het gauw over met de kattenliefde.

Zo, als het goed is heb je nu genoeg tips om dit te voorkomen:

Heb je zelf nog tips om je kat (of andere huisdieren) bij je apparatuur uit de buurt te houden? Deel ze in een reactie op deze post.

12 Comments
  1. Reply
    Tim 28 maart 2012 at 15:36

    zou helemaal leuk zijn: een screensaver die die blaffende hond start zodra er een toets word aangeraakt!

1 2

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.