Laat de vonken overslaan: 5 elektronica-tips voor Valentijn

valentijn

Soms moet je de realiteit onder ogen zien. Bijvoorbeeld dat Valentijnsdag weer voor de deur staat. Maar na een januaridip in de portemonnee gaan we natuurlijk niet meteen een februaridip creëren door dure sieraden en andere prullaria voor vrouwlief aan te schaffen. Nee, wij zijn liever creatief met elektronica.

Valentijnsdag is de gelegenheid bij uitstek om je geliefde te laten zien waar je die mancave ook alweer voor nodig had. We zochten vijf tips voor je bij elkaar. (Let op: onderstaande projecten zijn volledig voor eigen risico. Mancave.nl kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan je relatie.)

1. LED-boeket

Bundel en buig een paar ijzeren kleerhangers tot een mooie boeketvorm. Omwikkel de steel met de groene en groen-witte draden uit een Cat-5-netwerkkabel. De bloemblaadjes en bladeren kan je overal van maken – Erik gebruikte de toetsen van een oud toetsenbord die hij van te voren verfde. Hij bevestigde een reed-schakelaar op de bloempot en gebruikte een groen LED-lampje.

Onderdelen:

Noot: Erik en zijn geliefde zijn niet langer bij elkaar. Of dit boeket de reden van de breuk is, weten we niet. Toch vinden we het best een tof valentijnscadeau.

2. Draaiend hart

Dit project is erg simpel, maar daarom niet minder indrukwekkend. Met een stuk koperdraad, een AA-batterij en een magneet laat je het hart van je geliefde eenvoudig op hol slaan. Tip: probeer het geheel wel even wat op te leuken. Want hoe gaaf je vrienden zo’n homopolaire motor ook vinden, voor de vrouw gaat het toch vooral om de aankleding. Denk in termen van rood en roze.

Onderdelen:

Klik hier voor uitgebreide instructies.

3. Liefdesdoosje met dagenteller

valentijn dagentellerdoosje

Vraag me niet waarom, maar vrouwen houden van doosjes. Een liefdesdoosje met een een dagenteller erop is dus een ideaal valentijnscadeau. Zeker wanneer hij de dagen van je relatie bijhoudt en je hem zelf gemaakt hebt.

Tip: Bereken alvast het aantal dagen van je jubilea (half jaar 182/183 dagen, jaar 365 dagen, twee jaar 730 dagen, drie jaar 1095 dagen, etc), zodat je je niet alsnog vergist. En o ja, goed om even rekening mee te houden: na 27,39 jaar staat de teller van dit doosje weer op nul.

Onderdelen:

Een uitgebreide beschrijving met arduino-code vind je op het blog van Vegard Paulsen.

4. Kloppend hart

Een zelfgemaakte valentijnskaart met een kloppend hart van LED-lichtjes doet het altijd goed. Zeker wanneer je het ritme van je eigen hartslag gebruikt. Deze kaart is voorzien van een flexibele pcb en wordt aangedreven door een kleine microcontroller.

Onderdelen:

Een uitgebreide beschrijving vind je op het blog Xander.

5. Spy Teddy

valentijn webcam-teddy
Vermoed je dat je er een ander in het spel is? Dan kon dit wel eens je laatste Valentijn met haar zijn. Tijd voor actie. Een webcam teddy is vrij eenvoudig te maken van een oude beer en een wifi-webcam. Het is alleen wel zaak wat meer aandacht aan de oogjes te besteden. De blik van deze knuffelspion vinden we toch een beetje creepy.

1 Comment
  1. Reply
    Sanne 28 februari 2018 at 20:56

    Wat een leuke elektronica tips. Jammer dat ik dit pas nèt na valentijn ontdek. Nu heb ik in ieder geval al ideeën voor volgens jaar.

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.