Langste reizigerstrein op schaal

langste_reizigerstrein_op_schaal_railz_miniworld(Foto: Railz Miniworld)

Tegenwoordig breekt de NS natuurlijk het ene record na het andere. Maar of ze daar echt trots op mogen zijn? Heel anders was het in 1989, toen ze er nog echt moeite voor moesten doen. Maar liefst 60 wagons werden aan elkaar gekoppeld om de langste reizigerstrein ter wereld te creëren. So what, zul je misschien denken, those were the eighties. Nou, het inspireerde de mannen van Railz Miniworld  in Rotterdam om het twintig jaar later in miniatuur nog eens dunnetjes over te doen.

Nostalgische beelden van die dappere loc 1607 die de 60 wagons fier vooruittrok. Volle perrons, en nu eens niet omdat niemand vervoer naar z’n werk of naar huis heeft en de informatieborden leeg blijven, maar omdat mensen het écht leuk vonden om te zien (en vanwege de Utrechtse ‘mooie, prachtige en gezellige traverse met winkeltjes en zo’, aldus good old Joop van Zijl). Met weemoed zullen de PR-mensen van de NS eraan terugdenken. Bekijk de uitzending van 1 juli 1989 in het onderstaande filmpje:

3 locomotieven, 16 meter en 12 kg

Het is misschien al een tijdje geleden, maar we staan graag nog eens stil bij deze geweldige (geslaagde) recordpoging. Cor de Rijke, machinist tijdens de NS-recordpoging van 20 jaar geleden, is er begin 2009 zelf bij in Railz Miniworld om het record opnieuw te beleven, maar dan op schaal. In plaats van 1 locomotief zijn er nu 3 nodig, anders komt de trein niet vooruit in de bochten over de vele heuveltjes. De miniatuurtrein is in totaal maar liefst 16 meter lang en 12 kilo zwaar. Het record van de langste reizigerstrein, maar nu in miniatuur, wordt opnieuw gebroken. Tegelijkertijd heeft Railz Miniworld het record van de langste miniatuurtrein van Europa op zak.

Het bewijs:

Wil je meer filmpjes over de recordpoging van de NS in 1989 zien, dan kun je terecht op het YouTube-kanaal van oud-machinist Cor de Rijke. Hij heeft de recordpoging in maar liefst 5 delen vastgelegd. Ook vind je er nog tientallen andere films die treinliefhebbers (en wie is dat nou niet) zeker zullen kunnen waarderen.

2 Comments
 1. Reply
  Ton de Geest [ voorz 25 januari 2011 at 23:26

  Helaas is deze recordpoging niet de eerste.

  Tijdens de manifestatie Treinen door de Tijd in de jaarbeurs te Utrecht in het kader van 150 jaar spoorwegen in Nederland heeft de spoorgroep NedTRAK al deze langste trein nagebootst in de schaal N [ 1:160]

  Een door HobbyTime ter beschikking gestelde loc van de serie 1600 en 60 rijtuigen plan W heeft toen haar rondjes gereden op de NedTRAK module baan. De NOS heeft hiervan opnamen gemaakt, welke in de avondjournaals zijn getoond.

 2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter Helwerda. Peter Helwerda heeft gezegd: RT @mancave_nl: Mancave's nieuwe post: Langste reizigerstrein op schaal http://bit.ly/fjGC4i , 3 locomotieven, 16 meter en 12 kg #record … […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.