Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

LED Rocks

di 13 juli 2010, 1.487 views

LED Rocks

Componenten en elektronica zijn de basis voor dui-zen-den experimenten. Het bedenken, prutsen en knutselen is al leuk, laat staan het fantastische resultaat. Met LED is dat laatste gegarandeerd. Kleurrijke lichtjes die je overal in kunt bouwen. Een LED ijsblokje is deze warme dagen wel een cool plan. Ga je op vakantie naar de bergen? Maak voor je vrouw een LED rok die als kompas werkt. Met LED kun je alle kanten op. Echt lachen wat mensen er allemaal mee maken!


Make Magazine

Bovenstaande filmpjes over LED experimenten komen van het YouTube kanaal van Make Magazine. Het is ‘The kind of magazine that would impress MacGyver’, volgens Marcus Chan van de San Fransisco Chronicle. MacGyver rekte de grenzen van het geloofwaardige soms wat ver op. Hij maakte al een bom van een touwtje en wat zand. Maar het is een feit: begin met experimenteren en je krijgt steeds meer nieuwe ideeën. Binnenkort maken je kids de blits met een LED jojo.

Verboden zone

LED staat voor Light Emitting Diode en je hebt ze in allerlei kleuren. Hoe maak je een bepaalde kleur? Dat is afhankelijk van het soort materiaal dat je gebruikt. Of eigenlijk: de breedte van de verboden zone tussen de valentieband en de geleidingsband. Het ligt dus niet aan de kleur van de behuizing. LED wel: over een LED valt bijna constant spanning. Gebruik daarom altijd een stroombegrenzer als je de diode aansluit op een spanningsbron. Een eenvoudige weerstand is al voldoende.

Whole lotta love

In de jaren ’20 van de vorige eeuw publiceerde de Rus Oleg Losev voor het eerst over LED’s. Nou weet ik dat de leden van Led Zeppelin ook al grijs worden bij de slapen, maar ze zijn nog niet in de tachtig. Waar komt hun naam dan vandaan? Ik ben benieuwd of iemand het weet, laat een reactie achter. In elk geval hebben ze een Whole lotta love voor goeie muziek. Dus LED’s rock!

reacties (2)

  1. Pieter op 12 oktober 2010

    Wat betreft LED Zeppelin, kijk maar naar http://ledzeppelin.alexreisner.com/faq.html

    In strijd met de regels Reageer
  2. Mancave» Blog Archive » Je eerste elektronicaset op 3 augustus 2010

    […] even mooi. Maar voor veel mensen heeft vooral licht een bijzondere lading en dan met name LED’s. Je kunt er namelijk van alles mee maken. Heb jij een goed idee voor een LED experiment? Filmen en insturen! VN:F [1.9.2_1090]Rating: 0 […]

    In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.