Lekker aan de LED-lolly

maak een led-lolly

Lolly’s zijn het handelsmerk van de jarennegentig-gabbers, kleine kinderen en Kojak (wie kent em nog?). Een brede doelgroep, waar ook de elektronicaliefhebber moeiteloos tussen past. Dus: wij gaan lolly’s maken. Maar natuurlijk wel met een lichtje erin. Lekker likken aan je LED-lolly, ouwe snoeperd!

Foto’s: instructables

De gemiddelde mancave heeft geen kookfaciliteiten, dus voor dit project zoek je de keuken op (je vrouw/vriendin weet wel waar die is). Dan de lijst met wat je nodig hebt en waar je al die vage pruttel kunt krijgen:

  • Suiker
  • Maïsstroop (check de Natuurwinkel)
  • Wijnsteenzuur (Huh watte? Je kunt ook citroenzuur nemen, verkrijgbaar bij de drogist)
  • Een ronde mal met opstaande rand van 1 tot 2 cm (zoals de onderkant van een bak yoghurt)
  • Sauspan
  • Thermometer die tot 150 graden Celsius gaat
  • Olie of bakspray (supermarkt)
  • Maatbeker
  • Een BIC-pen
  • Twee draden
  • Een 5 mm LED in en leuk kleurtje*
  • Een 3 Volt knoopcelbatterij

* Voor onze Amerikaanse kijkers: in de VS verkopen ze nog LED’s met lood erin en dat is niet zo lekker. Neem een Lead Free of ROHS exemplaar.

Elektronica voor beginners: je lollystokje

Een elektronicaproject wordt niet meer basic dan dit. We hebben zelfs een handige stap-voor-stap gevonden: zorg dat beide draden vijf centimeter langer zijn dan de BIC-pen. Strip de draaduiteinden en sluit beide LED-pootjes aan op een draad – daar komt geen soldeerbout aan te pas, je draait ze gewoon in elkaar.

led-met-draden-voor-lolly

Solderen hoeft niet, mag wel

Tape het kale deel aan het andere eind van één van de draden af, zodat ze elkaar niet per ongeluk kunnen raken. Sloop de BIC-pen tot op de kale plastic buis en steek de draden erdoor. Haal de tape even van de draad en test of je LED werkt door de draden op de batterij te houden. Maak een inkeping in je mal waar de pen precies in past.

Koken voor gevorderden: de lolly

Zonder iemand te beledigen durven we te stellen dat dit het lastige gedeelte is. Lees deze instructie goed door en zet alles klaar voor je begint, om nare lolly-incidenten te voorkomen.

  • Doe een halve kop water, ⅓ kop maïsstroop, 1 kop suiker en ¼ theelepel wijnsteenzuur (of citroenzuur) in de sauspan.
  • Roer de inhoud op een matig vuurtje tot alle suiker is opgelost.
  • Stop met roeren zodra het mengsel kookt.
  • Steek de thermometer in het mengsel en wacht tot die 150 graden Celsius aangeeft.
  • Haal de pan nu meteen van het vuur!
  • Kwast wat olie onderin je mal tegen het vastplakken van de lolly (met een keukenkwast of gebruik de bakspray).
  • Schuif je lollystokje in de inkeping en zorg dat de LED tot ongeveer drie centimeter in de mal zit.
  • Wacht tot je mengsel is afgekoeld tot ongeveer 95 graden Celsius (zodat het plastic niet smelt) en giet het in de mal.

lolly-vloeistof

Trakteren!

Laat de lolly uitharden en stroop dan de mal er voorzichtig af. Tape de batterij vast tussen je kale draaduiteinden en light it up! Je kunt natuurlijk ook een hele batch LED-lolly’s maken als je zoon of dochter jarig is, om super cool te trakteren in de klas. Altijd beter dan een dubieuze herpeslolly uitdelen…check dit!

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.