Loopt als een trein

Modelspoor

Het moment is gekomen: jij gaat binnenkort bouwen aan je ultieme, alles overtreffende übermodelspoorbaan. Perfect voor in je mancave, ook als die maar twee bij twee meter groot is.

Reisavontuur

Het moment is perfect. De zomer kruipt langzaam naar zijn einde en je weet wat dat betekent: meer tijd in huis doorbrengen. Wat is er dan geschikter dan het bouwen van je eigen modelspoorbaan. Jouw eigen reisavontuur op de vierkante meter, in een door jou gecreëerde wereld.

Loopt als een trein

Belangrijk bij het bouwen van een modelspoorbaan is dat je een werkend en goedlopend systeem weet te creëren, dat er ook nog eens gelikt uitziet. Goed modelspoorbanen (ik maak er een werkwoord van) is dan ook typisch zo’n hobby waar je lekker veel tijd in kunt steken.

Begin bescheiden

Het idee om je hele huis vol te bouwen is aanlokkelijk. Het is echter een goed idee om klein te beginnen want hoe makkelijk het ook lijkt, er zitten meer dan een paar addertjes onder het gras. De belangrijkste tip: pleeg research, begin bescheiden en bouw verder naarmate je ruimte hebt of krijgt. Hiermee doe je jezelf en je partner een groot plezier. Je kunt overigens ook eerst met modules werken die gewoon op een tafel passen en die je later in je baan bouwt.

Schaal

Je zult snel ontdekken dat modelspoorbouwen veel meer is dan wat spoortjes aan elkaar hangen. Er zijn genoeg dingen waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. Schaal bijvoorbeeld is erg belangrijk. Alleen de geluksvogels onder ons beschikken over een complete kelder, de rest van ons maakt gebruik van kleinere ruimtes. Zelf zit ik met m’n mannendomein nog net niet in ‘het kleinste kamertje’ in huis, maar qua grootte scheelt het niet veel. Denk dus goed na over welke je wilt gebruiken. De meest gangbare schaal is H0, die je vast nog kent van je eerste Märklintrein. Maar er zijn er meer, veel meer. Van 1:22,5 tot 1:220. Kleine kamer = kleine schaal. H0 is standaard, maar schaal N (1:160) is een prima en kleiner alternatief.

Modeltrein

Oef

Al doende kom je dan bij zaken terecht als het scheiden van de sporen, denkende wissels, overgangen van bak naar bak, het ontwerpen van je baanplan en stroomdraden. Oef. Maar laat je niet afschrikken. Doe, leer en wordt beter. Leer vooral ook van mislukkingen van anderen. Op diezelfde website vind je nog veel meer nuttige informatie. En heb je tips, laat ze ons dan weten!

3 Comments
 1. Reply
  resel 17 september 2010 at 20:57

  N-project is een geweldige site !

 2. […] schreef ik een post over modelspoorbanen. Het leuke van modelspoorbanen is dat je niet alleen een goed werkend treinsysteem kunt bouwen maar […]

 3. Reply
  Frans 9 september 2010 at 00:06

  Bedankt voor de leuke tips!!!

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.