LuminAR: van bureaulamp tot augmented reality

luminar

Op het moment zijn we helemaal vol van tabletcomputers zoals de iPad, Playbook en de Archos. Toch zijn de slimmerds onder ons alweer bezig met de volgende stappen. Zo noemt ene Natan Linder (student aan de Massachusetts Institute of Technology) apparaten met een scherm ‘gevangenissen voor pixels’. Hij propageert ultieme vrijheid voor die arme lichtpuntjes. Om het goede voorbeeld te geven heeft hij een opmerkelijke combinatie van een bureaulamp, een projector en een computer in elkaar geknutseld.

De tijd dat we achter ons bureau op een toetsenbord zaten te tikken, kijkend naar een scherm en bijgelicht door een bureaulamp van die bekende Zweedse meubelboer is binnenkort een nostalgische herinnering. Als we Natan moeten geloven, tenminste.

Dag gloeilamp, welkom LuminAR

Waarom nog een toetsenbord, een scherm en een muis gebruiken als we de middelen hebben om op een veel natuurlijkere en interactievere manier met digitale informatie om kunnen gaan? Trots laat Natan, die deel uitmaakt van een groep MIT-studenten die naar methoden zoekt om het digitale leven vloeiend met het ‘echte’ leven te integreren, zijn LuminAR-project zien.

Het gaat in feite om een apparaat dat het traditionele peertje in een doodgewone bureaulamp kan vervangen. Het apparaat bestaat uit een projector, een camera en een computer, allemaal in een heel compacte vorm. Je schroeft het ding in een standaard fitting en je kunt direct aan de slag met het op je bureaublad geprojecteerde… eh, bureaublad!

Het wordt allemaal veel duidelijker in dit filmpje:

De robotarm van Natan is een onderdeel waarmee het project nog interactiever kan worden gemaakt. Zo geef je met handbewegingen instructies aan de robot. Heb je even genoeg van ‘m, dan is een zwaai van je arm genoeg om ‘m in de hoek te zetten. Dat zijn leuke extra’s, maar de bureaulamp met z’n zwenkarm doet het natuurlijk ook prima.

Augmented reality

LuminAR verbindt zich gemakkelijk met elektronische apparaten als laptops en smartphones en transformeert fysieke objecten tot dragers van digitale informatie. Er wordt op dit moment volop geëxperimenteerd met het combineren van fysieke en digitale informatie onder de noemer ‘augmented reality’.

Voor sommige applicaties kan de uitvinding van Natan zeker werken. Maar wat denk je van vormgevers die tot op de pixel nauwkeurig moeten kunnen werken? Voor fotografen die een vlekkeloze presentatie van hun opnamen eisen? Is dit dan ook nog een optie? En die steeds door het beeld lopende lijn gaat na verloop van tijd waarschijnlijk ook irriteren.

Maar goed, aan de andere kant moeten we niet vergeten dat het allemaal nog in de kinderschoenen staat. Aan de ontwikkeling van de digitale camera hebben we kunnen zien dat wat eerst futuristische toekomstmuziek lijkt, zich snel kan ontwikkelen tot de normaalste zaak van de wereld. En wij zijn erbij!

1 Comment
  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Martijn Klein, Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwe post: LuminAR, van bureaulamp tot augmented reality http://bit.ly/fYDwkv > Lamp wordt PC, beeldscherm, touchscreen! […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.