Maak een netbook van je Raspberry Pi

maak een netbook van je raspberry pi

Mancave-lezers kennen hem inmiddels ongetwijfeld: Raspberry Pi, de ultrakleine mini-pc op het formaat van een USB-stick. Bedoeld om goedkoop te zijn, maar vooral heel handig als portable computer. En om dat laatste maximaal te benutten, maken we er zelf een mini-laptop van.

Dankzij HDMI- en composietoutputs is de Raspberry Pi gemakkelijk aan te sluiten op tv of monitor. Hoewel dat niet duur hoeft te zijn (voor een tientje heb je bij de kringloopwinkel al een oude beeldbuis-tv waar de Pi prima op werkt) komt dit de compactheid van het geheel natuurlijk niet ten goede. Daarom schreven we eerder al hoe je met een Kindle je Raspberry Pi portable kan maken.

Maar ook dat is verre van ideaal, want een Kindle kost het veelvoud van een Pi en je moet hem jailbreaken met alle risico’s van dien. Daarom gaan we met behulp van PartsPeople een eigen portable laptop maken van losse onderdelen.

Netbook

De mini-laptop bij PartsPeople gebruikt een erg klein scherm van 3,5”. Dat vinden wij een beetje overdreven (portable is goed, maar zelfs onze smartphone is al groter) dus kiezen wij ervoor om met een scherm van 7” meer richting een netbook te gaan. Een beetje extra opslag via een SSD harde schijf komt ook goed van pas en natuurlijk heb je ook een toetsenbord nodig. Bovenstaande benodigdheden moet je natuurlijk wel ergens op kunnen aansluiten. Daarvoor gebruik je een USB-hub.

Stroomvoorziening

Om het geheel van stroom te voorzien gebruik je een normale laptop-stroomvoorziening. Bij PartsPeople kozen ze voor de Dell Latitude D600. Omdat je een laptopaccu meestal niet zomaar even ergens op kan aansluiten, zul je waarschijnlijk aan het knutselen moeten gaan. In dit geval koos men ervoor de batterij uit de case te halen en bepaalde pinnen met elkaar te verbinden. Zie onderstaande afbeelding voor de details. Het opladen gaat overigens gewoon met een standaard adapter.

maak een netbook van je raspberry pi

Stroomvoorziening voor je Raspberry Pi-netbook (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Ook voor de eerder genoemde USB-hub zul je even aan de slag moeten, want de Raspberry Pi geeft niet genoeg stroom aan de USB-poort om alle accessoires die we aan willen sluiten goed te laten werken. De hub heeft een 5v-input en die spanning gaan we halen uit het lcd-scherm.

maak een netbook van je raspberry pi

Aansluitschema voor je Raspberry Pi-netbook (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Afwerking

Hoe je vervolgens je netbook afwerkt is helemaal aan jezelf. Bij PartsPeople maakten ze met behulp van een 3D-printer een mooie case voor het geheel, compleet met Raspberry Pi-logo en backlight. Ook wat het besturingssysteem betreft is de keuze aan jezelf. Sterker nog: het leuke aan dit project is dat je heel veel naar eigen smaak/wens kan invullen. En daar houden we van bij Mancave.

Update: Raspberry Pi Model B is nu te koop bij Conrad.

2 Comments
  1. […] kun je met de Raspberry Pi best leuke dingen doen. Een netbook ervan maken of koppelen aan je Kindle bijvoorbeeld. Maar het blijft behelpen als je de […]

  2. […] Maak een netbook van je Raspberry Pi. […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.