Maak je eigen laser-aansteker

Aanstekers willen nog wel eens haperen. Niets is zo frustrerend als je snel een vuurtje nodig hebt. Daarom is het misschien een idee om je goedkope Bic om te bouwen tot laser-aansteker. Leuk voor in de discotheek of als aansteeklont tijdens oud en nieuw. Werkt altijd!

De nadeel van veel aanstekers is dat ze het niet altijd doen. In het korte verhaal Man from the south beschreef Roald Dahl een nogal lugubere weddenschap. Een jonge soldaat had zitten opscheppen over zijn geweldige aansteker. ‘Werkt altijd!’ Een wat oudere man, genaamd Carlos daagde hem uit.

Linkerpink

‘Wedden dat het jou niet lukt om die aansteker tien keer achtereen te laten vlammen?
’‘Oké, laten we wedden,’ antwoordde de jongen, ‘waarom niet?’

Carlos stelde voor om er een ‘goede weddenschap’ van te maken. ‘A good, big bet.’ Als de jongen erin slaagde zijn aansteker 10 keer achtereen te laten vlammen kreeg hij zijn nieuwe cadillac. Lukte het hem niet, dan mocht Carlos zijn linkerpink afhakken.

Hoe dit verhaal afloopt moet je zelf maar lezen in de bundel M’n liefje, m’n duifje. In scène uit (o.a.) Quentin Tarantino’s film Four Rooms, heb de zelfde weddenschap.

Wegwerpaansteker

Om dergelijke ongelukken te voorkomen is het belangrijk om altijd een goed werkende aansteker op zak te hebben. Een wegwerpaansteker heb je al voor een paar euro. Ze doen het even vaak wel als niet. Ik heb het zojuist even geprobeerd, en ik kan je vertellen dat ik dit artikel met 9 vingers zat te typen als ik het in mijn hoofd gehaald had zo’n weddenschap te sluiten.

Elektrische vonk

Een Zippo verkleint het risico. Deze brandt op benzine in plaats van butaangas en werkt uitstekend bij kou, vocht en wind. Wil je nog minder risico lopen, neem dan een turboaansteker. Met de elektrische vonk uit je piëzo-element is vuur bijna gegarandeerd.

Prepare the “laser”

Een laser-aansteker kan je zelf maken van een goedkope Bic-aansteker.
(Dan komt zo’n Dremel toch verdraaid goed van pas).

 • 1. Haal je aansteker uit elkaar en bewaar de onderdelen zorgvuldig.
 • 2. Laat met een naald vloeibare butaangas aan de onderkant uit je aansteker lopen. Vervolgens snijd je de hele bodem eruit.
 • 3. In de lege buis is nu plaats voor de driver van een laseraanwijzer, een laserdiode, een weerstand (4,3 ohm) en een kleine schakelaar.
 • 4. Schakel de onderdelen zoals te zien in het bovenstaande filmpje.
 • 5. Haal een 23A 12 volt batterij uit elkaar (binnenin zit een aantal knoopcellen).
 • 6. Stop je zelfgebouwde laser met de batterijtjes in de aansteker en zet hem weer in elkaar.

Klaar is je laser-aansteker. Wedden dat ie werkt?

8 Comments
 1. Reply
  Rob 7 januari 2017 at 04:06

  Kan iemand mij vertellen of ik de laser kan gebruiken om een biefstukje te verwarmen op een plaat eventueel meerdere lasers goed gemonteerd onder de grilplaat in gebruik met een powerbank? Ik weet dat er gas kookstelletjes zijn maar nogal een volume voor 1 of 2 biefstukjes.

 2. Reply
  sarha 19 november 2013 at 21:56

  laser lampjes zijn leuk maar dit word me iets te gevaarlijk

  want als je perongeluk in iemands ogen sgijnt dan ben je de klos

 3. Reply
  electrobuilder Michi 15 maart 2012 at 06:43

  bij mij :'}

  benodigt zijn:

  diode

  aanstuurelectronica laserdriver

  behuizing en een goede lens

  als je het goed wil doen ben je wel een duit kwijtzegmaar ,, je kan het zo duurmaken als je zelf wil , maar bij de xj 130 en 140 diodes hebben wel het zeker niet meer over speelgoed!! drivers heb ik tot 1,5watt per driver deze zijn ook per 2 liniair aan te sluiten en draaiend op 720 ma dit lever een max van 1.8 miliwattos op :0 klasse 4b haal je in zegmaar .

  alles is te koop kunstof lenzen glazen lenzen driedelige lenzen ,, deze allen passend voor axis

  goedelens van glas antireflectie gecoat : 35 eurie

  xj 140 diode 50 eurie

  axis behuizing 5 eurie

  drivers tot 1 watt 20 eurie

 4. Reply
  bastanovum 8 maart 2012 at 13:42

  De laserdiode is een blauwe LD die in sommmige beamers gebruikt worden.

  Ze geven tot 1.7 WATT af en zijn daarom UITERST GEVAARLIJK.

  De straal , het kijken naar de lichtpunt of een reflectie leveren bij dit vermogen BLIJVENDE schade aan je ogen op (om over de ogen van anderen nog maar te zwijgen).

  De LD (Sanyo) is wel verkrijgbaar maar op het moment dat je er een gebundelde straal van maakt wordt dat piepkleine onderdeeltje een groot gevaar, de laser ziet het verschil niet tussen een luciferkop, een rookbom, je huid (!) of je ogen.

  Natuurlijk is het spannend, dit effect kiun je ook bereiken met de brandeer LD uit een DVD brander van je computer (tot 350mA).

  Het vermogen, wat doorgaans boven de 250 mW ligt is ook voldoende omlucifers te ontbranden en ballonnen kapot te schieten, helaas is ook dat vermogen moordend voor je netvlies, daarom is de LD immers in staat zoveel warmte op te wekken.

  Voor zowel blauw (405-455nM) als voor rood (650nM)

  is je oog niet zo gevoelig als voor groenen lasers, daarom LIJKT het of de laser niet zo krachtig is als de groene.

  Maar schijn bedriegt.

  Draag een laserbril voor de juiste golflengte die de laser afgeeft en experimenteer dan in een afgesloten veilige ruimte zonder reflecterende zaken als spiegels etc. Je houd dan ook na het laseren zicht……

 5. Reply
  Michiel 17 februari 2012 at 15:10

  Het probleem met deze dingen is altijd dat je naast de laser diode ook nog een lens nodig hebt met de juiste afstand tot de laserdiode, in het filmpje is dit de "Aixiz module", waar de lens in zit. Bij Conrad kom ik wel dingen tegen als: http://shop.conrad.nl/componenten/opto-elektronic

  Maar ik weet niet precies wat voor laserdiode daarin zit en hoe krachtig die is.

  • Reply
   Michiel 17 februari 2012 at 15:13

   @hieronder: oh stom, het staat gewoon bij de specificaties. Uit de afbeeldingen valt alleen niet af te leiden of de laser module ook makkelijk vervangen kan worden door een sterkere en in de specificaties staat niet of er een infrarood-filter in zit.

 6. Reply
  electrobuilder 11 september 2011 at 21:24

  kan iemand zeggen wat ik precies nodig ben,

  en waar ik dat kan kopen.

  alvast bedankt

 7. Reply
  ?????? 29 juli 2011 at 16:21

  waar kan je die onderdelen gratis tot goedkoop krijgen?

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.