Megamixen en mashups maak je zo

audio

Wie wel eens op YouTube naar muziek zoekt, kan er niet omheen: zelfgemaakte remixen, megamixen en mashups van allerlei soorten muziek. De digitale revolutie heeft het voor bijna iedereen mogelijk gemaakt om op een zo’n beetje professioneel niveau muziek te bewerken. Het enige dat je nodig hebt: een goed muzikaal gevoel, de juiste software en een mancave om ongestoord in te hobbyen.

Voor wie echt uitgebreid aan de slag wil is er Ableton. Dit programma wordt veel gebruikt door (semi)professionele dj’s, zowel live als in de studio. Voor iemand die niet met de software bekend is, kan het even duren om het onder de knie te krijgen, maar gelukkig staat het internet vol met tutorials.

Eén van de handigste functies van het programma is dat je muziek kan ‘warpen’, zoals je in het filmpje hierboven ziet. Daardoor kun je vervolgens het nummer elk gewenst tempo geven, wat vooral handig is als je een mix met meerdere liedjes maakt. Denk hierbij aan een megamix, of een mashup waarin je bijvoorbeeld de zang van het ene nummer op de muziek van een ander nummer zet.

Nirvana vs Europe-Mashup

Michael Jackson-megamix

Audio editors

Wil je het allemaal net iets simpeler, dan kun je kiezen voor een meer standaard audiobewerkingsprogramma als Audacity of Wavelab. Daarin kun je echter minder aan je originele track aanpassen. Wil je bijvoorbeeld het tempo veranderen, dan is de kans groot dat het resultaat wat ‘schokkerig’ klinkt of dat de toonhoogte meeverandert (als een te langzaam lopend cassettebandje).

audio1

Dit soort programma’s zijn dan ook vooral geschikt om op basis van één nummer een mix te maken. Denk bijvoorbeeld aan een extra lange versie van je favoriete liedje, waarin je dat mooie refrein een paar keer extra laat terugkomen. Ook het maken van een megamix of medley is mogelijk, maar omdat je in de nummers zelf weinig kan aanpassen zul je hiervoor op zoek moeten naar songs die ‘van nature’ al goed bij elkaar passen qua tempo en toonsoort.

Songsmith

Wie écht geen zin heeft om al te veel te moeten doen of leren, maar wel graag zijn favoriete nummer eens in een heel ander jasje wil horen, kan altijd nog proberen een acapella-versie van dat liedje te bemachtigen. Sinds 2009 is er namelijk het programma Songsmith van Microsoft, dat automatisch muziek maakt bij de zang die je opneemt. Songsmith detecteert de toonhoogte van je zang en zoekt er passende akkoorden bij. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat mensen zelf gingen inzingen, maar het programma bleek al snel te worden gebruikt om aparte maar leuke versies van bestaande nummers te maken.

Rechten

Tot slot: let erop dat wanneer je met bestaande liedjes aan de slag gaat, je waarschijnlijk te maken hebt met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Er zijn weliswaar regels die het gebruik hiervan toestaan (zo mag je muziek citeren als het een helder doel dient, bijvoorbeeld erop reageren of een duidelijk punt maken) maar de kans is toch vrij groot dat je de wet overtreedt als je het resultaat van je gemix zomaar in het openbaar gooit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken geldt dit zelfs voor het gebruik van (korte) samples. Het is dus verstandig als thuismixer je naam eer aan te doen en de muziek gewoon lekker in huiselijke kring te houden.

1 Comment
  1. […] besteedden al eerder aandacht aan audiobewerking in je mancave, en dit keer gaan we je specifiek op het gebied van mashups voorzien van tips en trucs uit de […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.