Ontwerp en bouw een RC-zweefvliegtuig

RC zweefvliegtuig ontwerpen en bouwen

Beginnende modelvliegers zijn vaak al blij als ze hun machine onder controle houden, en wie iets verder gevorderd is gaat al wat creatiever te werk met bijvoorbeeld een flycam. Maar wat is er toffer dan je eigengemaakte RC-vliegtuig de lucht in te sturen? De echte diehards kunnen met deze how-to hun hart ophalen en hun eigen zweefvliegtuig ontwerpen!

Eén van de grootste redenen om je eigen vliegtuig te maken is, naast de mooie ervaring, de mogelijkheid om jouw machine helemaal naar eigen smaak te ontwerpen. Toch is het voor beginners aan te raden een bestaand model na te bouwen, omdat het maken van een eigen ontwerp best nog wel een wetenschap is wanneer het gaat om zaken als zwaartepunten, vleugeloppervlakte en wat al niet meer. Te veel (en te droog) om hier uitgebreid te omschrijven, maar gelukkig is er genoeg over te vinden. Zie bijvoorbeeld deze site met tips voor RC-vliegen.

Ontwerpen

Ontwerp het zweefvliegtuig in Google SketchUp

Ontwerp het zweefvliegtuig in Google SketchUp

 

Ben je toch die echte diehard met de juiste kennis? Ontwerp dan lekker zelf je machine! Google SketchUp is daarvoor een erg handig en makkelijk onder de knie te krijgen programma waarvan de basisversie bovendien gratis te downloaden is. Maar er is nog veel meer nuttige software voor de modelvlieger.

Materialen

Model klaar? Dan kun je de materialen gaan verzamelen. Het volgende heb je sowieso nodig:

Let er bij het kiezen van de accupack op dat deze geschikt is voor de aandrijvingsset die je gebruikt.

Uitsnijden

Teken het model vervolgens uit op het piepschuim, waarna je het kan uitsnijden. Dat is niet eenvoudig en zal wat oefening kosten, maar gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die het net iets makkelijker kunnen maken, zoals een EWD-weegschaal en een roeruitslag-meetapparaat. Gebruik desnoods ook onderdelen van een oud model als je die voorhanden hebt. Het snijden zelf kun je doen met een zelfgemaakte piepschuimsnijder. In het filmpje hieronder zie je precies hoe dat in zijn werk gaat. Snij daarna ook de flaps uit.

Monteren

Vervolgens is het tijd om de boel in elkaar te gaan zetten. Monteer eerst de servo’s met de flaps. Gebruik voor iedere flap een roerbevestiging. Tussen de servo en roerbevestiging gebruik je verenstaaldraad. Monteer daarna de overige onderdelen. Balanceer tot slot het vliegtuig uit door de onderdelen te verschuiven, net zo lang tot de nulpunten kloppen.

Verschuif de onderdelen tot alle nulpunten kloppen

Foto: Airscouts

De laatste stap is natuurlijk het leukst: je eigen model de lucht in sturen! En er misschien zelfs nog meer maken. Vlieg ze!

 

5 Comments
 1. Reply
  menno 19 november 2015 at 14:12

  leuk man1

 2. Reply
  ferre 21 februari 2013 at 18:30

  ik moet een zweefvliegtuig zonder motor of elastiekjes maken voor school. (maar ik weet niet hoe.)

  • Reply
   YOLO 8 april 2014 at 14:13

   ooit zo’n vliegtuig aan van die touwtjes gezien? misschien is dat wat?

 3. Reply
  Tibo 24 september 2012 at 22:52

  Vet, ik ga dit misschien maken voor mijn PWS 😀

 4. Reply
  bob 27 maart 2012 at 18:10

  het is heel leuk om te doen

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.