Paintballrobots

Paintballrobots

In de jaren negentig kon je er bij geen enkel vrijgezellen- of bedrijfsfeestje omheen: paintballen. Elke man heeft het vast wel eens gespeeld en telde de dag erna zijn blauwe plekken als ware oorlogsmedailles. Paintballen is in de basis natuurlijk gewoon ouderwets oorlogje spelen, zoals oorlog al eeuwen wordt gevoerd. Voegen we er wat 21ste eeuw en een dosis Mancave aan toe, dan komen we al snel uit bij paintballrobots.

Rondrennen in een zweterig pak met een beslagen veiligheidsbril en het incasseren van verfballetjes op plekken waar je ze liever niet wilt (‘Nee, niet op elkaars hoofd richten!’ en ‘Ja, ik ben al dood, stop met schieten!’): het is allemaal niet meer nodig. Chris Rogers heeft een vrijwel onverslaanbare robot ontwikkeld, die dwars door muren rijdt, schuine hellingen moeiteloos beklimt en maar liefst 20 verfpatronen per seconde af kan vuren. Je kunt hem vanaf een veilige afstand besturen, zodat je zelf buiten schot blijft.

Hunt for Red October

Het begon allemaal een jaar of 10 geleden toen Chris met zijn zoon ‘The Hunt for Red October’ speelde. Op een RC-auto had hij een draadloze camera gemonteerd, waarvan het beeld op de computer te bekijken was. Om de beurt verstopten vader en zoon voorwerpen, die met behulp van de ‘robot’ moesten worden gevonden. Naar aanleiding van dit spelletje ging Chris verder nadenken over een échte robot en ontwikkelde de R.O.M.P., ofwel de Remotely Operated Mobile Platform. De RC-auto werd aangepast zodat hij zwaardere camera’s en bijvoorbeeld ook een microfoon met zich mee kon dragen.

ROMP

Mega Hurtz

Met de mogelijkheid om verschillende voorwerpen op het platform te monteren, was de link naar een paintpallpistool snel gelegd. Vanuit het eerste prototype ontstond de WROMP, de Weaponized Remotely Operated Mobile Platform. Nu kon de robot schieten met een snelheid van 13 schoten per seconde. Qua wendbaarheid liet hij echter nog wel te wensen over. Het wapensysteem moest eigenlijk rond kunnen draaien en naar boven en naar beneden kunnen bewegen. Na diverse upgrades werd een derde prototype ontwikkeld dat onheilspellend ‘Mega Hurtz’ werd gedoopt. De Mega Hurtz heeft vierwielaandrijving, een gelast stalen chassis, bepantsering en een geavanceerd automatisch paintballkanon en is sterk genoeg om een volwassen man op sleeptouw te kunnen nemen.

MEGA-HURTZ

Crowdfunding

Chris Rogers heeft zijn project op het Amerikaanse crowdfundingplatform Kickstarter.com geplaatst om additionele financiering voor de verdere ontwikkeling van zijn robots te verkrijgen. Hij wil graag een robot die ook in staat is tot traplopen, een voor mensen vrij simpele handeling maar voor robots ingewikkelde ontwerpuitdaging. Op het moment van schrijven heeft Chris niet voldoende steunbetuigingen binnen de gestelde tijd weten te behalen. Maar gezien de passie die hij voor z’n robots aan de dag legt (hij ziet ze als een middel om mensenlevens te redden), komt hij er uiteindelijk op eigen kracht ook wel.

In het onderstaande, indrukwekkende filmpje vertelt Chris zelf over z’n robots:

Statische paintballkanonnen

Naast bestuurbare robots, zijn ook mensen die zich hebben toegelegd op het ontwikkelen van statische ‘afweersystemen’ op basis van paintballtechniek. In plaats van een regulier beveiligingssysteem met sensoren en alarmcodes, maakt zo’n jongen op je gazon vast meer indruk op potentiële inbrekers.

tb-pbturret

Je ziet het, de volledig geautomatiseerde oorlogsvoering is dichtbij. Als de robots straks voor ons de strijd beslechten, is het misschien stiekem toch wel weer leuk als wij mensen ouderwets gaan paintballen. Gewoon, voor de spanning, het zweet en de pijn.

2 Comments
 1. Reply
  jcantuba 16 juni 2011 at 20:03

  mooi als kan wij samen werken en ga wij een vliegtuig met een wepon kijk op http://www.jeraryteam.weebly.com en wij kan verkopen ik hou ook zelfde als jouw ik maak heel veel gadgets ik hoop dat kan wij alkaar helpen !!! ik wil jeary maken !!!!

 2. Reply
  Bart 15 mei 2011 at 15:12

  Hij heeft iig wel z'n best gedaan om het idee te verkopen 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=J0sEQ-RQLMg&fe

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.