Pimp my ride: boombox-bakfiets

Bakfiets-radio vooraanzicht

Een krat-radio kan iedereen maken, dacht de Vlaamse Jorg waarschijnlijk. Hij stuurde ons zijn eigen pimp-my-ride-project: de boombox-bakfiets (redactie)… Een paar jaar geleden kwam een vriend naar mij met de vraag om samen zijn zelfgemaakte bakfiets te tunen. Ik was direct geïnteresseerd en we besloten het project groots aan te pakken door er luidsprekers en lichten op te zetten. Een jaar na talloze toffe weekends werken, is dit het resultaat.

Eerst zijn we begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk onderdelen zoals luidsprekers en versterkers. Omdat we maar studenten zijn hadden we een zeer beperkt budget, besloten we zoveel mogelijk dingen te recycleren. Je zou er van verschieten wat sommige mensen allemaal in hun kelder hebben liggen en niet meer gebruiken of gewoon weggooien. Voor het geluidssysteem hadden we drie dingen nodig:

 • luidsprekers
 • scheidingsfilters
 • versterker.

We konden veel luidsprekers vinden maar de meesten waren allemaal voor laag vermogen en konden we dus niet gebruiken. Vooral voor de tweeters was dit een probleem, omdat deze nog al gemakkelijk kapot gaan. Na lang zoeken hadden we twee grote luidsprekers met een groot genoeg vermogen gevonden. Uiteindelijk hebben we acht tweeters moeten gebruiken om ze niet kapot te laten gaan. De scheidingsfilters heb ik zelf gebouwd met hulp van zelfbouwradio.nl. Ook hiervoor heb ik bijna alle onderdelen gehaald uit afgedankte luidsprekerkasten.

Bakfiets-radio in z'n geheel

Met de versterker hadden we geluk, we konden bijna direct een 1000W versterker vinden die ook nog in perfecte staat was. Toen we alle onderdelen van het geluidssysteem hadden, konden we de houten platen zagen waar de luidsprekers in zouden  komen… alles schilderen en het geluidssysteem installeren. De luidsprekers kunnen ook bedekt worden met houten panelen, dit is handig als je ze wilt beschermen als je met de bakfiets rijdt.

Nou moesten we er nog lichten opzetten, hiervoor gebruikten we autolichten maar de pinkers (knipperlichten; redactie) komen van een brommer. Er is ook een licht aan de binnenkant van de bakfiets geïnstalleerd. Het is namelijk erg vervelend om telkens met een pillamp (zaklamp; redactie) te schijnen als je iets wilt vervangen of maken.

Om al deze dingen te bedienen, hadden we natuurlijk ook nog een overzichtelijk bedieningspaneel nodig. Dit hebben we aan het stuur van de bakfiets geplaatst. Je kan hier de lichten, de pinkers (knipperlichten;  redactie), de muziek en de claxon aanzetten. Ook kun je aflezen hoe vol de accu nog is en ook de sleutel kon niet ontbreken

Bediening van de bakfiets-radio

Doordat we bijna alles hebben kunnen recycleren uit oude afgedankte materialen, hebben we alleen moeten betalen voor de verf. Hierdoor is de kostprijs van de bakfiets minder dan vijftig euro. Zo zie je dat je ook met een klein budget grootse dingen kunt maken. Dus iedereen die al lang aan een project wil beginnen, heeft geen excuus meer. Het is een fantastische beleving en je leert er ook nog heel veel van . Waar wacht je nog op!!!

10 Comments
 1. Reply
  Jochem de Graaf 3 april 2013 at 12:21

  Van alle auto's in de buurt de uccu's er uit plukken en als je dan klaar bent met je feestje opladen ;P.

  Het laden doe ik met een accu lader die heb je al voor 20euro bij de conrad.

 2. Reply
  Lennert 14 maart 2013 at 01:49

  Strak idee, en zeker mooi gedaan, daar zal wel wat klank uitkomen! Ik heb zelf een 8ball Limousine en mijn plan voor deze zomer was van een soort aanhangwagentje te maken met ook een speaker in, waarschijnlijk een via een autoradio of een ander systeem maar daar ben ik nog nie volledig uit. Mijn vraag is alleen, hoe voorzie je dit van stroom? Een accu van de auto is een mogelijkheid maar dan moet je die telkens opladen etc. Hoe heb jij dit aangepakt?

  • Reply
   jorg 14 maart 2013 at 17:32

   De stroom komt inderdaad van een accu van een auto. Er zit ook een computer voeding in zodat je hem ook kan laten spelen zonder accu als hij stilstaat.

   • Reply
    Damyam 10 oktober 2017 at 00:14

    Is ie te koop of te huur?

    Mvg
    Damyam

 3. Reply
  Glenn 29 september 2012 at 22:38

  joo, ten eerst een super gaaf ding! 😛

  maar ik heb een vraagje. hoe maak je de connectie van draadje van mp4 naar de speakers? moet er nog iets tussen ofzo? graag antwoord:P ben van plan dr ook een te maken

 4. […] Pimp my ride: Boombox-Bakfiets – Jorg […]

 5. Reply
  bas 2 februari 2012 at 11:13

  ja het is een aparte bakfiets maar heb je wel een sterk balhoofd gemaakt want uit mijn ervaaring want ik heb ook al verschillende bakfietsen gemaakt als je dat van fiets anderdelen maakt gaat dat al vlug genoeg speling krijgen ik heb dat van auto lagers gemaakt van die gebruikte konise lagers alleen die van mij heeft een hele andere bak van pallethout als het waait waait het er doorheen trapt fijner

  • Reply
   jorg 2 februari 2012 at 17:46

   er zit inderdaad wel een beetje speling op, maar voorlopig lukt het nog wel denk ik, toch bedankt voor je tip om auto lagers te gebruiken

 6. Reply
  Jochem de Graaf 3 januari 2012 at 16:54

  Super gaaf mooi gedaan ook de fiets zelfbouw en die kleuren super foutgaaf.

  In Hengelo rijden we nu ook al een tijdje rond met een muziek bakfiets creatie wel is waar kunt je het er niet van af zien hij ziet er orgineel oud uit.

  Mischien is het leuk om een meeting te doen met dergelijke fietsen want er zijn er ongetwijveld meer.

  Standaard hebben we met hemelvaarts dag de tradietie vroeg op te staan (zeg 5 uur s'ochtends verzamelen zogenoemde dauwtrappen)en dan met allemaal lowrider/normale fietsen en dus één muziek bakfiets.

  Het zou ontzetten leuk zijn als we meerdere mensen hebben die mee gaan met de rit met muziek bakfietsen.

  Natuurlijk zou het gaaf zijn om een showdown met de mooiste, hardste, ruigste, bizarste, etc…. muziekboombakfietsen te hebben :-D.

  P.S. hoor ik een een sponsoring aan komen van de Conrad? 😉

  • Reply
   Frank (redactie) 4 januari 2012 at 14:40

   Geen idee, ik hoor niks… misschien hoor je die 50 euro shoptegoed die je kan winnen met je eigen blogpost 😉
   Een muziekboomboxbakfiets-showdown klinkt als een plan! We komen graag verslag doen.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.