Playgrounds Festival: Animaties maken voor wereldmerken

Playgrounds Festival - verslag op Mancave.nl

Sta je nou alweer op dat voetbalveld/in de sportschool/op je hometrainer? Besteed eens wat meer tijd achter de computer, dan kun jij dit ook: geniale commercials en animaties maken met vrij simpele software als 3D Studio Max. Vorige week waren de beste animators ter wereld op het Playgrounds Festival en Mancave erbij. Play!

De Mancave-traditie van ‘maak het zelf’ en de top van de animatiewereld hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. Animaties ontstaan namelijk niet alleen in computers, maar juist vooral in de echte wereld. Filmmakers zijn regelmatig aan het zagen, verven en prutsen om hun bekroonde werk in elkaar te knutselen. En aan een filmpje van een minuut of vier gaat zo vijf maanden handenarbeid vooraf. Helemaal als je klein begint en geen budget hebt voor de fancy stuff, zoals Studio Physalia: ‘Met een Motion Control system kun je een camera bedienen via je computer om exact de shots te creëren die je nodig hebt. Wij besloten uit geldgebrek om er zelf één te maken, die een digitale fotocamera kon bedienen. De korte film Timelapsus is voor 99,9% geschoten met die fotocamera: 2700 foto’s in vier uur tijd, genomen rond zonsondergang. Daar hebben we later de animaties overheen gezet.’ Check het Physalia lab voor de creatie van hun eerste Motion Control system. Een meer geavanceerde versie is al in de maak.

Wat moet Nike met deze luitjes?

Natuurlijk nemen grote merken hun commercials en imago heel serieus. Maar als je iets geweldigs wilt maken dan is serieusheid erg onhandig. Dankzij hun bizarre ideeën en humor, werken de mensen van Buck onder andere voor Nike, McDonald’s en Fox. Een klein voorbeeld van Bucks’ handenarbeidanimaties: voor dit filmpje als opening van het F5 festival in New York, maakten ze de hoofdrolspelers en decors zelf. Twee vunzige handpoppen (check vooral ook de R rated outtakes) stellen de deelnemers van F5 voor aan het publiek.

Wij snappen niks van filmen

Geïnspireerd? Onderaan dit blogje vind je een lijst met websites van studio’s die geweldig werk maken. Download wat software (3D Studio Max, Blender of Cinema 4D)  en ga zelf ook aan de gang! Je eigen mancave voor al het knutselwerk heb je toch al.

Dan nog een filmpje van onze eigen makelij, dat qua beeld en geluid aan zelfs de laagste verwachtingen kan niet voldoen. Maar wat je ziet is wel erg leuk: de live aftiteling van het Playgrounds festival. Een prachtige tegenhanger van alle filmpjes die voorbij kwamen!

Een paar van de betere film- en animatiestudio’s:

Resonance

Mac ‘n’ Cheese

Dvein

Buck

Physalia

Krijg je er geen genoeg van? Op de site van het Playgrounds festival vind je alle deelnemers van 2011.

2 Comments
  1. […] workshops! Kijk voor meer info op de site: http://www.playgroundsfestival.nl, bekijk ons verslag Mancave On the Road: Playgrounds 2011 of download het verslag van de winnaar 2011 (doc). Hieronder lees je hoe je gratis tickets kan […]

  2. […] blogden al eerder over time-lapse films door pro’s, die er hele mooie beelden mee maken. Natuurlijk zijn er ook fotografie-liefhebbers die het niet […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.