Printplaat voor aan de muur

printplaat-kunst

Ooit wel eens overwogen een printplaat aan de muur te hangen? Zo’n complex web van uitgekiende en effectief geordende printbanen heeft iets van een abstract schilderij. Mancave verzamelde een aantal mooie voorbeelden van printplaatkunst. Even geen inspiratie voor een nieuw elektronicaproject? Dan ga je toch gewoon kunst maken?

In een eerder blog legden we al uit hoe je een printplaat etst. Kort samengevat: je drukt het patroon dat je wilt etsen af op transparante folie. Vervolgens leg je het folie op een koperplaatje waarop een microfilm is aangebracht. Met een UV-lamp brand je het patroon in de microfilm. Wanneer je het koperplaatje nu in een zuurbad legt, wordt het alleen aangevreten op de plaatsen waar de microfilm is verdwenen. En voila: Je printplaat is klaar.

Rembrandt

Je hebt zojuist een eeuwenoude techniek toegepast die onder andere door Rembrandt werd gebruikt en verfijnd. En dat is dan meteen de tweede link tussen printplaten en kunst. Kunstenaar Joe Liles zag dat verband en maakte printplaatbomen en printplaatlandschappen… printplaatkunst voor aan de muur.

printplaat-boom

printplaat-stad

printplaat-rivier

Meer werk van Joe Liles vind je op www.joeliles.com.

Printplaat Parijs

De plattegrond van de metro in Parijs heeft ook wel wat weg van een elektronisch circuit. En, toegegeven, het grafisch patroon heeft een bepaalde esthetische waarde. Blogger en elektronicafanaat Martin laat op zijn weblog zien hoe hij de plattegrond heeft geëtst.

metrosysteem parijs printplaat

Printplaat-CD-hoes

Wie gek is op origineel vormgegeven CD-hoesjes, moet het artwork van Moldover eens bekijken. Hij toverde een CD-hoes om tot een waar muziekinstrument, met headphone uitgang. Wat ons betreft hoogwaardige printplaatkunst.

Foto’s op je printplaat

Je kunt werkelijk alles etsen. Ook foto’s. Misschien een leuk idee om eens een printplaat te fabriceren met het portret van jou en je vriendin, om haar ervan te overtuigen dat die hobby van jou best leuk is.

Zelf aan de slag? Bekijk dan deze uitgebreide handleiding om je eigen printplaatkunst te fabriceren. We zien graag wat je ervan bakt.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.