Programmeer je eigen microcontroller

zelfbouw Microcontroller

Als kleine jongens speelden we allemaal met Lego. Dingen bouwen, dat vinden alle jongens prachtig. Gefascineerd waren we door een zelf te bouwen politie- of ziekenauto met écht werkende zwaailichten en sirenes. Een volgende uitdaging vonden we in technisch Lego, waarvan op een zeker moment ook sets kwamen waarmee je je eigen robot kon programmeren! Je kon hem door jou bedachte opdrachten laten uitvoeren. En nu? Nu maak je helemaal zelf wat je wilt. Met een programmeerbare microcontroller én open-sourcesoftware.

Vroeger zat apparatuur zoals wasmachines en stereo-installaties vol met schakelaars en regelpanelen. Nu hebben we microprocessors. Een microprocessor kan een hele reeks aan taken uitvoeren, die via software te programmeren zijn. Logisch dat ze daarom vrijwel in alle elektrische en elektronische apparaten te vinden zijn.

Programmeren in BASIC

Microcontrollers worden niet alleen gebruikt door fabrikanten van elektronische huishoudelijke of professionele producten. Nee, ook onder hobbyisten zijn ze razend populair (misschien behoor je zelf ook wel tot die club enthousiastelingen). En dat is niet zo vreemd, gezien de zee aan mogelijkheden die je hebt als je een krachtige microcontroller aanschaft en die aanstuurt met behulp van simpele commando’s in een snel te leren BASIC-achtige programmeertaal.

Eén van de populairste platforms van dit moment is Arduino. In principe koop je gewoon een printplaat met daarop een programmeerbare microprocessor. Deze stelt je in staat om meer te doen dan je met je eenvoudige desktopcomputer kunt. Licht, motoren, schakelaars en andere objecten kun je allemaal aansturen vanuit de software (zoals je dat vroeger bij die programmeerbare robot van technisch Lego deed).

Deze slimmerik heeft met behulp van 3 stappenmotors het bekende Mario-deuntje nagebootst.

Zelf bouwen

De microcontroller kun je als compleet basisstation kopen, maar sommigen vinden het ook leuk om het hele systeem zelf te bouwen. In dat geval kun je het ook als bouwpakket aanschaffen. De populariteit van een systeem als Arduino zit in de eenvoudige programmeerbaarheid, gebaseerd op het aloude BASIC of een vereenvoudigede vorm van C++. Zelfs al heb je weinig ervaring met programmeertalen, dan kun je er met een beetje oefenen toch snel mee aan de slag.

Arduino mag dan op dit moment het populairste zijn, maar het is zeker niet het enige. Zo zijn er bijvoorbeeld ook producten als GCC en Basic Stamp. Conrad heeft zijn eigen productserie, genaamd C-Control, welke afwijkt van de Arduino omdat het een zogenaamde interpreter is (een computerprogramma dat de instructies vertaalt voor de microprocessor). Voordeel is dat deze heel gemakkelijk te programmeren is en je er alle kanten mee op kunt.

Wil je bijvoorbeeld in C-Control de tekst ‘Hello World’ op een lcd-scherm zetten, dan kun je volstaan met de volgende code:

LCD_WriteText(“Hello World”)

Alarmsysteem gemaakt met C-Control Pro.

Het spreekt voor zich dat je wel een lcd-scherm op je microprocessor moet hebben aangesloten! Deze pakketten worden voornamelijk door hobbyisten voor experimenten gebruikt, maar praktische toepassingen zijn ook goed mogelijk. Het opzetten van een alarmsysteem is bijvoorbeeld heel gemakkelijk. In een productreview geeft een gebruiker aan zijn systeem voor het aansturen van het centraal afzuigingssysteem te gebruiken. Een andere optie is het inschakelen en uitschakelen van verlichting. Maar in feite ligt de grens van de mogelijkheden bij je eigen fantasie én handigheid.

5 Comments
 1. Reply
  Terradon 16 maart 2013 at 14:17

  Hallo allemaal,

  hier geen forum gevonden, dus dan maar hier.

  Ik ben eigenlijk op zoek naar hoe en waar te beginnen met microprocessoren.

  Welke moet ik nemen en welke progammeertaal is hiervoor nodig?

  Ik wilde het gebruiken voor huis-automatisering, zoals wasmachine herprogammeren, en b.v. afzuigfan van badkamer automatisch een half uur laten draaien als een bewegingsmelder een signaal geeft of de luchtvochtigheid boven een bepaalde waarde uitkomt.

  Met progammeren op zich heb ik al wat ervaring in diverse scripttalen en Python.

 2. […] Mancave-blogger Jozua kwam op Youtube een echte Mancave-vrouw tegen. Eentje die heel handig is met microcontrollers. Natuurlijk zet ze haar Arduino-kennis wel in voor een typische vrouwen-toepassing, namelijk het […]

 3. […] hebben genoemd. Dit open source-project bouwt verder op de PowerBox en maakt o.a. gebruik van een Arduino-microcontroller. Hiermee kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke energie-monitoren worden samengesteld […]

 4. Reply
  Albert van Bemmelen 18 november 2010 at 14:52

  Basic is makkelijk maar een serieus alternatief hiervoor is Flowcode van MatrixMultimedia (UK). Niet alleen kun je hiermee snel iets grafisch programmeren en daarna simuleren maar werkt dit intuïtief ook veel beter dan Basic alleen.

  Bovendien kun je in het grafisch opgebouwde (structogrammen) resultaat eventueel nog subroutines in C en/of Assembler code verwerken als dat nodig is.

  Ikzelf maakte in FC een 3 tijdzone DCF ontvanger mee die Zomer/wintertijd, de datum , de actuele dag, de exacte tijd enz. precies aangeeft.

  Bovendien heb ik het resultaat eenvoudig kunnen porten naar het bekende Elektor Picee board.

  (Gepubliceerd in Elektor december 2007 )

  Eerder al maakte ik met Flowcode een zeer goed werkend programma om pulsen v.e. oude T65 PTT telefoontoestel om te zetten naar de geselecteerde uitgang die correspondeerde met het gedraaide cijfer. (In oude TTL elektronica zouden hiervoor nog tientallen IC poorten nodig geweest zijn maar nu past het geheel gemakkelijk in 1 PIC microprocessor).

  (Gepubliceerd in Elektor april 2006 of 2007).

  Veel programmeerplezier.

  Albert van Bemmelen, Weert.

 5. Reply
  Akko 18 november 2010 at 10:21

  Ik ben op zoek naar iemand die voor mijn afstuderen een afstandsmeter kan maken die een range aan afstand als toonhoogtes kan afspelen? Suggesties?

  Alvast bedankt

  Akko

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.