Radio van wc-rol, punaises, paperclips en koperdraad

Radio van wc-rol, punaises, paperclips en koperdraad

Als kind heb je vroeger misschien ook wel je eigen ‘telefoonverbinding’ gemaakt. Een koord, twee blikken of bekers en een vriendje. Meer had je er niet voor nodig en urenlang speelplezier was gegarandeerd. Niet veel moeilijker is het om zelf een radio te maken, zoals de soldatenradio uit deze post. Tot voor kort waren er alleen bouwpakketten voor de korte- en middengolf. Maar met deze retro FM-radio kun je nu ook de landelijke zenders ontvangen!

Je eigen radio maken klinkt misschien ingewikkeld. En ja, in moderne radio’s zitten veel geavanceerde elektronische componenten. Maar net als met die zelfgemaakte telefoon in je kindertijd, kun je met een paar eenvoudige onderdelen al een simpele radio maken. Dat ontdekte ene Mahlon Loomis, die 2 vliegers met een galvanometer (een apparaat dat elektrische stroom meet) op twee 22 kilometer uit elkaar liggende bergen opliet. Door de ontlading van energie in de ene vlieger, sloeg de meter op de andere vlieger uit.

Draadloze telegrafie

Nadat nog een paar anderen zich met het fenomeen radiosignalen hadden beziggehouden, mocht de Italiaan Guglielmo Marconi de ontdekking perfectioneren. Hij was het die eind 19de eeuw de eerste berichten over een afstand van ruim 2 kilometer verstuurde. De draadloze telegrafie was geboren, maar de Italiaanse regering toonde geen belangstelling. Marconi verfijnde zijn uitvinding door naar Engeland te verhuizen en zijn systeem voor de Britse posterijen en het leger te demonstreren.

De soldatenradio

In de Tweede Wereldoorlog maakten Amerikaanse soldaten hun eigen radio’s van spullen die ze voor handen hadden. Enkele simpele materialen waren genoeg om een Duitse zender (of een Engelse, als ze geluk hadden) mee te ontvangen. Zonder batterijen, al het vermogen kwam van het zendende station. Zo’n radioproject in z’n meest eenvoudige vorm kun je heel gemakkelijk zelf herhalen. Het onderstaande filmpje laat zien wat je nodig hebt.

Wil je alles rustig na kunnen lezen, dan heeft radioamateur Vic Bakker (PA0VIC) een prachtige handleiding om je eigen AM-radio zonder batterij te bouwen.

Als je wat meer ervaring hebt, kun je ook overwegen om zo’n mooie luciferdoosradio te maken, zoals de zendamateur in het onderstaande filmpje heeft gedaan. Hierbij is het door middel van een condensator ook mogelijk om te tunen.

Of een zelfbouw FM-radio

Natuurlijk houdt de geluidskwaliteit van bovenstaande zelfbouwradio’s niet over. En belangrijker: je kunt er geen FM-zenders mee ontvangen, waardoor je niet naar de grote Nederlandse radiostations kunt luisteren. Onze vrienden van Conrad hebben zoals gezegd een oplossing. Een oplossing die ook heel praktisch is als je niet teveel wilt prutsen. De zelfbouw FM-radio is namelijk heel gemakkelijk in elkaar te zetten. Alleen alle componenten op de juiste plaats en klaar ben je. Je hebt hiervoor wel een soldeerbout en 2 AA-batterijen nodig. Stuur ons ook een filmpje van je project. Hopelijk heb je er net zo veel lol mee als Wim Aardewerk met zijn retro kortegolfradio. Zo te horen zijn de op te vangen uitzendingen ook heel retro.

http://www.youtube.com/watch?v=kOFKKcYcreE

4 Comments
 1. Reply
  Frank Edens 17 februari 2011 at 15:45

  Die laatste video is geweldig. Een MOOG? Moah, daar moet je nog aardig wat voor doen om dat voor elkaar te krijgen 🙂

 2. Reply
  Jan 17 februari 2011 at 14:36

  Leuk om dit allemaal te lezen. 60 jaar geleden maakte ik al een dergelijke radio, met een scheermesje en een veiligheidsspeld. Later werd het een kristal ontvanger, weer later een één pitterje (buisje). En bij de komst van de transistor werd het nog geavanceerder. Ik kocht voor 75 (!!) cent een oude koptelefoon bij een legerdumpzaak in de Jan Vossensteeg in Leiden. Ook had je voor enige ontvangst een lange koperen antennedraad nodig. Mijn vriendje en ik zochten en klommen op en over de daken van de omliggende huizen naar losliggende, verdwaalde eindjes koperdraad. Het was nl nog maar kort na de oorlog, dus alles was nog super schaars. Dat is nu allemaal wel wat eenvoudiger (!!) te verkrijgen.

 3. Reply
  Riezz 6 februari 2011 at 15:33

  hehe geweldig filmpje,.. en ziet er cool uit..

  nice knoppen btw,.. lijken wel van een MOOG..

  • Reply
   DerRudi 9 februari 2011 at 14:53

   Die laatste is echt geniaal! 😀 Koele kerel

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.