Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Radiokampweek 2011: Bouwproject Doppler-peiler

vr 3 juni 2011, 4.347 views

workshop radiokampweek

 

De zendamateurvereniging VRZA organiseert dit jaar voor de 48e keer de Radiokampweek, ook wel bekend als de Jutbergweek. Deze vindt plaats van zaterdag 28 mei t/m zondag 5 juni in Vakantiedorp de Jutberg. Vooral het bouwproject, waar een Doppler-peiler met Google Earth-koppeling werd gemaakt, trok onze aandacht (zelf maken! tweaken! solderen!). Daarom reden we afgelopen maandag naar Laag-Soeren om te kijken hoe deze workshop verliep en natuurlijk om de algemene sfeer te proeven.

Negen dagen met gelijkgestemden in een vakantiedorp op de Veluwe, alleen maar relaxed met de hobby bezig zijn, wie wil dat nou niet? Wij van Mancave kunnen ons daar in ieder geval wel in vinden. We verbaasden ons er dan ook niet over dat de sfeer er al goed in zat toen wij aankwamen. De zaterdag en zondag zaten er al op, met activiteiten als ‘piepers rooien op 2m’ en ‘reversed vossenjacht op 2 en/of 80m’. Met piepers bedoelen ze overigens geen aardappels, maar apparaten die een bepaalde frequentie uitzenden (zoals de zgn. Lawinepiep, maar dan zelf gemaakt).

Professioneel

Zelf was ik nog helemaal onbekend met de wereld van de zendamateurs. Tineke, één van onze vrienden bij Conrad, wist er al wel wat meer van. Toch verbaasden we ons allebei over hoe professioneel alles werd aangepakt. Zo vertelde François aka PA1JFR, voorzitter van VRZA Radiokampweek, dat ze het hele vakantiedorp hebben voorzien van analoge en digitale televisie en internetverbinding. Hiervoor hebben ze een speciale ‘shelter’ ingericht, die via een mast alle benodigde signalen uit de lucht plukt en doorstuurt over het door de VRZA aangelegde Jutberg-netwerk. Ook het portofoonsignaal gaat via deze mast.

mast radiokampweek jutberg

Verder was speciaal voor deze gelegenheid een heuse televisiestudio ingericht, compleet met professionele camera’s en apparatuur. Elke dag wordt er een registratie gemaakt van de hele dag, die ‘s avonds wordt uitgezonden. Wij zijn gek op apparaten met veel knopjes, dus we vroegen technicus Jac aka PA2JAC om voor onze camera zijn opstelling uit de doeken te doen.

Het bouwproject

Wanneer dingen zelf gebouwd worden, en al helemaal als daar een soldeerbout aan te pas komt, is Mancave er als de kippen bij. We hebben dan ook speciaal de maandag uitgekozen om de Jutbergweek te bezoeken, omdat op deze dag de workshop plaatsvond. Het recept van de dag: een Doppler-peiler met Google Earth-koppeling. Een beetje mancaver is natuurlijk bekend met het Dopplereffect (toch is klikken op meer info over het Dopplereffect geen schande) en daar maakt dit apparaat gebruik van. De peilers kunnen worden gebruikt voor vossenjachten, zoals de ballonvossenjacht in september dit jaar. Daarbij wordt een ballon met radiosonde opgelaten, waarna zendamateurs uit het hele land gaan proberen om deze als eerste te vinden.

doppler-peiler

Maar, zoals één van de deelnemers zei, het gaat om de lol van het bouwen en dat men er lol in had was erg goed te merken. Iedereen die mee kon doen was trouwens bij voorbaat al blij, want door de grote animo visten er veel liefhebbers achter het net.

pakketje conrad

“Alstublieft, maak hier maar even een Doppler-peiler van.”

Alle twintig deelnemers hadden hun eigen soldeerapparaat meegenomen. Leuk om te zien dat een aantal radioknutselaars eigen toebehoren hadden ontwikkeld (zie onderstaand filmpje op 0:23). Ook had iedereen eigen trucjes om de leds een stukje boven de printplaat uit te steken; de één gebruikt een IC-houdertje, de ander een zelfgemaakt malletje en weer iemand anders laat de schroeven een eindje uitsteken en legt de printplaat vervolgens op z’n kop.

Wil je zelf ook zo’n Doppler-peiler bouwen? Hou Mancave.nl dan in de gaten, want binnenkort zie je hier het hele bouwplan inclusief de onderdelenlijst. Ook de bouwprojecten van eerdere jaren zullen we hier plaatsen. Papa Alfa 6 Mike Alfa November uit.

Update 19 augustus: Het bouwplan van de Doppler-peiler (V2.0) staat online!

 • Rohadi Siregar

  Hallo, ich möchte CONRAD YB6AR Hobby-Kit verbinden.

  jeder kann antworten, wo ich ein wenig Schwierigkeiten über die deutsche Sprache war, aber ich versuche, Maschine Übersetzer benutzen …

  Mein Name ist Rohadi Siregar YB6AR.

  Ich bin daran interessiert, das kann in der Doppler-Peiler Kontakt zu google map sein … Ich war in der Lage, für das Floß und PCB-Layout Prototypen.

  Gibt es Freunde CONRAD Freunde beziehen kann mich um die Schaltung zu verfolgen ….

  Wo ich auch versucht, viele Doppler RDF manuell montieren mit 16 LED-Anzeige wie Ramsey aber ich versuche, DOPPLER Peiler GOOGLE EARTH montieren MET Köppling V2.0

  Hallo CQ CQ CQ de yb6ar es ein Freund von einem Freund, der mir eine Referenz bzw. die Genehmigung zum Floß das Kit I in Indonesien entwickelt.

  mailen Sie mir an; tower_siregar@yahoo.co.id

  Cheer de YB6AR