Raspi deurbel-alert: beveilig je mancave zoals Big Deddie

raspi-doorbell-alert-webcam-email

Hoe een griep en een app tot een briljant staaltje mancave security leidden. In 2012 lag Sander van Boxtel ziek in bed en ontdekte de app Pushover; bedoeld om custom made pushberichten mee te sturen en ontvangen. Dat triggerde een lumineus idee: een deurbel-alert via een pushbericht PLUS een mail met webcambeelden! Smile, you’re on Deddie’s camera 🙂

Sander runt de site Deddie’s Lab waar hij blogt over zijn custom DIY-elektronicaprojecten, veelal met gebruik van de R-Pi. Hieronder lees je een beknopte howto voor een van zijn coolste projecten, de Raspberry Pi doorbell alert. Niet alleen wij vinden dit te gek, ook onze vrienden van Hackaday wijdden er een artikel aan.

Python code op de Raspberry Pi

Het Python script dat ‘Pushover’ gebruikt voor pushberichten is relatief simpel en werkt prima op de R-Pi. Het kostte Sander een half uurtje om ‘hello world’ naar zichzelf te sturen en toen was hij hooked. In zijn woorden: ‘Seeing ‘hello world’ on your screen is like the software equivalent of the blinking led, THE coolest feature ever!’

Vervolgens maakte hij een connectie tussen z’n draadloze deurbel-transmitter en de R-Pi. Via een relay sloot hij de transmitter aan op de GPIO header van de R-Pi. Ga je ook een deurbel-alert bouwen? Op Deddies Lab vind je exact hoe dat moet. Inclusief alle benodigde code.

raspi-doorbell-alert-constructie2

Ben ik in beeld?

Sander had de set-up met pushberichten vrij snel functioneel en besloot tot een volgende stap. Niet alleen weten dát er iemand aan de deur is, maar ook zien wíe dat mag zijn. Handig als je buiten de deur bent, maar minstens even praktisch als je geen zin hebt in een verrassingsbezoek van je moeder/opdringerige buurman/boze ex.

Dus breidde hij zijn alert uit met een webcam, die zowel snapshots als korte filmpjes kan maken. Hij vond een e-mail script online (bij Kutama’s Ramblings http://kutuma.blogspot.nl/2007/08/sending-emails-via-gmail-with-python.html) dat bijna naadloos deed wat hij zocht en paste het iets aan. Vervolgens testte hij een paar software-oplossingen om beweging op te nemen met een webcam en kwam uit bij de Motion package, gebaseerd op Linux. Al met al werkt het zo:

 • De webcam wordt geactiveerd zodra er iemand aan de deur belt.
 • Er gaat een push bericht naar Sanders’ telefoon.
 • De webcam maakt snapshots en/of een filmpje.
 • De webcam krijgt hiervoor 60 seconden en daarna gaat de mail er meteen uit met de beelden als bijlagen.

Ja, jij daar voor mijn deur!

Sander is blij met z’n set-up en heeft al nieuwe features in de planning. Zoals gezichtsherkenning of een directe verbinding om met de persoon aan de deur te kunnen praten.

Wij hebben ook nog een verzoeknummer namens de hele – online shoppende – redactie: de mogelijkheid om een deur kort te openen voor een bezorger, zodat we onze pakketjes niet meer uit de klauwen van een obscure DHL vestiging hoeven redden J.

Dank!

En natuurlijk houden we je op de hoogte van de tweaks waar Sander aan toe komt in zijn spaarzame vrije tijd. Bouw je zelf een vergelijkbare alert? We bloggen er graag over!

3 Comments
 1. Reply
  Stefan (redactie) 12 september 2014 at 11:54

  Klinkt tof, Robert! We zouden hier graag meer over lezen op Mancave. Daarmee maak je dan ook nog eens kans op 50 euro shoptegoed bij Conrad! Klik hier voor meer info: http://mancave.conrad.nl/jouwproject/

 2. Reply
  Robert 11 september 2014 at 21:34

  Leuk hoor! Ik heb iets soortgelijks.
  Een deurbel met Ethernet, push bericht naar de mobiel incl. camera image en ik kan ook de voordeur ontgrendelen met mijn mobiel. Standaard in elk DIY domotica systeem 😉
  Allemaal te vinden op http://blog.hekkers.net

 3. Reply
  Pieter 28 augustus 2014 at 08:57

  is er al 10 jaar dus niet echt nieuw 🙂
  http://www.bwired.nl/Doorimages.asp

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.