Retroweek: De eerste LED

 

de eerste LED - Diodes

De light emitting diode, beter bekend als LED, heeft de toekomst. Hij gebruikt immers slechts 10% van de energie die een normale gloeilamp gebruikt en hij gaat 30 keer zo lang mee. Maar de LED heeft niet alleen de toekomst, hij heeft ook een verleden. Mancave neemt je graag mee terug in de tijd om de geschiedenis van de LED te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat al in 1927 het eerste patent voor de LED werd aangevraagd? En nee, Led Zeppelin heeft er niets mee te maken…

 De uitvinder van de LED

Oleg Vladimirovitsj Losev is één van de eerste helden van dit verhaal. Hij was een Russische wetenschapper die experimenteerde met diodes in de jaren ’20 van de twintigste eeuw.  Hij werkte als radiotechnicus en merkte dat de door hem gebruikte diodes in radio-ontvangers licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Door deze ontdekking staat Losev bekend als de uitvinder van de LED.

Zoals je weet, is de grootste hobby van wetenschappers artikelen publiceren. Dat deed Losev dan ook graag. In 1927 publiceerde hij een artikel over de eerste LED in een Russisch tijdschrift. Tot 1941 bleef hij publiceren over de werking van een apparaat waar hij aan werkte. Daarmee genereerde hij licht door middel van elektroluminescentie. Zijn werk bleef echter lange tijd onopgemerkt, zoals dat wel vaker gebeurt wanneer de genialiteit ervan nog niet herkend wordt. Losev stierf in 1942 tijdens het beleg van Leningrad, nog voordat hij zijn LED-apparaat kon realiseren.

Overigens was Henry Joseph Round in 1902 de eerste die het effect van de LED constateerde en omschreef. Hij onderzocht het fenomeen echter niet verder. Zeker te druk met andere dingen!

Blauwe LED betekent de doorbraak

De Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak Jr. maakte in 1962 de eerste lichtgevende diode in het General Electric Company laboratorium in Syracuse, New York. Op dat moment waren er alleen nog rode en groene LEDs ontwikkeld. Dat is de reden dat de wereld nog niet als een blok viel voor LED-technologie. Pas toen de Japanner Shuji Nakamura in 1995 een blauwe LED construeerde, was het mogelijk om via het RGB-principe meerkleurige LED-producten te ontwikkelen.

RGB-LED

Verschillende toepassingen

Inmiddels zijn er diverse soorten LEDs verkrijgbaar, zoals THT (Through Hole Technology), COB (Chip On Board) en SMD (Surface Mounted Device) LEDs. De vermogens gaan tegenwoordig van 0,006 tot 150 W. Dit is natuurlijk afhankelijk van het toepassingsgebied. Hier op Mancave vind je ook zeer veel verschillende toepassingen van LED. Ook over de potentiële opvolger OLED hebben we al meer dan eens geschreven.

Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op dit gebied voor je volgen. Kom je zelf interessant LED-nieuws tegen? Laat het ons weten: tip de redactie!

Ter afsluiting van deze geschiedenisles een interessante video van Make Magazine:

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.