Retroweek: het elektrisch scheerapparaat

retro philishave

Een gouden greep was de uitvinding van het elektrisch scheerapparaat. Omdat ’t ook vandaag de dag zo’n doodgewoon apparaat is dat je iedere dag gebruikt (als je je elektrisch scheert), lijkt dit helemaal niet zo heel erg retro. Er zijn tenslotte geen moderne vervangers voor het scheerapparaat zoals die er wel zijn voor bijvoorbeeld de Walkman en de platenspeler. Toch stamt de basis voor al die hippe apparaten met hun vele functies al uit de jaren twintig van de vorige eeuw. In 1925 patenteerde de Amerikaan Jacob Schick het eerste elektrische scheerapparaat.

Schick verkocht zijn uitvinding door aan de American Chain & Cable Company. Het merk Schick bestaat vandaag de dag nog steeds en is in handen van Wilkinson Sword, de grote concurrent van Gilette.

Maar het waren niet de Amerikanen die het elektrisch scheerapparaat groot hebben gemaakt. Nee, dat waren… (tromgeroffel) de Hollanders! Door de economische crisis van de jaren dertig was de gloeilampen- en radiotoestellenfabriek naarstig op zoek naar nieuwe producten om in te investeren. Een slimme professor met de weinig Nederlands aandoende naam Alexandre Horowitz bracht een koffer vol met ‘ouderwetse’ scheerapparaten mee uit de Verenigde Staten. Zijn bazen bij Philips zagen in eerste instantie niets in de ontwikkeling van een scheerapparaat, maar de jonge ingenieur zette door. Hij verfijnde het concept van het elektrische scheerapparaat in 1939, door er draaiende messen aan toe te voegen. De Philishave was geboren.

Na de oorlogsjaren kwam de massaproductie van scheerapparaten goed op gang. Naast veel technische innovaties, stond de ‘scheerwereld’ in 1998 weer op z’n kop door de uitvinding van de Cool Skin. In samenwerking met Nivea for Men bedacht Philips het concept van ‘elektrisch natscheren’. Nu konden mannen zich ook elektrisch scheren onder de douche. Vele innovaties verder (er komen nu zo’n 6 nieuwe modellen per jaar uit!) speelt Philips (deels vanuit het Friese Drachten, deels vanuit China) nog altijd een leidende rol in de elektrische scheermarkt.

Mobiele telefoon met scheerapparaat

Was het eerste elektrische scheerapparaat nog een bijzondere uitvinding, tegenwoordig kijken we niet meer op van de combinatie van een mobiele telefoon met een scheerapparaat. In het verleden hebben wij mannen allemaal wel eens gekscherend een mobieltje langs de kaaklijn gehaald, terwijl we een zoemend geluid maakten. Echte grapjurken hadden het geluid van de Philishave gedownload om het nóg echter te doen lijken. Vorig jaar heeft een Chinese firma eindelijk bij elkaar gebracht waarvan iedereen zich al jaren afvroeg waarom het er eigenlijk nog niet was: een mobieltje met een scheerkop. Volgens de fabrikant kun je met een volle batterij zowel je baard als je snor eraf scheren. Voor zover bekend is die Razorphone (nog) niet in Nederland verkrijgbaar.

mobiel met scheerapparaat

Voorbeelden van andere innovatieve modellen zijn de Traveling Shaver voor Audi-addicts en de hippe USB Shaver voor zakenlui die meer tijd op vliegvelden dan thuis doorbrengen.

Retro-shavers

Nostalgisten halen op eBay hun hart op. Hier vind je regelmatig oude scheerapparaten, waarbij ‘onze’ Philishave goed vertegenwoordigd is.

Goed om te weten: er is ook een Philishave Verzamelaars CLUB (PVC). Ze staan op beurzen, ze organiseren bijeenkomsten en ze brengen viermaal per jaar het clubblad ‘de Scheerkoerier’ uit.

Movember

November is altijd een beetje een rustige maand voor scheerapparaten. Deze maand wordt namelijk ieder jaar omgedoopt tot Movember, waarbij groepen mannen hun snor laten staan voor het goede doel. Deze traditie is ontstaan in Australië maar is in de afgelopen 10 jaar uitgewaaid over de hele wereld, waaronder Nederland.

3 Comments
 1. […] van Philips in Amerika kijken wat daar populair was op het gebied van elektrische apparaten. Het scheerapparaat was daar een groot succes sinds de lancering in 1930, dus waarom zou dat hier niet kunnen? Maar de […]

 2. Reply
  Karen 2 september 2011 at 16:27

  Leuk geschreven!…(applaus)

 3. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Rudger de G., Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwe #Retroweek-post: Het elektrisch scheerapparaat http://bit.ly/d40z1V #Philishave #Movember […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.