Stuur je elektronica aan met je Wii Nunchuk!

Wii nunchuk

We hebben al eerder geschreven over het programmeren van je eigen microcontroller en geconstateerd dat Arduino daar een prima open source platform voor is. Nu is het tijd om wat verder in de materie te duiken. Vooral liefhebbers van de Wii zullen dit cool vinden. Je kunt namelijk met je Wii Nunchuk voortaan je zelfgefabriceerde elektronicaprojecten aansturen!

Eerst even wat voorbeelden. Op één van onze favoriete sites, Instructables.com, zijn heel veel voorbeelden te vinden van interessante toepassingen voor een gehackte Nunchuk. Zo kun je er bijvoorbeeld je modeltreinen mee besturen op een intuïtieve manier (in een volgende blogpost komen we daarop terug). Dat is weer eens iets anders dan Super Mario of Zelda! Je kunt ook met behulp van je Nunchuk een heel simpele text-to-speech unit maken. Oké, het is natuurlijk niet zo high tech als je zou verwachten in deze tijd, maar het feit dat het kan is al geweldig. Je kunt zelfs je eigengemaakte robot besturen met je Nunchuk!

Maar hoe werkt dat nu precies? Dat wordt stap voor stap uitgelegd in een aantal duidelijke instructies, zoals deze voor een Nunchuk met kabel, of deze die je vertelt hoe je de Nunchuk adapter kunt besturen via Arduino. Als je de controller wilt verbinden met een Arduino, maar je wilt niet de kabel doorsnijden van de Nunchuk, dan lees je in deze uitgebreide uitleg precies hoe je dat kunt doen. In plaats van Arduino kun je ook C-Control gebruiken. Je ziet het: er is van alles mogelijk als je de Nunchuk wilt gebruiken als microcontroller.

Next level: wireless Nunchuk hack

Nu je dit allemaal gezien hebt, is het tijd voor de volgende stap: experimenteren met een wireless Nunchuk! Daarvoor heb je wel enige ervaring nodig met een Arduino microcontroller, maar dan heb je ook wat. Instructables-lid XenonJohn heeft het systeem op twee verschillende types draadloze Nunchuks geprobeerd en dat werkte prima.

Hier zie je een gehackte Wii Nunchuk in actie als draadloze besturing van verschillende kleuren LED’s en voor 3D-objecten op je computer:

We sluiten af met twee nutteloze feitjes over de Wii Nunchuk:

  • De controller is genoemd naar het traditionele Japanse wapen Nunchaku (je weet wel, die vechtstokken-met-ketting waar Bruce Lee zo goed mee was).
  • Op de Tokio Game Show 2005 werd in eerste instantie een oudere versie van de Nunchuk getoond, waarbij de twee achterste knoppen beiden rechthoekig waren en respectievelijk Z1 en Z2 heetten. Later werden dat een ronde C-knop en een rechthoekige Z-knop.
1 Comment
  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Talentrecruit W&S, Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwe post: Stuur je elektronica aan met je #Wii Nunchuk http://bit.ly/hXxSy6 #Hacks […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.