Top 12: De meest opmerkelijke DIY-uitvindingen uit China

Zelfbouw robot _ DIY robot _ uitvindingen

China is als opkomende economie natuurlijk hét land om in de gaten te houden voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat hebben de inwoners zelf ook door, want de één na de andere uitvinding wordt er gerealiseerd. Wij zetten de meest gekke DIY-projecten voor je op een rijtje.

Het zou nu natuurlijk makkelijk zijn om hier een afzeikpost van te maken, want laten we eerlijk zijn: onderstaande voorbeelden zijn nou geen typische gevalletjes van complete genialiteit. Maar toch, respect dat ze het proberen, dus we geven de uitvinders graag de aandacht die ze verdienen!

12. Reuzenmotor

Deze prachtige creatie is niet zomaar een motor. Het ding is 4,3 meter lang en 2,4 meter hoog en weegt ongeveer 300 kilo. Maar wat je er aan hebt? Volgens Chinese media is het ding met deze specificaties niet geschikt om mee over straat te rijden.

Zelfbouw Reuzenmotor _ DIY reuzenmotor

11. Armprotheses

Misschien ook iets voor in Nederland om de toenemende zorgkosten te drukken: DIY-armprotheses! Deze zijn gemaakt door de boer Sun Jifa, die 32 jaar geleden zijn armen verloor bij het dynamietvissen. De eerste exemplaren zijn gemaakt door de neefjes van Sun, op zijn aanwijzingen. Daarna kon hij met zijn eigen creatie ook mee gaan werken, en maakte hij goedkope protheses voor zo’n 300 Chinesen.

DIY Armprotheses _ Zelfbouw Armprotheses

10. DIY Onderzeeër

Duikboten zijn blijkbaar nogal populair in China, want velen wagen zich aan een zelfgemaakt model. Zoals Zhang Wuyi, die al zeven bemande en onbemande mini-onderzeeërs bouwde voor het vissen naar zeekomkommers. Een andere creatie is van Tao Xiangli, te zien op de foto hieronder. Daar zouden we toch liever niet instappen.

DIY Onderzeeër_Zelfbouw Onderzeeër

9. Brandglijbaan

In hoeverre het echt een uitvinding is durven wij onszelf af te vragen, maar volgens de 70-jarige op de foto hieronder is omkomen in een woningbrand straks verleden tijd dankzij zijn evacuatieglijbaan.

Zelfbouw Brandglijbaan _ DIY brandglijbaan

8. Lelijke robot

Een robot die geprogrammeerd kan worden voor simpele taken als het vervangen van een gloeilamp is op zich een aardig ding. Maar trek het apparaat dan wel een wat mooier rokje aan.

Zelfbouw robot _ DIY robot

7. Lopende robot

Sommige Chinese uitvindingen komen niet voort uit de economische vooruitgang aldaar, maar juist uit het oude beeld van de wat armere Oosterling. Zo kan niet iedereen een auto betalen. Om niet afhankelijk te zijn van paarden, bedacht boer Wu Yulu daarom een lopende robot die zijn wagen kan trekken. Hij heeft nog verschillende andere robots, waarvan eentje die hem helpt met koken. Of hij een vrouw heeft is onbekend.

Zelfbouw robot _ DIY robot

6. Slecht masker

Om geen last te hebben van de zon, bedacht een Chinese vrouw onderstaand masker voor op het strand. Inmiddels is het ding in massaproductie. Ongetwijfeld ook erg populair bij bankrovers en terroristen.

Zelfbouw masker _ DIY masker

5. Slechter masker

Deze man kon blijkbaar geen lasmasker betalen en maakte er daarom zelf eentje. Om één of andere reden zijn wij niet overtuigd van de veiligheid.

Zelfbouw masker _ DIY masker

4. Kanon

De economische ontwikkelingen zorgen voor veel veranderingen in China. Steden groeien, en projectontwikkelaars hebben land nodig om dit te realiseren. Boer Yang Youde heeft daar geen zin in, en jaagt naar eigen zeggen mensen die het op zijn land hebben voorzien weg met zijn DIY-kanon.

DIY kanon _ Zelfbouw kanon

3. Ademfiets

Smog en andere luchtvervuiling vormen een groot probleem in China. Gelukkig is er deze fiets. De wielen wekken elektriciteit op en dankzij een systeem met onder meer een masker van een straaljagerpiloot, kan op die manier alles wat schadelijk is uit de lucht worden gefilterd. Leuk ook voor professionele wielrenners: dit biedt ongetwijfeld een hele hoop nieuwe dopingmogelijkheden.

DIY-ademfiets _ Zelfbouw ademfiets

2. DIY-vliegtuig

Over zelfgemaakte vliegtuigen hebben we al vaker gepost, maar nog niet eerder lieten we er eentje zien die op basis van een motorfiets werd gemaakt. Maker Zhang Xuelin deed er 11 maanden over om het ding te bouwen en besteedde er omgerekend zo’n 321 dollar aan, maar helaas: bij een testvlucht in november vorig jaar kwam het toestel niet van de grond.

Zelfbouw vliegtuig

1. De Ark van Noach (aka Grote Bal)

Met ontwikkelingskosten van omgerekend 2 ton kan je dit geen hobbyprojectje meer noemen. Deze grote bal kan een gezin van 3 personen huisvesten, inclusief genoeg voedsel om 10 maanden te overleven. Bedoeld voor grote rampen (kom maar op dus met die Apocalyps) maar het lijkt ons toch niet zo lekker om in dat ding van een berg af te rollen. Dat vond de uitvinder blijkbaar zelf ook.

De Ark van Noach (aka Grote Bal)

Meer informatie over deze en andere gekke Chinese uitvindingen vind je op The Atlantic.

4 Comments
 1. […] land van opmerkelijke uitvindingen, zo mag je China gerust noemen. Maar in 2020 wil het land nu wel iets heel opmerkelijks doorvoeren, […]

 2. Reply
  Plopkoekje 15 april 2016 at 05:37

  Boete!

 3. […] wat voor nodig om ons de ideeën van mede-mancavers als mislukt te bestempelen. Of het nou gaat om Do It Yourselvers uit China, nutteloze productflops of bizarre uitvindingen die je leven stiekem toch makkelijker […]

 4. […] maar hij is er trots op. Het laatste project van Tao Xiangli, de 38-jarige Chinees, bekend van de zelfgebouwde onderzeeër, heeft weer een nieuw enorm project voltooid. Bijna een jaar lang was Tao bezig met zijn grootse […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.