Touchscreen tekenen met je iPad

touchscreen tekenen met je ipad of andere tablet

Wie kent ze niet: die sketchpads met zo’n schuif waar je als kleuter op kon blijven tekenen. Was je niet tevreden, dan ging de schuif erover en begon je opnieuw. Papier had je er niet voor nodig en de muren en tafels bleven bespaard van viltstiftstrepen en verfspatten. Topapparaat. Die rol is nu overgenomen door de iPad.

Ongekende mogelijkheden

Het zou me namelijk niks verbazen als Steve Jobs vroeger zelf ook zo’n sketchpad had en daarin de inspiratie voor de iPad vond. De basis is namelijk hetzelfde, je legt het apparaat op je schoot en tekent erop. Maar de mogelijkheden van de iPad zijn natuurlijk ongekend groot en worden met de iPad 2 alleen nog maar groter.

Digitaal vingerverven

Met name de creatievelingen onder ons smullen van de mogelijkheden. Een voorbeeld. Voor je iPad gebruik je de ‘Brushes’ app, daarnaast heb je een vinger nodig en 8 uur van je tijd. Zolang duurde het namelijk voordat de Brit Kyle Lambert dit portret van Beyoncé op z’n iPad maakte. Indrukwekkend, al hadden we natuurlijk liever een totaalplaatje gezien. Zijn we hier getuige van de nieuwe kunststroming ‘digitaal vingerverven’? Check de video en oordeel zelf.

In de vingers hebben

De maker van dit portret is geen prutser, zoveel is duidelijk. Kyle Lambert is een opgeleid kunstenaar, die het schilderen letterlijk in zijn vingers heeft. Voor leken en creatief beperkten is een beetje hulp echter altijd welkom.
Hulp is er in de vorm van de stylus, voor wie liever met een digitaal potlood tekent. De stylus maakt binnen de lijntjes kleuren een stuk eenvoudiger. En voor wie het helemaal mooi wil maken is er nu een stylus waarmee je verschillende lijnbreedten kunt tekenen.

Muziek tekenen

Het fenomeen touchscreen heeft een arsenaal aan nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Tekenen en muziek mengen bijvoorbeeld, oftewel muziek tekenen. Je trekt dan lijntjes die afhankelijk van de boog en dikte omgezet worden in bepaalde tonen. En je hoeft er geen muzieknoten voor te kunnen lezen. Da’s wel zo makkelijk.

De app-store

De iPad biedt je dus uitgebreide mogelijkheden om je creativiteit mee te uiten en te delen. Wie rondneust in de app-store komt bijvoorbeeld apps als Sketchbook, Whiteboard en Drawcast tegen. Allemaal toffe programma’s die zowel de gevorderde als de beginnende tekenaar verder helpen om zijn creatieve uitspattingen vorm te geven. Succes!

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.