Vakantiefoto’s vanuit de ruimte

foto's vanuit de ruimte
De eerste zomervakanties lopen alweer ten einde. Misschien heb je op kantoor alweer oninteressante vakantieverhalen van je terugkerende collega’s moeten aanhoren. Of erger: je door een oneindige reeks slaapverwekkende vakantiefoto’s moeten ploegen. Met het volgende experiment leg je je jaloerse collega’s, buren of vage kennissen voor eens en voor altijd het zwijgen op. Straks maak jij de meest spectaculaire foto’s vanuit de ruimte, zonder dat je er zelf bent geweest!

 Wat dacht je van een paar vakantiefoto’s vanuit de stratosfeer van de aarde? In de bijna-ruimte? Voorbehouden aan dure ruimtevaartprogramma’s en onmogelijk als particulier? Dat dacht je! Met een weerballon van 15 euro, een goedkoop prepaid mobieltje met GPS-functie, een digitaal fototoestelletje, batterijen en een rol ducttape heb je bijna alle ingrediënten om je eigen ‘NASA-opnamen’ te maken.

Ruimtefoto’s voor 150 dollar

Twee studenten aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben vorig najaar al bewezen dat je opnamen als op de foto’s in dit bericht heel goedkoop zelf kunt maken. Daar komt geen Space Shuttle, ISS of satelliet aan te pas. De studenten slaagden erin de totale kosten voor hun project onder de 150 dollar (zo’n 115 euro) te houden. En het had nog goedkoper gekund, als ze voor een goedkoper mobieltje of voor een camera met een 4 GB- in plaats van een 8 GB-geheugenkaart hadden gekozen.

En zo schiet je een paar mooie vakantiekiekjes.

 De digitale camera van Canon hadden de studenten voorzien van open-sourcesoftware die was ingesteld om iedere 5 seconden een foto te maken. Met de weerballon werd het pakketje van de mobiele telefoon en een camera opgelaten. Het bereikte een hoogte van zo’n 28 kilometer, voordat de ballon knapte. Een parachute zorgde ervoor dat het uiteindelijk een zachte landing op aarde maakte. Dankzij de GPS-functie van de telefoon vonden de studenten hun ‘project’ gemakkelijk weer terug.

Nu denk je misschien: tja, studenten aan de technische universiteit lukt dat, maar mij toch niet? Nou, een negenjarige jongen uit Minnesota heeft het project op eigen initiatief (met wat hulp van zijn ouders) herhaald. Hij had een camera aan zijn ballon bevestigd, die iedere minuut een foto maakte. Tijdens het experiment verloren ze het signaal van de mobiele telefoon. Hij werd 200 kilometer verderop teruggevonden. Ook dit project leverde mooie plaatjes van de aarde vanuit de bijna-ruimte op.

Mooi om te zien dat je dergelijke initiatieven deze dagen van de grond krijgt met spullen die je in ieder dorp kunt kopen. Wie is de volgende die de uitdaging aangaat? Het lijkt ons een leuk doe-het-zelfprojectje om voor te bereiden in je mancave als je nog vakantiedagen over hebt. Daar kunnen die eeuwige strand- en terrasfoto’s, 2000 jaar oude, stoffige tempels en saaie bergmassieven echt niet tegenop!

4 Comments
 1. Reply
  Jacco 19 oktober 2010 at 12:50

  "Het kan nog goedkoper…"

  Dat klopt echt niet, de ballon kost al vijf tientjes, de helium kost ook vijf tientjes (helium is echt duur), en dan zit je al op bijna 100 euro…
  http://www.hollandshoogte.nl is inderdaad een NL versie

 2. Reply
  Patrick 18 oktober 2010 at 11:46

  Er is ook een Nederlandse jongen geweest die dit gedaan heeft. Ballon was geland in het ijsselmeer en ook deze hebben ze zelf terug gevonden!

 3. Reply
  DerRudi 18 augustus 2010 at 12:12

  Vet!!! zou ik wel eens willen proberen… oud mobieltje heb ik nog wel liggen…

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.