Video-editing: wat heb je nodig?

video editing suite

Je hebt net wat leuke beelden geschoten met je nieuwe HD-camera. Maar voordat je je achtertuindocu naar de BBC stuurt, wil je toch eerst nog wel even een beetje editen. Daarvoor heb je wel een studio nodig. Waar te beginnen? (Win een Magix-pakket)

Er is een revolutie gaande. Nog nooit was goede apparatuur zo betaalbaar. Leuk voor de hobbyist die nog een zolderkamertje over heeft. Dat wordt dus de editing-suite voor onze nieuwe Steven Spielberg. Rest de vraag: Wat heb je minimaal nodig om een beetje leuk audiovisueel te kunnen knippen en plakken?

1. Zorg voor goede hardware

Met een gemiddelde computer kan je al heel aardig editen. Werk je echter met formaten als AVCHD en H264 in HD, dan vraagt dat toch om een krachtige machine. Kies een processor met vier kernen (quad-core), 8 Gb werkgeheugen, 4 harde schijven van 1000 Gb, een aparte CPU-koeler en een snelle videokaart. Op Hardware.info vind je een complete omschrijving van de ideale AV-pc.

2. Makkelijke software

Er is enorm veel editing software op de markt. Belangrijk is dat je er snel en intuïtief mee kunt werken. Je gaat natuurlijk geen dikke handboeken zitten lezen. Top ten reviews heeft een handige top tien gemaakt waarmee je alles prima kunt vergelijken. Op Wikipedia vind je een nog completer overzicht.

3. Ondertitelsoftware

Ondertitels zijn handig wanneer je filmpje internationaal bekeken wordt. En je zoekt natuurlijk een breed publiek. Ondertitels kan je met veel editing programma’s toevoegen. Heeft jouw pakket die mogelijkheid niet, dan valt er veel gratis te downloaden.

Als je je filmpje wilt uploaden naar Youtube, hoef je niet eens van tevoren ondertitels toe te voegen. Youtube biedt namelijk zelf deze functie. Wanneer je via Youtube ondertitels toevoegt, wordt je filmpje bovendien beter geïndexeerd door zoekmachines.

4. Special effects software

Special effects kan je met de meeste standaard editing software wel maken. Wil je echt uit je dak gaan, dan is After Effects van Adobe het programma voor jou:

Heeft je hok een kleurtje nodig? Overweeg groen. Essentieel als je green screen effects wilt gebruiken:

5. Soundeffects

Je bent lekker aan het editen en ineens heb je heel dringend een paar nijlpaardgeluiden nodig. Ren dan niet meteen met je voice-recorder naar Artis. Er zijn een heleboel websites waar je gratis of voor weinig geld leuke sound effects kunt downloaden. Van een daverend applaus tot een heftige onweersbui. Van kattengejank tot walrussengebrul.

Professional

Met bovenstaande tips heb je geweldige dingen doen. Maar het kan altijd mooier. Wat zouden ze bijvoorbeeld in Hilversum gebruiken? We vroegen het een freelance regiseur/editor die veel tv-producties voor de publieke omroep doet. Zijn lijstje:

 • De snelste Mac. PC’s met Windows vind ik onoverzichtelijk, lelijk en instabiel. Het besturingssysteem Mac OS X is speciaal voor de Apple-computer gemaakt en loopt als een trein.
 • Gekalibreerd videoafkijkmonitor (Flanders Scientific full HD monitor met kalibratiemogelijkheden). Om precies te zien hoe het beeld qua kleur en scherm en beeldverhouding overkomt op tv.
 • Twee 23 inch Apple schermen. Om op te werken.
 • Genelec 8040 boxen, voor het fijnste geluid.
 • Final cut Pro of Avid, goede professionele editingprogramma’s. Avid werkt lekker snel en is fijn voor grote inhoudelijke projecten zoals films en documentaires, Final Cut Pro is daar ook geschikt voor en geeft iets meer mogelijkheden voor vormgeving.
 • Voor kleurbewerking is Color uitstekend. Voor vormgeving en compositing kies ik After Effects in combinatie met Photoshop en Illustrator. Handige plug-ins voor dit programma zijn Trapcode, Magic bullet en Digi effects.

Win een Magix video deluxe 16 Premium-pakket

(Deze actie is afgelopen)
Sta je te popelen om te beginnen met video-editing? Lees dan nog even verder. We mogen van onze vrienden van Conrad 10 exemplaren van Magix video deluxe 16 Premium verloten!

Het enige dat je hoeft te doen, is je aansluiten bij (één van) onze netwerken.

Iedereen in de “like”-lijst op Mancave’s Facebook maakt kans. Volg en/of retweet ons op Twitter en je komt in aanmerking, net als alle leden van onze Hyve. Wie weet sla jij volgende week al aan het monteren! De winnaars krijgen uiterlijk dinsdag 19 oktober bericht.

3 Comments
 1. Reply
  ian 11 november 2015 at 20:42

  PC’s met Windows vind ik onoverzichtelijk, lelijk en instabiel.

  hahahah stap toch uit de Apple Jugend. Wat een onzin

 2. […] tijdje geleden hebben we op een rij gezet wat je allemaal aan hardware en software nodig hebt om een film te maken. Nu je van je mancave een dikke editing-suite hebt gemaakt, is het […]

 3. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Mancave, Patrick Rikhof. Patrick Rikhof heeft gezegd: Video-editing: wat heb je nodig? (win een Magix-pakket) http://t.co/uIOUaEz […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.