Virtueel modelbouwen met Minecraft

Virtueel modelbouwen met Minecraft

Regen, sneeuw en ijzel. Niet de meest ideale omstandigheden voor veel RC-modelbouwers. Lekker binnen bij de kachel bouwen kan natuurlijk wel, maar er moet ook gespeeld worden! En we willen onze met bloed, zweet en tranen gebouwde creaties toch niet aan die barre Nederlandse winters blootstellen? Nee, dan gaan we liever digitaal. Want een beetje computergame (die je tegenwoordig vaak ook gratis in je browser kunt spelen) biedt je de mogelijkheid om je creativiteit en je geldingsdrang achter het beeldscherm voort te zetten.

We willen het hier even over de game Minecraft hebben, die je online in je browser kunt spelen en waarbij de enige grenzen door je eigen fantasie lijken te worden bepaald. Bij Minecraft bestuur je een personage in de eerste persoon en kun je constructies en werelden bouwen met behulp van 3D-blokken van verschillende texturen. Met al het PlayStation- en Xbox-geweld in hoge resolutie lijkt de pixelachtige wereld van Minecraft een flinke stap terug. Niets is echter minder waar, want wat de game ontbeert aan grafische pracht en praal wordt gecompenseerd door de enorme mogelijkheden en het vrijwel oneindig weidse landschap.

Alpha en Classic

Er zijn 2 varianten van Minecraft beschikbaar, die beide in zowel een modus voor één speler als voor meerdere spelers gespeeld kunnen worden. Voor de Alpha-versie moet worden betaald, de Classic-versie is gratis te spelen. In de meest simpele variant van het spel bouwt de speler met de beschikbare bouwmaterialen aan zijn eigen constructies. Eventuele andere spelers kunnen meehelpen met bouwen, maar ze kunnen jouw bouwsels ook vernietigen. In andere varianten worden er verschillende spelmodes geïntroduceerd, waarbij spelers zelf hun bouwmaterialen moeten delven en constructies moeten bouwen die hen beschermen tegen loslopende monsters.

Wat te bouwen?

Dat is natuurlijk aan jezelf. Om je te inspireren (en hopelijk niet direct te ontmoedigen) hebben we hier een aantal voorbeelden van opvallende bouwwerkjes. Als je gaat kijken op YouTube vind je er nog veel meer. Sommige zijn volgens de bouwers in weken of maanden gerealiseerd, andere zijn met veel online hulp in enkele dagen gebouwd. Gekkenwerk of echte kunststukjes? Oordeel zelf.

Hier heeft iemand met veel te veel tijd en/of autistische trekjes de Enterprise uit Star Trek nagebouwd. Uiteraard precies op de juiste schaal van 642,5 meter bij 467 meter bij 137,5 meter en met 42 dekken. In een filmpje op YouTube loopt hij om het virtuele ruimteschip heen. Hilarisch is ook het commentaar van de kijkers: ‘This guy is fucking insane’, ‘An amazing thing you built but… get a life’, ‘You must have no friends… Cool though.’. Let ook op de typische nerdy stem van de bouwer.

Ook indrukwekkend is deze gedetailleerd nagebouwde virtuele versie van de Rijksdag, het gebouw waarin het Duitse parlement zetelt. Zelfs de binnenkant is ‘ingericht’ en je kunt erdoorheen lopen. Ondersteund door de muziek van Rammstein. Volgens de bouwer die zich ‘ecrider’ noemt is het gebouw 100% blokje voor blokje gemaakt. Waarom hij dat gedaan heeft? ‘Om anderen te imponeren.’

Een andere gamer – eveneens met een nogal megalomane inslag – heeft het gepresteerd om de aarde na te bouwen. Dankzij toegevoegde loopbruggen kun je haar van alle kanten bekijken.

http://www.youtube.com/watch?v=NBkyVE5JzMk

Als laatste willen we je deze Minecraft-achtbaan niet onthouden. Deze achtbaan van mythische proporties begint in de hemel en daalt diep af tot in de hel. Een rit die we niet graag in het echt zouden maken, maar wel een bijzonder staaltje virtueel constructiewerk.

De smaak te pakken? Speel en bouw zelf iets moois in Minecraft.

5 Comments
 1. Reply
  Jkctech 21 maart 2013 at 10:50

  minecraft servers zijn helemaal cool! ga eens naar http://jkc-craft.tk het server ip is ook jkc-craft.tk

 2. […] blogden een tijdje geleden over toffe Minecraft-bouwsels, maar dit zetten we met terugwerkende kracht op nummer 1: WesterosCraft (a Game of Blocks). Check […]

 3. Reply
  Jantje ( Comedery ) 21 februari 2012 at 19:45

  Jantje,.

  Doe even normaal jij kan het niet beter hoor!

 4. Reply
  jantje 5 februari 2012 at 19:20

  NERD

 5. Reply
  frog 4 april 2011 at 12:46

  goed bedacht dit onderwerp!

  k vind minecraft super

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.