Voor de eerlijke geocacher, een geocache codeslot

voor-de-eerlijke-geocacher-een-geocache-codeslot

Geocaching, een vrij nieuw begrip die velen nog niet zullen kennen. Geocaching is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon om de zogenaamde ‘verstopplaats’ van de ‘schat’ te vinden. Om te voorkomen dat mensen het halve pad doorlopen om de schat te vinden, heeft jangeox een geocache codeslot ontwikkeld. En wat is een betere website om daarover te bloggen dan Mancave?


Ik had een ideetje voor een geocache. Niet die ik van plan ben te leggen (te hangen 😉 ) want daar zit vertraging op wegens het Chinese nieuwjaar. Maar een ander ideetje, iets voor een multicache.

Multicache

Stel dat je een multicache zou leggen. Je zou bijvoorbeeld acht waypoints kunnen maken en een stash. Voor wie niet weet wat geocaching is, ga naar geocaching.com (in ’t kort: multicache = geocache met tussenstadia , waypoint = zo’n tussenstadium, stash = de finale schat). Klassiek is dat je bij elke waypoint de coördinaten van het volgende vindt. Bij waypoint 8 vind je dan de coördinaten van de stash.

Stel dat je op waypoint 4 de coördinaten van de stash verraadt. Je doet het door per ongeluk ergens een papiertje achter te laten bij het waypoint, of door nonchalant de gouden tip ergens in te krassen. Het moet genoeg opvallen om degene die eraan komt te doen geloven dat hij de coördinaten van de schat al gevonden heeft.

Het geocache codeslot

De geocacher zou naar de schat gaan en hij zou een kist vinden die hij kan openen. Alles zit erin, dus wat goodies, wat rommel en een logboekje. Alleen, het logboekje zit vast in een container. Om de container te openen heb je de coördinaten van waypoint 8 nodig. Geniaal, niet? Hij zou dus de schat vinden, maar hij is waardeloos. Hij kan de schat niet loggen en dan is het alsof hij hem nooit gelopen heeft.

Uiteraard dacht ik aan elektronica en mechanica om de container te maken. Hij zou op een toetsenbordje de coördinaten intikken en dat zou een deurtje openen en een potje van glucosetrips ligt plots voor het rapen. Dan kan ie loggen en de opdracht is volbracht.

Benodigdheden:
7-segment display

Arduino mini

– Membrane keypad

Micro servo

GPS-ontvanger

Dit is het prototype dat ik heb gemaakt. Dit is nog niet bestand tegen vandalen, dus zo leg ik het zeker niet weg. Er zijn heel wat praktische vragen die open blijven, maar voor nu:

Het werkt!

Vind je dit een gaaf project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

6 Comments
 1. Reply
  jangeox 31 juli 2014 at 05:38

  Als je een Arduino gebruikt, zal je echt een aan/uit schakelaar moeten voorzien omdat ie te veel verbruikt. Ik gebruik nu Atmega8/Attiny microcontrollers die geprogrammeerd zijn als Arduino, die kunnen zo op een lage batterijspanning zonder spanningsstabilisator zoals de Arduino. Je activeert ze met een magneet (magneetschakelaar tussen RESET en GND), als de cyclus gedaan is gaat de microcontroller in slaapmodus en zo gaat ie jaren mee. voorbeeldjes: http://youtu.be/NQzFB6MgDis

 2. Reply
  Luc 31 juli 2014 at 00:30

  Eeg leuk. Wil ook zoiets proberen te maken als cache. Vraag me alleen af hoe het met de voeding gaat? Is de batterij niet snel leeg? Zover ik weet blijft de arduino nl constant de poorten scannen om uit te lezen of er iets gebeurt. Hoe los je dat op?

 3. Reply
  Bart 24 mei 2013 at 16:52

  Je kan je cache ook gewoon met een cijferslot dicht maken en de code voor het cijferslot in het laatste waypoint verstoppen ….

 4. Reply
  Henri 18 april 2013 at 09:10

  Geweldig!!! :).. wellicht dat ik ook wel zoiets kan gaan gebruiken voor onze nieuwe nachtcache.

  Ik wil er nog meer electronica e.d. in stoppen om het wow effect te vergroten, kan je me een stukje opweg helpen hoe ik zoiets maak?

  • Reply
   JanGeox 18 april 2013 at 10:29

   Het hart van de opstelling is de Arduino Mini. Dat is hetzelfde als een gewone Arduino, enkel kleiner. Heb je al wat ervaring met een Arduino of met programmeren (C++) ? Je kan over Arduino alles vinden op http://www.arduino.cc
   Qua electronica is dit niet moeilijk, je moet enkel alle onderdelen verbinden met de I/O pinnen van de Arduino. Het is vooral de software die het verschil maakt natuurlijk. Als het een hulp is kan ik de broncode wel online zetten.

   De mechanica was wel een beetje een uitdaging. Het is allemaal wat doe-het-zelf materiaal (het slotje, de sensor die ziet of er een logrol in zit, wat veertjes en helikopter onderdeeltjes). Het moet vooral allemaal licht genoeg zijn om door die servo'tjes aan te sturen…

 5. Reply
  Bryan 11 april 2013 at 10:16

  Handig zeg!

  Wat je allemaal niet kan met arduino.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.