Wat kun je met een 3D-pen?

Wat kun je met een 3D-pen?

3D-printen is leuk. Maar dat betekent niet dat het ‘ouderwetse handwerk’ is uitgestorven. Zo kun je met een 3D-pen ook geweldige projecten maken. Het afgelopen jaar kwamen er al leuke dingen voorbij. De eerste 3D-pen zag vorig jaar het levenslicht via crowdfundingsite Kickstarter.

Het project werd door de uitvinders Pete en Max (afkomstig van de beste uni ter wereld, de MIT) de 3Doodler genoemd en ze wisten maar liefst 2,3 miljoen dollar op te halen, terwijl het doel slechts een miezerige 30.000 bucks was. We schreven er vorig jaar al eens wat over op Mancave.

Een demootje van de uitvinders.

Ouderwets handwerk

3D-schrijven is wel even wat anders dan 3D-printen. Het komt weer aan op ouderwets handwerk, maar heb je de mogelijkheden van de pen eenmaal in de vingers, dan kun je wel zeggen dat je ook echt iets zelf hebt gemaakt. Als materialen worden dezelfde plastics gebruiks als bij 3D-printen: ABS en PLA, ook wel ‘filament’ genoemd. Welk materiaal je moet kiezen hangt af van wat je wilt bouwen: ze hebben beide hun unieke specificaties. Een voorraadje om mee te beginnen wordt geleverd bij aankoop van een pen en als aanvulset via de website van 3Doodler.

RC-vliegtuig gemaakt met de 3D-pen.

Wat kun je ermee?

De grenzen liggen theoretisch bij je eigen creativiteit, maar in de praktijk bij je eigen skills. De leercurve is vrij steil, zodat je al snel uren aan het prutsen bent voordat je een in elkaar gezakt, lelijk poppetje hebt getekend. Maar voor de doorzetters gloort er hoop, als we van de vrijgegeven foto’s en filmpjes uit mogen gaan. Niet alleen kun je er bijvoorbeeld kunstwerken voor op het dressoir of aan de muur van maken, of sieraden voor moeders de vrouw. Je tekent er met een beetje vakmanschap ook zo een driedimensionaal vliegtuig mee of een miniatuurversie van de Eiffeltoren of de Big Ben. Een soort loomen dus, maar dan anders.

3D-pen

Ook op de Mancave-redactie bleek het begin wat moeilijk. Dit drolletje had een van de piramiden van Gizeh moeten voorstellen

Van RC-auto tot fashion statement

Echte creatievelingen combineren hun draadmodel van een quadrocopter, een vliegtuig of een auto met RC, zodat ze er echt mee kunnen rijden of vliegen. Zoals je zult begrijpen zijn dit soort projecten niet bedoeld voor ongeduldige mensen. Het is echt moeilijker dan het lijkt! Dat het niet alleen toys for boys zijn die je met de 3Doodler maakt, bewijst het onderstaande ontwerp van een jurk. Tekenen we straks allemaal onze eigen haute couture?

Iets voor jou?

De pennen zijn inmiddels ook te koop via de website van 3Doodler. Daar kun je ook het filament in elke gewenste kleur bestellen. De 3Doodlers kosten 99 dollar per stuk, inclusief een startset aan plastic. Maar er zijn ook al concurrenten op de markt. Een ander type 3D-pen is gewoon via Conrad.nl verkrijgbaar.

Wat vind jij? Zou je zelf zo’n pen kopen? Of ga je liever meteen voor het strakkere 3D-printen?

2 Comments
 1. Reply
  3DPenClub 16 februari 2017 at 19:44

  Toch gaat het vooral ook om de creativiteit en hiervoor kun je altijd bij de https://www.3dpenclub.nl kijken naar 3D Stencils. Met 3d Stencils kun je eenvoudig leuke ontwerpen voor objecten met de 3D pen maken.

 2. Reply
  printerpen 13 augustus 2016 at 01:35

  Beetje oud artikel, in 2016 is al heel wat nieuws te krijgen op gebied van 3d pennen. Multifunctionele tools welke kunnen 3d tekenen, solderen, branden snijden etc. zie ook http://www.printerpen.nl

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.