Wat nou iPad? Bouw een Raspberry PiPad!

raspberry pipad

Tuurlijk is het geen nieuws dat er mensen zijn die hun eigen computers bouwen volgens hun eigen specificaties. Wat wél gaaf is om te zien, is dat er nu iemand is die een tablet heeft gebouwd op basis van een Rasberry Pi. Hij noemt zijn creatie dan ook de PiPad. Of hij daar gezeik mee krijgt door het gebruik van een beschermde merknaam merken we vanzelf. Hoe dan ook, deze man is de held van de dag!

Anders dan anders

Je weet vast wel hoe zo’n proces in zijn werk gaat als je zelf een computer wilt bouwen: je zoekt een processor en andere benodigde componenten uit en je zet alles netjes in elkaar. Zo werkt het ook als je zelf een tablet gaat bouwen. Michael Castor deed het precies op die manier. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij MAKE, waar hij dan ook een artikel heeft geplaatst over zijn PiPad. Zijn project kwam voort uit onvrede over de beschikbare tabletcomputers. Die markt wordt steeds meer overspoeld met dunnere, lichtere en snellere exemplaren, terwijl Michael juist graag eens iets anders zou zien. Het uitgangspunt voor zijn eigen tablet was dan ook dat het een all-in-one-systeem moest zijn dat bruikbaar, handzaam en op Linux gebaseerd is. Mooie uitdaging!

Twee weken knutselen

Het begon allemaal met een Raspberry Pi, de goedkope computer op creditcardformaat. Michael wist dat je daarmee zo ongeveer alles kon maken door eraan te pluggen wat je wilde. Nou, dat was dus een prima start voor de PiPad. In totaal heeft de bouw van zijn tablet ongeveer twee weken tijd gekost en 350 dollar. Dat is niet direct goedkoper dan alle andere tabletcomputers die te koop zijn, maar wel een stuk goedkoper dan de meeste varianten die Apple aanbiedt. En dan heb je ook nog eens een übercoole, zelf gestylede versie!

raspberry pipad

Open source met stijl

De PiPad draait op Raspbian (Linux voor Raspberry Pi) en heeft een browser, tekstverwerker, dataverwerkingsprogramma en een Python-programmeeromgeving. Je kunt er ook mee winkelen in de Raspberry Pi app store om open source-versies van allerlei games en applicaties te downloaden. Met zijn 27 cm lengte en 19 cm breedte is de PiPad groter dan de meeste tablets. Vooral de dikte van 2,5 cm valt op in vergelijking met andere exemplaren. Wat Michael dan wel weer heel vet heeft gedaan, is dat hij alles superstijlvol heeft afgewerkt met hout en koolstofvezel.

Op Michaels eigen site kun je precies zien welke onderdelen en designbestanden hij heeft gebruikt voor zijn project. Je kunt er dus gewoon zelf eentje maken. Doe het snel, dan ben je nog een trendsetter!

Raspberry PiPad

1 Comment
  1. […] De RaspBerry Pi is een geweldige basis voor tal van DIY-projecten. Van een koelkastbewakingssysteem tot een supercomputer. Van een ‘point and shoot’-camera tot een Raspberry PiPad. […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.