Woordklok Pt II: hij doet het!

zelfbouw woordklok

Enkele maanden geleden blogde Tineke over haar eigen elektronicaproject, namelijk een woordklok. Hij was toen nog niet helemaal af, maar nu blogt ze, zoals beloofd, over de laatste tweaks en tests en natuurlijk zie je ook het eindresultaat. Wij vragen ons trouwens nog steeds af waar de rest van de vrouwen blijft!

Zoals in de vorige blogpost beschreven, moesten er nog een paar printjes gemaakt worden. Let er hierbij op dat voor de langere woorden (zoals ‘minuten’ en ‘twintig’) een redelijk lange printplaat nodig is. Wanneer je net een nieuwe oplossing hebt gemaakt voor het etsen, is het dan ook aan te raden om eerst een klein stukje printplaat te proberen. Mocht de samenstelling van de vloeistof nog niet goed zijn, dan ben je niet meteen zo’n groot stuk printplaat kwijt.

zuurbadje

Het laatste en ingewikkeldste printje was die voor ‘twaalf’. Deze komt in hetzelfde vak als het printje met de aansturing en de kabels. Omdat hier weinig ruimte was, hebben we gekozen om RGB LED’s te gebruiken, in plaats van voor elke kleur een losse LED.

kabelsetc

Toen alle segmenten klaar waren, kwam het volgende probleem: doordat er zoveel kabels in zaten, paste de frontplaat er niet goed voor. We hebben daarom alle kabels aangetrokken en zoveel mogelijk weggewerkt in de losse vakjes tussen de woorden. De frontplaat steekt nu alleen bij de aansluiting nog iets uit, maar dit is zo weinig dat het niet opvalt.

Het eindresultaat zonder frontplaat ziet er zo uit:

binnenwerk

En met de frontplaat ervoor is dit het resultaat:

DIY-woordklok

Als laatste hebben we nog wat kleine aanpassingen gedaan in de software. Zo hebben we er uiteindelijk voor gekozen om geen random kleur te kiezen, maar overdag elk uur te wisselen tussen rood en blauw en ’s nachts continu groen te laten branden.

Opstartroutine

In de opstartroutine wordt getest of alle segmenten en kleuren goed werken. Daarna gaan de hoeken knipperen, om te laten zien dat ie druk bezig is met het opvangen van het signaal:

’s Nachts heeft hij het signaal na een minuut, overdag heeft hij wat meer storing van tv’s en andere apparatuur van buren en duurt het dus wat langer. Het is dan ook aan te raden om van tevoren te testen of hij signaal heeft op de plek waar je hem neer wilt hangen. Mocht hij overdag geen signaal hebben, loopt hij op zijn interne klok. Daardoor kan hij een paar seconden voor- of achterlopen, maar dat is geen probleem. Elke nacht om 5 uur gaat hij opnieuw signaal zoeken en staat hij weer juist.

17 Comments
 1. Reply
  willem 25 augustus 2011 at 23:25

  Ik heb een vraag.

  Heb tijdens vakantie wat schilderijen gezien met daarin ledjes verwerkt.

  Zijn er instructie boekjes hoe te werken met ledjes.

  Ben volkomen leek op dit gebied.

  Bij voorbaat mijn dank.

  Willem

 2. Reply
  Tineke 24 augustus 2011 at 09:06

  Hoi Remon,

  Je kunt hem ook uitvoeren in 1 kleur, daar wordt het zelfs alleen maar eenvoudiger van, doordat er dan naar elk segment slechts 1 draadje hoeft ipv 3. De lay-out en software moeten dan wel aangepast worden. Een jumper zou inderdaad ook een optie zijn.

  De frontplaat moet een monospacee lettertype hebben, zodat alle letters even groot zijn. Het ontwerp hebben we op een sticker laten drukken en op een plexiglas plaat geplakt.

  Printlayouts en software zijn nog niet beschikbaar, maar zal binnenkort wel even kijken 🙂

  @Karin, thanks! 🙂 Ik heb deze ook samen gemaakt met mijn vriend hoor, dus als je een leuk project hebt, zou ik hem gewoon bloggen! 😉

 3. Reply
  Remon 23 augustus 2011 at 22:27

  Beste Tineke,

  Erg leuk ontwerp en zeker omdat hij ook Nederlands is! Ik had hem al wel in het Engels gezien, maar dus niet in onze eigen taal.

  Is er al een printlayout en software beschikbaar en kun je hem ook uitvoeren in 1 kleur, ik ben niet zo van de RGB toestanden in m'n huis. Misschien een jumper of zo om van RGB naar mono kleur om te schakelen?

  Verder ben ik erg benieuwd hoe je de frontplaat hebt gemaakt, want die moet super strak zijn voor een goed resultaat. (De draadenzooi ziet toch niemand!) 😉

  Remon

  PA1RUM

 4. Reply
  Karin 22 augustus 2011 at 22:12

  Ik vindt m echt gaaf gemaakt, wou dat ik zo goed was met solderen en programmeren. Kan alleen de standaard electra dingetjes doen. Maar houdt mij zelf meer bezig met computers, webdesign/ontwikkeling en nu met de verblijven van onze diertjes. 😀 Ik zou best een iets willen bloggen, maar alles wat we maken maak ik samen met m'n vriend zoals de bouw van onze terraria, vijver en onze oltimers 🙂 maar dat mag ook wel met zulke grote projecten. (terrarium van 2m30 bij 2m20 bij 1m, 20.000 liter vijvertje en oltimer leger trucks en m'n ouwe motortje)

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.