Zelf vuurwerk maken: BAM!

Zo. Alleen nog even die kerstdagen doorkomen en dan is het zo ver. Op naar oudjaarsavond! En ook al is zo’n avond best gezellig, eten we lekker oliebollen en vloeit de drank rijkelijk, uiteindelijk gaat het natuurlijk maar om 1 ding: lekker veel vuurwerk afsteken! Misschien heb je al een hele lading in huis gehaald of heb je al 24 bestellijsten ingevuld. Maar zou het niet een veel strakker plan zijn om je vuurwerk dit jaar gewoon zelf te maken?Vuurwerkheld

In Minnesota in de VS woont Tom Niesen die het “zelf vuurwerk maken” naar een hoger plan tilde. Hij fabriceerde als amateur een aantal van de grootste vuurwerkcreaties van Amerika. Sommige van zijn bommen (want zo mag je ze gerust noemen) hadden de grootte van een bokszak. Daar kunnen we maar 1 ding op zeggen: respect voor de meester!

Zelf aan de slag

Oké, hij is natuurlijk al wel wat jaartjes bezig. Maar hoe maak je nu zelf je favoriete vuurwerk? Laten we eerst maar eens kijken naar het basisingrediënt van vuurwerk: buskruit oftewel black powder. Dit spul zorgt ervoor dat je vuurwerk de lucht in gaat en lekker explodeert. Volg voorgaande link en je leert hoe je zelf buskruit maakt.

Ben je al wat meer gevorderd in het maken van vuurwerk? De Pyroguide heeft een aantal tutorials waarmee je de vetste vuurwerkcreaties maakt. Weet je dus niet wat je met al die vrije tijd in je kerstvakantie moet doen? Haal je scheikundedoos van zolder en maak met Oud & Nieuw de blits met jouw eigen explosies!

Zo hard of zo mooi mogelijk!

http://www.youtube.com/watch?v=HOify-UetAQ

Prachtig, zo’n nachtje vuurwerk afsteken. En zelf vuurwerk maken, hoeft echt niet moeilijk te zijn. Houd je zelf het meest van knalvuurwerk, begin dan eerst eens met het maken van een penbom. Simpel maar wel doeltreffend. En wil je een iets grotere knal? Probeer het dan eens hiermee:

Je kunt natuurlijk ook je vrouw of vriendin verrassen (nee, niet verassen…) met wat zelfgemaakt siervuurwerk. Knalt misschien iets minder hard, maar je maakt wel weer meteen een goeie beurt bij haar. En zij daarna misschien bij jou… BAM!

Oh en dan nog dit. Wat er allemaal wel en niet mag met vuurwerk vind je op de website van de rijksoverheid. De redactie van Mancave is niet aansprakelijk voor door jou geleden of aan anderen toegebrachte schade. En nog iets. Wees ook voorzichtig met wat je van je eigen creaties op Youtube publiceert! Maar ja, zo stom ben je toch niet?

29 Comments
 1. […] plaats van 150 euro aan knalvuurwerk te kopen, kun je ook gewoon een paar blokken carbid kopen (of zelf vuurwerk maken). Dat knalt twee keer zo hard voor de helft van het […]

 2. Reply
  Ruud 28 december 2011 at 21:30

  Sorry maar …. ben er sprakeloos van.

  Nee kan niet goed snappen waarom je dit op je site wil zetten. Leuk als je bij je kind de plastic scherven uit zijn gezicht kunt trekken, omdat hij zoiets leuks op Mancave zag.

  De redactie van Mancave is niet aansprakelijk?

 3. […] Scoren op je DIY voetbaltafel Home > Mancave flitst door het jaar (jaaroverzicht 2011) Zelf vuurwerk maken: BAM! […]

 4. Reply
  Rene 27 december 2011 at 23:32

  Goed bezig Mancave… Runderen.

 5. Reply
  Randy 27 december 2011 at 11:48

  Ik voorspel dat hier weer veel mensen jankend op gaan reageren. Voor allen die dat doen.

  SSSSSSSTTTT Jankerds.

  Leuk artikel tnx

1 2 3

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.