Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Zelf vuurwerk maken: BAM!

di 27 december 2011, 17.501 views

Zo. Alleen nog even die kerstdagen doorkomen en dan is het zo ver. Op naar oudjaarsavond! En ook al is zo’n avond best gezellig, eten we lekker oliebollen en vloeit de drank rijkelijk, uiteindelijk gaat het natuurlijk maar om 1 ding: lekker veel vuurwerk afsteken! Misschien heb je al een hele lading in huis gehaald of heb je al 24 bestellijsten ingevuld. Maar zou het niet een veel strakker plan zijn om je vuurwerk dit jaar gewoon zelf te maken?Vuurwerkheld

In Minnesota in de VS woont Tom Niesen die het “zelf vuurwerk maken” naar een hoger plan tilde. Hij fabriceerde als amateur een aantal van de grootste vuurwerkcreaties van Amerika. Sommige van zijn bommen (want zo mag je ze gerust noemen) hadden de grootte van een bokszak. Daar kunnen we maar 1 ding op zeggen: respect voor de meester!

Zelf aan de slag

Oké, hij is natuurlijk al wel wat jaartjes bezig. Maar hoe maak je nu zelf je favoriete vuurwerk? Laten we eerst maar eens kijken naar het basisingrediënt van vuurwerk: buskruit oftewel black powder. Dit spul zorgt ervoor dat je vuurwerk de lucht in gaat en lekker explodeert. Volg voorgaande link en je leert hoe je zelf buskruit maakt.

Ben je al wat meer gevorderd in het maken van vuurwerk? De Pyroguide heeft een aantal tutorials waarmee je de vetste vuurwerkcreaties maakt. Weet je dus niet wat je met al die vrije tijd in je kerstvakantie moet doen? Haal je scheikundedoos van zolder en maak met Oud & Nieuw de blits met jouw eigen explosies!

Zo hard of zo mooi mogelijk!

http://www.youtube.com/watch?v=HOify-UetAQ

Prachtig, zo’n nachtje vuurwerk afsteken. En zelf vuurwerk maken, hoeft echt niet moeilijk te zijn. Houd je zelf het meest van knalvuurwerk, begin dan eerst eens met het maken van een penbom. Simpel maar wel doeltreffend. En wil je een iets grotere knal? Probeer het dan eens hiermee:

Je kunt natuurlijk ook je vrouw of vriendin verrassen (nee, niet verassen…) met wat zelfgemaakt siervuurwerk. Knalt misschien iets minder hard, maar je maakt wel weer meteen een goeie beurt bij haar. En zij daarna misschien bij jou… BAM!

Oh en dan nog dit. Wat er allemaal wel en niet mag met vuurwerk vind je op de website van de rijksoverheid. De redactie van Mancave is niet aansprakelijk voor door jou geleden of aan anderen toegebrachte schade. En nog iets. Wees ook voorzichtig met wat je van je eigen creaties op Youtube publiceert! Maar ja, zo stom ben je toch niet?

reacties (29)

 1. Jemoederiseenplopkoek op 29 januari 2016

  jemoederiseenplopkoek

  In strijd met de regels Reageer
 2. Vuurwerk + quadrocopter = indrukwekkende beelden! - Mancave op 31 december 2014

  […] liever op een andere manier met vuurwerk bezig tijdens Oud & Nieuw? Check dan hier hoe je het zelf maakt en/of afsteekt als een prof. Mancave wenst je alvast een bijzonder goed […]

  In strijd met de regels Reageer
 3. vanchemo op 31 december 2013

  Hoe meer handjes weg hoe minder er wordt gestolen.

  In strijd met de regels Reageer
 4. Pyronetworkz op 4 januari 2013

  Iedereen zit er over te zeiken maar het maakt geen verscheel tussen de Chinese en de Nederlanders wij maken

  het net zo goed als hun maarjaaa het OM gaat er over

  niet dat ik het niet doe want heb dit jaar een mooie

  shell de lucht in geknald etc etc..

  In strijd met de regels Reageer
 5. kees op 19 oktober 2012

  ik heb het uitgeprobeerd en het is helemaal gelukt de mooiste knal ooit

  IEDEREEN die loopt zeiken om kinderen te vermoorden die staan te kijken of ik ben men handjes kwijt

  allemaal grote bek en niets durven ik doe het nu al jaaren en heb men leuke handjes noch steeds

  die die dingen zeggen durfen niks grote smoel en niets durfen

  gegroed

  In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.