Zelfgebouwde stofzuiger

zelfbouw stofzuiger

Hoe maak je een stofzuiger mannelijk? Door er zelf één te maken! En dan ook nog eens zonder zak (de stofzuiger dan). Mancave-lezer Swets deed het en postte zijn ervaringen via onze Blog ’t Zelf-pagina. Hierbij zijn verslag over zijn zelfgebouwde stofzuiger.

Omdat een gewone stofzuiger snel vol zit, ben ik het internet eens af gaan zoeken naar een oplossing. Al snel vond ik een interessante pagina over een DIY zakloze stofzuiger en ik besloot iets soortgelijks te gaan maken.

Waterflessen

Wat me al snel opviel was dat de ‘trechters’ die ze op die site gebruikten vrij veel leken op een fles, dus ben ik eens rond gaan kijken. Het bleek uiteindelijk dat een fles van Bar le Duc er het meest op leek, dus heb ik daar een paar flessen van gekocht en leeggedronken (je blijft toch Nederlander). Ook heb ik een paar emmers met deksels gehaald (bij de patatzaak) en een oude stofzuiger had ik nog.

Plexiglas

De emmer is bepalend voor de grootte van de stofzuiger. Deze was ongeveer 30 centimeter in doorsnede. Ik maakte in Autocad een paar tekeningen, waardoor ik erachter kwam dat ik in dit model mooi 7 flessen kwijt kon. Uit een plaat plexiglas van 2 mm dik heb ik vervolgens 14 ringen gefreesd.

Doorzichtige buis

Op een doorzichtige buis van 1 meter heb ik de ringen gelijmd. Toen alle pijpjes in de flessen gelijmd en nog een MDF-ring gefreesd met 7 kleinere gaten, waarin de plexiglasbuis past.

Zijkant

Hier zie je ook dat ik de zijkant al dichtgemaakt had met heel dun plastic. Daarna kon de volgende ring erop, die ook weer dichtgemaakt is met het dunne plastic. Vervolgens kwam er nog een plaat bij voor de stofzuigermotor.

Motor

Nu ben ik nog van plan om het dunne plastic toch te gaan vervangen door iets dikkers en dat met behulp van de verfstripper rondom het geheel te buigen. Dan kan ook die lelijke, vieze, te dikke tochtband ertussenuit. Maar verder ben ik tevreden; ik ben de hele middag aan het stofzuigen geweest!

Hier zie je de stofzuiger in actie:

Met deze Blog ‘t Zelf post maakt Smets kans op 50 euro shoptegoed bij onze vrienden van Conrad. Ook kans maken? Blog dan nu over jouw eigen DIY-project!

16 Comments
 1. Reply
  Den 17 juni 2011 at 00:04

  Wat stom? Geniaal zeg ik!

  Deze meneer gaat daar zeker zijn huis niet mee stofzuigen.

  Die kruipt liever zijn garage in en gebruikt dit om stof/gruis bij machinale bewerkingen af te zuigen. Stationair dus. Doe dat maar eens met je huishoudstofzuiger…

  Zit er zelf over te denken om zoiets te maken voor stofafzuiging voor mijn houtfreestafel.

  We blijven tenslotte doe het zelvers…

 2. Reply
  jan 16 juni 2011 at 23:30

  wat een stomme vinding . hoe dacht deze meneer er de trappen a en het verdere huis te zuigen? de stoel overal mee nemen????????

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.