Zo bouw je een brandweerauto op schaal

supergetailleerde model-brandweerauto

Mancave-lezer Railrunner bouwde eerder een model van een Ladder 915 brandweerauto en kreeg de smaak goed te pakken. Zijn volgende project werd opnieuw een brandweerwagen: de MAN Tas 747. Maar het door hem gebruikte model van Rietze bleek op een flink aantal punten te verschillen van de echte. Wat doe je dan als echte Mancaver? Juist: uit elkaar halen, customizen en tweaken! Railrunner laat je in deze Blog ’t Zelf-post het betere ombouw-werk van een brandweerauto op schaal zien.

“Het model van Rietze bleek niet gemakkelijk te verkrijgen. Dit was een kleine oplage die in zijn geheel was uitverkocht. Toch vond ik uiteindelijk een perfect model via de site van een modelbouwwinkeltje in Italië. Er bleken echter nog een groot aantal opvallende verschillen tussen het Tas- en het Rietzemodel te zijn.

Rietze model

Demonteren

Eerst ging ik maar eens het model demonteren om te kijken hoe alles in elkaar zit en welke ruimte er is. Puzzelen dus hoe alle onderdelen moesten worden geplaatst. Na het demonteren van de voorwielen heb ik ruimte gemaakt voor de stuuras zodat de wielen voldoende kunnen draaien in de bochten.

Vervolgens heb ik de achteras verwijderd en ruimte gemaakt tussen de chassisbalken. De motor van MikroModellbau die ik gebruik, was net iets te klein waardoor de wielen niet op de juiste hoogte kwamen. Met een klein stukje styreen als vulmiddel was dit snel verholpen.

Rietze demontage

Voor de schakelaar voor het laden/rijden moest een stuk uit de bodem worden gehaald. Hiervoor moest ook een deel van een treeplank wijken. De extra lampen op de achterzijde en de flitsers op de bumper (die wel op het model zaten, maar niet op het voorbeeld) heb ik voorzichtig weggesneden. Gelukkig heeft het basismateriaal dezelfde kleur en valt het dus haast niet op.

Led’s

Met een klein boortje heb ik gaatjes geboord op plaatsen waar led’s aan de auto moeten komen. Behalve bij de bumper, daar zijn ze op de achterzijde geplaatst en gefixeerd met Revell-plamuur.

Ruimte voor LEDs

Alle 22 led’s heb ik voorzien van draadjes en weer goed opborgen op kleurvolgorde. Aan de buitenzijde is de kleur van de led’s niet te herkennen.

LEDs en draadjes

De bumper is een puzzel op zich: hierin moest ik 6 led’s zien onder te brengen. Hier was geen opening voor dus die moest worden vrijgemaakt. Voor de kabelboom moest ruimte worden gemaakt in de cabine. Nadat alle draden aan de decoder waren gesoldeerd moesten de weerstanden en lakdraden worden aangesloten.

draden

Testen

Toen alle draden waren verbonden heb ik eerst een test uitgevoerd met de decoder om te zien of alles werkt. Daarna werden de decoder en de Lipo-accu voorzien van isolatie omdat de accu hier bovenop komt te liggen.
Het printje van de sirene heb ik voorbewerkt en voorzien van een transistor, zodat de decoder de sirene kan schakelen. Het geheel wordt voorzien van een piëzo-zoemer en ingebouwd in de cabine.

Na het voorzichtig samenvoegen van alle delen kwam de definitieve test waarvoor ik de laptop en de UCCI met testlus heb gepakt. Na 30 minuten programmeren lijkt het eindelijk op wat we willen hebben.

En weer is er een Dinamo MCC model geboren. Natuurlijk zullen een aantal modelbouwers zeggen dat ik een aantal concessies heb gedaan die volgens hen niet kunnen. Bij een statisch model zouden deze concessies niet nodig geweest zijn. Ik ben echter zeer tevreden over het resultaat. Een paar kleine details zullen in de loop van de tijd nog worden toegevoegd, zoals nummerbord, trappen, en een verloop voor de ondergrondse hydrant.”

6 Comments
 1. Reply
  Jo 6 augustus 2011 at 00:41

  Knap gemaakt, doe zelf aan modelvliegen en ben nog op zoek naar schakeling van de flts leds zoals op je auto zitten. Als je dit schema van deze schakeling met me wilt delen zou dat fijn zijn.

  M.vr.gr. Jo

  • Reply
   Jan Hendriks ( RailR 6 augustus 2011 at 11:38

   Hallo Jo

   Helaas kan jij de knipperschakeling niet gebruiken.

   Deze zit geprogrammeerd in de digitale decoder die de auto bestuurd. Maar bij Conrad hebben ze toch wel een schakeling die je kan gebruiken.

   Anders even googelen naar knipperschakeling kom je vast wel iets tegen.

   veel suc6 met bouwen.

   mvg

   jan

 2. Reply
  Ronald 5 augustus 2011 at 14:04

  Werkelijk in een woord geweldig! Knap staaltje van modelbouw en techniek.

 3. […] modelbrandweerauto’s van Mancaver Railrunner zijn niet onopgemerkt gebleven: de Groningse brandweer heeft hem uitgenodigd om zijn modellen bij […]

 4. Reply
  RailRunner 29 juni 2011 at 23:41

  Lange wapper

  gewoon proberen zo ben ik ook begonnen.

  zie ook: http://www.spoorh0.nl/
  of http://dinamo.vanperlo.net/

  mvg

  Jan

 5. Reply
  lange wapper 29 juni 2011 at 23:34

  Ben jaloers …………. maar: gelukwensen !

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.