Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Zwaailampen op je auto

do 10 maart 2011, 9.036 views

auto-zwaailampen

Wie heeft er als klein jongetje niet van gedroomd om later politieagent te worden? Daarvoor zijn twee dingen erg belangrijk: een revolver en zwaailichten. En een goed gevuld bonnenboekje, maar da’s weer een heel ander verhaal. Hoe dan ook: een revolver is in de meeste gevallen illegaal en bovendien moeilijk te krijgen. Zwaailichten zijn, gemonteerd op je auto, ook niet helemaal wettelijk, maar in ieder geval wel een stuk makkelijker te verkrijgen. Sterker nog: je kunt ze zelf maken! Met dank aan Jan, alias Ehlhobby, die ons net als in een eerdere Blog ‘t Zelf-post weer alles uitlegt!

Vorige keer legde ik uit hoe je flitsende led’s in elkaar moet zetten en ook nu zal ik laten zien hoe je met een simpel bouwpakket iets moois kan maken. Wanneer je het bouwpakket in elkaar hebt zitten ben je er eigenlijk al wat betreft de zwaailampen, maar het mag nog allemaal best iets feller en flitsender. Daarom doe ik nog een paar aanpassingen.

zwaailamp-schema

In plaats van 10 lampen kan je bijvoorbeeld ook 8 gebruiken. De draadbrug moet dan naar pen 4 van IC 4028.

Het standaardontwerp van dit bouwpakket kan lampen aan tot maximaal 5 Watt. Om sterkere lampen te gebruiken en het geheel op de auto aan te kunnen sluiten is er een aangepaste schakeling nodig. Hiervoor gebruik ik powermosfet’s als uitgangsschakeling van de lampen.

zwaailamp-aangepast-uitgangsvermogen

Vervolgens kun je er bijvoorbeeld led-fietslampen of 12V/10W bromfietslampen op aansluiten:

Knipper-zwaailamp

Vervolgens kun je je creatie gaan toepassen, bijvoorbeeld door hem te monteren op je auto. Hieronder zie je een variant die ik van led-fietslampen heb gemaakt:

auto-zwaailampen

Tijd om je uit te gaan zwaaien. Succes met bouwen!

Noot van de redactie: Met dit soort lampen mag je niet de openbare weg op, alleen de zgn. voorrangsvoertuigen mogen knipper- of zwaailichten voeren. Eventuele boetes kunnen niet op Mancave worden verhaald.